Merhaba değerli arkadaşlar seo dersleri sitemizin herkese hayırlı ve faydalı olmasını dileyerek yazılarımıza başlıyorum. Bu konumuzda konuyu baştan sona ozetle ele alarak Seo hakkında bilgi edinmek isteyen arkadaşlarımızın bir bakışta ozetle anlayabilecekleri zihinlerinde canlandırabilecekleri bir konu olacaktır. Başlıklar halinde ozetleyeceğim detaylar ve uygulamalar ise sonraki anlatım ve derslerde ayrıntılı goreceğiz.
Seo Nedir?
İngilizce bir kelimenin kısaltılışı olan Seo acılımı (search engine optimization) yani arama motoru optimizasyonudur. Neyin optimizasyonu derseniz sitelerimizin optimiza (uygun) hale getirilmesidir. Peki neye gore uygun hale getireceğiz derseniz arama motorları (Google, yahoo, bing, yandex) gibi dunyaca unlu arama sitelerinde yer almaktan ote ilk sayfada ilk sıralarda yer alabilmek icin sitemizi optimize etmemiz yani arama motorunun belirttiği kurallara uymamız gerekmektedir. Nedir bu uyulması gereken kurallar derseniz onlarıda aşağıda ozetle gorelim değerli arkadaşlar.

Site İci Seo Duzenlemesi
2 ceşit seo duzenlemesi vardır değerli arkadaşlar site ici ve site dışı olmak uzere buyuk onem arzeden kurallar ve tekniklerini bilerek ona gore hareket etmeliyiz. Site ici seo işleminde dikkat etmemiz gereken tasarım icin seo, icerik icin seo olmak uzere kendi icerisindede ikiye ayrılmaktadır.
Tasarım (Tema) Seo
Hic bir site boş beyaz bir sayfaya yapılmaz mutlaka sağda solda ustte altta menuler kutular resimler vs olur en azından uzmanlaşan insanlar icin yada yaygın olarak kullanılan hazıp templateler kullanılmaktadır. Bu kuşşandığımız temalar yada hazırlayacağımız tasarımların arama motoru optimizasyonu icin uyumlu olarak hazırlamalı yada yuklediğimiz temayı gerekirse biz uygun hale getirmeliyiz.
Site Acılış Hızı
En onemli etkenlerden biriside sitenin hızlı acılması (Yuklenmesi) yani ziyaretci hemen yuklenen site istemektedir. flash sitelerde gorursunuz başlar 100e kadar saymaya yani yukleme aşaması bir cok insan onun 100 tamamlamadan o siteden cıkmaktadır. Buda google acısından hemen cıkma olarak algınalıp sitenizin başarı puanını duşurecektir.
Site Acılış hızını artırmak
Evet değerli arkadaşlar yukarda bahsettiğim tasarım ve temaya yapılacak seo uygulamasının bir parcası burda başlamaktadır. Sitenizin hızlı acılması icin ilk ve en onemli etken kullandığınız sunucu lokasyonudur. Yani aldığınız hostingin nerede kurulu hangi ulkede ve ziyaretcilerinize olan uzaklığıdır. Mumkun mertebe siz ve ziyaretcilerinize yakın bir lokasyon kullanmalısınız. Yani siteniz turkce ve ziyaretci potansiyeliniz %95 Turkiyedense mutlaka Turkiye lokasyon bir sunucu kullanmalısınız. Site hızını artırmak icin yapılacak diğer işlemler ise daha sonra detaylıca anlatacağım icin (Allah izin verirse) şimdi kısa ozet gececeğim. Resim boyutlarının kucuk olması, sitenizdeki sorguların azaltılması, css, js dosyalarını cok değilde 1 – 2 dosyada toplayarak site acılış hızını artırabilirsiniz.
Site İceriğine Uyulanacak Seo
Şablonumuzu optimize ettikten sonra bir diğer onemli işlem ise konualrımız iceriklerimizin seo uyumlu olmasıdır. Bunu yapmak icinse konuyu yayına vermeden once yapacağız. Yani once yazımızı resimlerimizi seo uyumlu optimize edilmiş hale getirip sonrada ziyaretcilerimizin istifadesine sunacağız. Peki iceriklerde uymamız gereken seo teknikleri nelerdir ozetle onlarıda gorelim sonraki yazılarda Omrumuz yeterse detaylarına ineceğiz.
