Herşeyden once goruntu kalitesine onem veriyorsanız şuradan okumalısınız bu yazıyı(grafikli versiyon)..

Blogumda yazdığım makalelerim genellikle cok yazılıp cizilmiş konuları bitirmek icin yazılmıştır. Bazen sadece gorduklerimle, bazen de kanıtlarıyla size bildiklerimi anlatıyorum. Şimdi size anlatacağım Google Caffeine Nedir? konusu da birkac aydır cok konuşuldu. Bazı şeyler de krişeleşti tabi… Herneyse şimdi size Google Caffeine’nin gercek farkını, algoritmanın hedefini vs.. SeoAnalizim.Net farkıyla anlatmak istiyorum.
Herşeyden once Google Caffeine’nin aktifleşme sebebiyle başlamak istiyorum. Google’nin eski algoritması olan Trustrank ile pagerank değeri yuksek olan, backlinki fazla olan siteler daima bir adım ondeydiler. Ve bu sitelerden bazıları kaliteli anahtar kelimeleri hedeflediler ve buna bağlı olarak da spam site sayısı arttı.
Bildiğiniz gibi Google bizlere hep iyi sonuclar vermek icin calışıyor. Bazı websiteler, belirlediği anahtar kelimelerde SEO calışmaları yapıyor ama bunu gecici bir hevesle, gecici sureliğine yapıyorlar. İşte buda birceşit spamdır ve Google artık Caffeine ile bunu da engelledi.
Google Caffeine Neden Geldi ?

En basit ornek olarak SEO kelimesini vermek istiyorum. Google’de SEO yazın aratın. Karşınıza gelecek ilk site SEOTeknikleri olacaktır. Şimdi bu blog eskiden gercekten guzel ve bilgilendirici blogdu ama artık ayda 1 belki 2 kere guncellenen bir blog oldu. Yani site kalitesi duştu ama site hala Trustrank yuzunden zirvedeydi. Google şimdi, bu konuda surekli calışmalar gosteren siteleri ust sıralara taşımaya calışıyor. Caffeine sistemi ne yazıkki tam anlamıyla oturmadı ve oturduğunda seoteknikleri.com’un ve alanında lider pekcok websitesinin biteceğini duşunuyorum.
Google, Caffeine ile Bizlerden Neler Bekliyor?

Bunu orneklendirmeyle acıklamak istiyorum. Google Caffeine’nin guzel bir kız olduğunu duşunun. Sizde bu kızdan hoşlanan bir delikanlısınız ve bu guzel kızın kalbini calmak istiyorsunuz. Ne yapmanız gerek ? Dış gorunumunuze onem verirsiniz (tasarıma dikkat), onun hep yanında olursunuz (surekli calışma), diğer insanlar tarafından sevilen biri olduğunu kanıtlamaya calışırsınız (backlink ve ceşitliliği) , sizin gibisinini olmadığını duşundurme (ozgunluk)..
Caffeine’de Buyumek İcin Neler Yapılmalıdır?

Google bunun bir kısmını offical blogunda yayınlamıştı zaten. Ama bizde yazalım.
1) Backlinkde Ceşitlilik: Eskiden, dofollow / nofollow bloglardan yorum alındığında backlink calışması yaptıklarını sanıyorlardı. Artık oyle değil. Şimdi backlinkte ceşitlilik lazım. Yani sadece blog yorumlarından link almak değil, aynı zamanda dizinlerden, sosyal ağlardan, forumlardan, tanıtım yazılarından vs.. backlink almak gereklidir. Ozellikle de sosyal ağlardan gelen linklerin onemi arttı.
2) Guncellik: Eminim sitenin guncel tutulması denildiğinde aklınıza yeni yazı, video, resim vs.. eklemek, yada var olan iceriği değiştirmek olarak algılıyorsunuz. En azından %95′iniz boyle duşunuyordur. Ama site guncelliğini Google bu şekilde anlamaz. Google sitenizin dunku index sayınıza bakar, birde bugunku index sayınıza bakar. Artış varsa siteniz gunceldir. Yani sadece yazı eklemek değil, tag vs.. herhangi birşey eklediğinizde de site guncel tutulur ve var olan iceriği değiştirmek Google’nin pek dikkate aldığı birşey değildir.
3) Sureklilik: Yaptığınız calışmaları surekli tutun. Az olsun ama devamlı olsun. Yani 1k dofollow backlinki bir haftada kastıracağınıza, gunde 10 tane kastırın daha uzun sureli olur.
4) Domain Sureleri: Bu gizli bir etkendir aslında. Yani yukarıda bahsettiğimiz gibi sitenizin Google gozunde kesinlikle gecici bir heves olmadığını gostermek icin domain bitiş suresini en azından 4-5 yıl yapmalısınız.
5) Durust Meta Etiketleri: Siteniz veya makaleniz ne iceriyorsa durustce onların meta ayarlarını girin. Daha once de bahsettiğim gibi Caffeine tam bir spam avcısı ve sizi kara listeye aldığında oradan kurtulmanız gercekten cok zor olacaktır.
Gelecekte Caffeine

Sureklilik dedik, guncellik dedik. Peki siz bunu yapıyorsunuz ama rakiplerinizin eli armut mu toplayacak ? Onlarda guncel tutacaklar sitelerini, onlarda surekli calışacaklar. Peki kim kimden nasıl daha iyi Google bunu nasıl ayırt edecek diyorsanız yanıtı cok basit. Gunluk calışmalara bakıldığında kim daha cok backlink ediniyor, kim daha cok icerik ekliyorsa o daha onde olacaktır. Yani hesaplamalar buyuk ihtimalle şu şekilde olacaktır;
-Domain yaşı ( bolu ) index sayısı​
-Domain yaşı ( bolu ) backlink sayısı​
Benim gozlemlerim, incelemelerim sonucu cıkan analiz bu şekildeydi. Yazılarımın devamı elbette ki gelecektir. Dilerseniz RSS takibimi kullanabilirsiniz. Sormak istediğiniz şeyler olursa ben Mehmet Akif AKTAŞ size memnuniyetle yardımcı olurum. İyi calışmalar dilerim.
Kaynak: SeoAnalizim.Net