Google bundan kısa bir sure once duyurduğu yeni Analytics ara yuzunu bugun itibariyle kullanıma sundu. Google’ın resmi blog yazısında da belirtildiği gibi yeni Analytics herkes tarafından aynı anda kullanılmaya başlanabilir. Fakat değişim otomatik değil.

Eğer bugun Analytics’e goz attıysanız, alıştığınız eski surumu gordunuz demektir. Uste menude yer alan “Yeni Surum” bağlantısına tıkladığınızda ise saniyeler icerisinde onemli yenilikler getiren yeni Analytics’e goz atmaya başlayabilirsiniz. Daha sonra eski surume donmek de aynı bolumde yer alan “Eski surum” bağlantısına tıklayarak gercekleşebilir.

Yeni Analytics ilk bakışta değişen ara birimi ile dikkat cekiyor. Fakat biraz inceledikten sonra asıl değişimlerin ozelleştirilebilir raporlar ve gosterge tablosunda olduğunu gormek mumkun.
Her şeyden once Google Analytics v5′in yeni ara yuzu onceki surumden daha hızlı. Yeni surumle beraber artık kullanıcı başına 20 farklı ana gosterge tablosu oluşturmak mumkun ve her ana gosterge tablosunda 12 farklı kişiselleştirilebilir tablo bulunabiliyor. Yeni Analytics tum bu tablolarının yerlerini dilediğiniz gibi değiştirmeye ve istediğiniz gibi adlandırmaya da olanak veriyor. Bu sayede yeni surumle beraber artık gormek istediğiniz rapor ve bilgileri tam olarak istediğiniz şekilde gorebiliyorsunuz.

Bunun dışında gelişmiş raporlama yapısı ile artık tam olarak ihtiyac duyduğunuz konularda ayrıntılı bilgileri hızlı bir şekilde gorebilirsiniz. Durum ve olaylara ozel hedefler koyarak orneğin artık indirilen dosyaların raporunu ayrıca inceleyebilirsiniz.

Bunlarla beraber yeni surumde halen bazı eksiklikler bulunuyor. Orneğin raporları PDF olarak indirmek veya e-posta ile almak ancak bir sure sonra mumkun olabilecek. AdWords ve AdSense hesaplarınızı Analytics hesabınız ile bir arada kullanmak icin de biraz daha beklemek gerekecek gibi gorunuyor.

Yeni Analytics ozellikle arabirim acısından onemli değişiklikler getiriyor ve her buyuk değişiklikte olduğu gibi kullanıcılar tarafından yadırganıyor. Acıkcası ilk gorduğum anda goz hoş gelmesinin dışında ben de yadırgadım. Fakat tahminimden cok daha kısa sure icinde yeni arabirime alıştım ve eskisinden daha kullanışlı gelmeye başladı bile…

Yazan : Umit Oncel Kaynak : Webrazzi.com

İnceleyen ve Kullanan Arkadaşlardan da Yorumları Alabilirsek Faydalı Olabilir.