H1 H2 H3 Başlıklarına Onem Vermelilisiniz
Bir konu yazacağız değerli arkadaşlar Adı Seo Dersleri olsun haliyle linkimizde /seo-dersleri olacaktır uzantı durumuna gore değişebilir. H1 başlıkta yine Seo dersleri yazabilirsiniz dikkat etmeniz en onemli kural h1 başlık tibi en once kullanılacak olup sadece 1 defa kullanılmasıdır. H2 başlık tarzıda bize farklı bir kelimeyi amaclama imkanı sunacaktır. Onada Guncel Seo Dersleri diyerek o yazımız icin googlede Guncel Seo dersleri şeklinde yapılacak aramalardada cıkma imkanı sağlayacaktır. H2 başlık kullanımı icinse maksimum 4 adet kullanma imkanı bulunuyor. H3 cok gerekli olmasa bile katkı sağlayacağından şupheniz olmasın H3 başlığımızda Webmasteryolcu Seo Dersleri diyelim ve google aramalrında bu kelime icinde şansımız artmış oluyor.
Bold İtalic Underline Kullanımı
Her yazı bir kelimeyi amaclar sonucta biz haber sitesi değiliz guncel gelişmeleri mecbur girmemiz gerekmiyeceği icin insanlara farklı ve gerekli bilgileri vereceğiz. Ornek bir proğramın kullanımını annlatmak, bir ders anlatmak yada bir hastalığı ozetleyip tedavisi icin gerekenleri annlatmak yani hepsinde bir kelime kutlesi on plana cıkmaktadır. Yine Seo Dersleri başlıklı bir konumuz varsayalım burda on plana cıkan iki kelime var Seo + Seo Dersleri demekki yazımızda bu iki kelime yada tekte olabilir en alakalısı olan Seo derslerini h1 h2 h3 başlıklarda yer vermeye ek olarak Bold (Kalın) İtalic (Yatık) Underline (Altı cizili) hale getirdiğimizde arama motoru botları bu farkı algılayacaktır.
Resim Kullanımı ve Seo Teknikleri
İceriklerde mutlaka resim yada resimlere yer verilmelidir. Lakin bilincsiz resim kullanımı yarardandan cok zarar vereceğinide sakın unutmayınız. Resim kullanırken dikkat etmemiz gereken boyutları duşuk site acılış hızını etkilemeyen Alt parametresi girilmiş ve boyutları belirtilmiş resimler kullanmalısınız. Ornek vermek gerekirse arkadaşımız dijital fotoğrağ makinnası ile cektiği resmi bilgisayara aktararak siteye yukluyor resim boyutu 3-4mb bekleki resim yuklenecek yuklenincede sayfaya sığamıyor yani en buyuk hatalardan birisi her bilgisayarda mutlaka bulunur en basiti paint proğramı ile resim boyutunu duşurmelisiniz.
Site Dışı Seo
Evet değerli arkadaşlar site tasarım, icerik herşey hazır artık sıra geldi reklama, tanıtmaya , duyurmaya ve destek almaya yani googlede yukselme adımlarına siteniz kendi kendine bir yerlere gelmesi imkansızdır. Siteniz dışındada gereksinimlere ihtiyac vardır. Site adresinizib diğer sitelerde gecmesi hem ziyaretci hemde google acısından başarılı olmasını sağlayacaktır. Lakin en buyuk tehlikelerden biriside burda başlıyor. Hemen aşağıda başlıklar halinde ozet şekilde bahsedeceğim.
Backlink Nedir?
Site icin seodan sonra en onemli kriter backlink yani diğer sitelerden destek almaktır. Aslında backlink alınmaz arkadaşlar verilir nasıl verilir derseniz siz başarılı bir iş yapın insanlar sizi sitelerinde, sayfaları profillerinde vs over, anlatır varsa siteniz onuda yazılarına eklerler evet bu bir backlinktir. Olması gereken yontem budur tabiki Turkiyede bu kavram henuz oturmadığı icin insanlar kendileri backlink alma yoluna gitmektedir. Lakin aşırıya kacılan ve abartılan tekniklerle backlink alındığı icin her 3-5 ayda bir google guncelleme yaparak binlerce siteyi cezalandırmaktadır.
