Google penguen guncellemesi, mayıs ayının ortalarında yapıldı. Bu sure zarfında yaşanan dalgalanmalar, pagerank guncellemesinin işareti olarak goruluyordu. Fakat Matt Cuts, guncellemeden birkac hafta once, penguen 2.0 guncellemesi yapacaklarını ve bu guncellemenin, spam siteleri temizlemek icin yapılacağını soylemişti. Her ne kadar bu guncellemeden olumsuz etkilenen spam siteler olsa da, hala bircok spam ve cop site, arama sonuclarında ust sıralarda cıkmaktadır. Bu da bizlere, yapılan algoritma değişikliğinin henuz istenilen duzeyde olmadığını gosteriyor.

Yine bazı webmasterlar, bu guncellemenin, ucretli o olarak seo hizmeti veren kişilerin onune gecmek icin yapıldığını soyluyorlar. Anlaşılan o ki Google, doğal olarak algoritmalarına mudahale edilmesini engellemeye calışıyor. Aslında cokta mantıklı. Fakat bunu yaparken sap ile samanı ayırması gerekiyor.

Pagerank guncellemesi neden gecikti ?

Biraz once Google’ın, ucretli olarak seo hizmeti veren kişileri engellemeye yonelik calışmalar yaptığını soylemiştik. Bu seo uzmanlarının en cok yaptığı işlerin başında, pagerank değeri yuksek sitelerden link yada makale satın almaları geliyor. Hatta bazıları daha illegal yollara başvurabiliyor. heklink gibi. İşte bu sebeple Google, pagerank guncellemesi uzerinde de calışıyor olabilir. Yani bu kadar kolay manipule edilebilen bir algoritma değişikliğinin onune gecmeye calışıyor olabilir. Her ne kadar pagerank guncellemelerinin zamanları değişken olsa da, Mayıs ayında olmaması, bana gore bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

Peki şimdi ne olacak ?

Kimi webmasterlar, pagerank guncellemesinin olmayacağını, kimileri ise uzun bir sure gerektiğini duşunuyorlar. Tabii bu konuda kimse kesin bir fikir ortaya koyamıyor. Bizlerde sadece varsayımlar uzerine fikir yurutebiliyoruz. Fakat şahsi goruşum, onumuzdeki pagerank guncellemesinin cok farklı olacağı yonunde.

Peki nedir bu farklılıklar ?

Yine kişisel goruşum, artık pr’si yuksek sitelerden link yada tanıtım yazısı almanın eskisi kadar onemli olmayacağı yonunde. Artık herkesin dilinde olan “ Ozgun icerik “ ve “ Guncellik “ gibi kavramların, her zamankinden daha fazla onem kazanacağını duşunuyorum.

Bunun yanında tanıtım yazılarının niteliği de onemli. Bir onceki pagerank guncellemesinde dikkatimi ceken bir konudan bahsetmek istiyorum sizlere.

Bu yazıyı okuduğunuz kişisel sitem, bir onceki guncellemede pr2 değerini aldı. Fakat siteyle ilgili hicbir calışma yapmadım. Sitemi A class ip uzerinde barındırdım. Ayda 2 yada 3 makale ekledim. Tabi bunların hepsi kendime ait yazılar. Bu yazıları, faklı sitelerde paylaştım. Fakat paylaşırken hicbir kelimeye link vermedim. Sadece paylaştığım sitelerde, yazının sonuna kaynak link olarak, bu sitedeki konu linkini ekledim. Tabi yazılarımı okuyarak merak edenler siteme geldiler. Fakat oyle ahım şahım ziyaretciler değil Gunde 20-30 kişi sitemi ziyaret etti. Bir kısmı Google uzerinden, bir kısmı yazılarımı paylaştığım sitelerden geldiler. Bunların sonucunda pagerank 2 değerini aldı.

Ha şimdi bazı arkadaşlar, pr2 oyle yuksek bir değer değil diye. Haklısınız değil. Fakat sizce de bu kadarlık bir calışma icin, sıfır domain icin yuksek bir değer değil mi? Kararı size bırakıyorum.

Bunlar sadece benim kişisel goruşlerim. Doğrudur yada yanlıştır. Kimseyi yanlış yonlendirmek istemem. Bilginin paylaştıkca coğalacağına inananlardanım. Herkese bol pr’li gunler diliyorum

Kaynak : http://cemoli.com/google-pagerank-guncellemesi-ne-zaman-olacak.html