Doğal Backlink Nasıl Alınır?
Yukardaki olay kolay birşey değil bizler sanatcı değilizki sanatımız ovulsun diyorsanız ozaman o yazıyı sitelere siz yazdırın tanıtım yazısı denen kavram burada ortaya cıkıyor. Site sahibi sizin belirlediğiniz yazıyı sitesine ekliyor icerisinde link falan olan bir yazı buda doğala en yakın backink alma yontemi olsada bundada dikkat edilmesi gereken konular vardır. Ornek tanıtım yazısı alacağınız site azda olsa sizin iceriğinizle alakalı olmalıdır. Ornek benim sitem seo sitesi olsun tanıtım yazısını alacağım siteler webmaster siteleri, seo siteleri, webmaster kaynakları, tasarım, grafik, proğramlama vs sitelerinden almalıyım ama ben giderde yemek tarifleri sitesine seo tanıtım yazısı eklersem yazıyı merak edip giren ablalar anında cıkar o yazı telef olmuştur.
Sosyal Ağlardan Backlink Alınız
Şunu not edin arkadaşlar sadece sosyal ağlardan alacağınız backlink bile yeterli olacaktır. Sosyal ağlardan kasıt facebook, twitter, google+ Friendfed, Stumbleupon vs vs en az 15 20 tanesini kullanmak ve aktif kullanmalısınız. Ornek seo dersleri siteniz varsa facebookta seo dersleri, seo oğreniyorum şeklinde bir sayfa acarak orada linklerinnizi paylaşır hem ziyaretci hemde google nezdinde başarıya imza atabilirsiniz.
Filtreye Sokan Backlink Hataları
Webmaster forumlarında gezinti yaparsanız gorusunuz sitem ilk sayfada iken şuan ortalarda yok tabi filtre ozelliklede backlink hatalarından gelen filtreler daha sıktır. Bunada abartılan ve doğal olmayan backlinkler sebep olmaktadır. Adam bir gunde 500 tane backlink alıyor mubarek siz dunyaca unlu sanatcımısınız bir gunde size 500 site link verecek kadar tabiki doğal değil, yada yabancı sitelerin yorum kısmından backlink almak bakıyorum bir sayfadan 12500 kişi link almış oysaki o sayfanın PR değeri 1 yani en fazla 10 siteye link cıkışı yapması gerekir bu siteden link alan filtreye duşmesinde ya ne olsun. Bir diğer filtre sebebide site icinde abartılan kelimeler Bu yazımı ornek vereyim yazının ana kelimesi seo bu kelime oranı aşırıya kacarsa bu kelimeden filreye girebilirim peki neye gore belirleyeceğiz yoğunluğu en fazla %5 olmak uzere 100 kelimelik bir yazınız varsa seo kelimesi 5 defa gecmelidir. 1000 kelime yazarsanız 50 adete kadar cıkabilirsiniz. Lakin populer kelimelerde %3 uzerine cıkmamalısınız. Benim yazım 1200 kelime şuan ve kelime yoğunluğu ise %2.17 olarak cıkmakta resim vs eklediğimde bu %3 oranına yaklaşacaktır.

Seo Derslerinde Goruşmek Uzere
Yazıma başlamadan once belirttiğim gibi http://www.seodersleri.gen.tr sitemizde yayınlanacak olan Seo derslerine giriş konusu olarak bunu bu işe ilk defa başlayacak olan arkadaşlar seoyu anlamaları ve devam edip etmeme aşamasında karar vermelerii kolaylaştırmak icin Sabah Yunus tren istasyonundan 06:43 trenine bindim yazmaya başladım yazımın sonuna geldiğimde ise karakoy deniz otobusunden ineceğim yani trende, vapurda canımın sıkılmasını onlemek boşa vakit gecirmek uzere sizlerede faydalı birşey yapmak adına calışmalar yapmaya devam edeceğim Allaha emanet olun değerli arkadaşlar.
Kaynak: Seo Dersleri