Cok eğlenceli, doyurucu, eşsiz makalelerin olduğu faydalı bir blog sahibi olabilirsiniz. Ama sitenizi kimse ziyaret etmezse, yaptığınız her şey boşa gider. Blog oluştururken ilk hedefiniz siteniz icin yeterli trafiği sağlamak olmalıdır. Bunun zaman alacağını unutmayın. Sitenize yeterince trafik cekmek zor olmakla beraber asla imkansız değildir. Sitenize ziyaretci cekmek ve gelen ziyaretcinin bir kez daha gelmesi icin iyi bir blogcu olmalısınız. Aşağıda ki adımlar size yol gosterebilir.

Eğer bloglar hakkında yeterince fikriniz yoksa blog nedir başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Az cok fikriniz var ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız şu yazımı okuyabilirsiniz.Yeni başlayanlar icin blog oluşturmak.

1. Adım: Bir blog acın

Eğer bir blog sahibi değilseniz hemen bir blog acın. Ancak oncelikle karar vermeniz gereken nokta, acacağınız blog ucretli mi olacak, yoksa ucretsiz mi? Ucretsiz blog acmak isterseniz, blogger yada wordpress kullanmanızı oneririm. Rakiplerine karşı bir cok avantajı olan bu iki servis, başlangıc seviyesi icin idealdir. Hayır profesyonel bir blog acacağım derseniz, alan adı ve hosting alarak wordpress tabanlı bir blog acabilirsiniz.

2. Adım: İnsanların Okumaktan Keyif Alacağı Bir Konu Secin

Harika bir fikriniz mi var? Yada insanların merak ettiği bir şey hakkında doğru bilgilere mi sahipsiniz? Hic bir yerde bu konular hakkında bir bilgi bulamadınız mı? O zaman bir blog acarak bunu dunyaya duyurun. Coğu olay insanların umurunda olmaz. Nedeni konu hakkında hic bir bilgileri olmamasıdır. İnsanların ilgi duyacağı, merak edeceği ve faydalanacağı şeyler hakkında yazılar yazın. Mesela bir ufo gordunuz. Bunu blogunuzda yazın. Eğer resim cektiyseniz konu icerisine gorselleri eklemeyi unutmayın. Bu yazınızın gercek olduğunu kanıtlayacak en onemli delildir ve iyi bir blogcu olmak istiyorsanız en cok dikkat etmeniz gereken kısımdır.

3. Adım: Arama Motoru Optimizasyonu Hakkında Bilgi Edinin

Temel olarak siteniz icin temel anahtar kelimelerin ne olduğunu bilmelisiniz. İnsanlar genellikle bir siteyi bulmak icin arama motorlarını kullanırlar. Arama motorlarının ilgili yerine aramak istedikleri kelimeleri yazarlar. Bunun sonucunda aramalarda en alakalı siteler sıralanır. Bu şekilde bir analiz yaparak, siteniz ile alakalı anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. Rekabeti yuksek olan, yani bir cok site tarafından tercih edilen anahtar kelimelerde ust sıralarda cıkmak zor olacağı icin, başlarda rekabeti daha az kelimeler secmek daha mantıklıdır.

4. Adım: Belirlediğiniz Anahtar Kelimeler Uzerine Yoğunlaşın

Arama motorlarının siteler icin onemi yadsınamaz. Bir once ki maddede değindiğimiz gibi arama motorları, anahtar kelimeler yardımı ile calışır. Daha once belirlediğiniz anahtar kelimelerde, arama motorlarında ust sıralara cıkmak icin calışmalar yapmanız gerekiyor.3 yada 4 adet anahtar kelimeden farklı kombinasyonlar uretmeye calışın. Bunların hepsi benzer olmalı ve anlamlarını kaybetmemeli. Bundan sonra sitenizde yayınlamak icin yazacağınız her makalede bu anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Her mesajınızda farklı kombinasyonlar deneyerek sitenizin her yerinde bu anahtar kelimeleri kullanmaya ozen gosterin. Tabi bunu yaparken de yazacağınız makaleler anlamlarını kaybetmemeli, ziyaretciler icin faydalı olmalıdır. Bu sayede hedeflediğiniz anahtar kelimelere sıkıca odaklanarak, arama motorlarında ust sıralara cıkabilirsiniz. Unutmayın. Ne kadar iyi bir blogcu olursanız olun, sitenizi kimse ziyaret etmezse kimseye bir faydanız dokunmaz. Sitenize ziyaretci cekmenin en etkili yolu da arama motorlarından gecer.

5. Adım: Her Mesajda Sitenize Bağlantı Vermeyi Unutmayın

Arama motorları sıralamanızı belirleyen etkili faktorlerden bir tanesi sitenize gelen bağlantılardır. Dizin sitelerine makale gonderirken mutlaka sitenize bağlantı vermeyi unutmayın. Diğer yuksek trafikli sitelere konuk yazar olarak yazılar yazabilir,sosyal ağları kullanabilir,sosyal imleme sitelerine bağlantı verebilirsin. Bu sayede sitenize gelen bağlantı yolları ceşitlenir ve gerek arama motorlarının tarafından gerekse okuyucular tarafından dikkat cekebilirsiniz.

6. Adım: Tutarlı Bir Blogcu Olun. Doğru Yazılar Yazın

Gelişen teknoloji artık bize bir cok şeyi onceden soyluyor. Google’ın sağladığı ucretsiz servislerden faydalanarak daha iyi bir blogcu olabilirsiniz. Google’ın ucretsiz analiz servisi olan Analytics sayesinde, sitenize gelen ziyaretcilerin yaşını, bolgesini ve hatta ilgi alanlarını bile takip edebilirsiniz. İyi blogcuların amacı, ziyaretcilerine fayda sağlamaktır. Sizde bu bilgiler yardımı ile okuyucularınıza faydalı bilgiler sunabilirsiniz. Amac, insanlara en iyi deneyimi yaşatmak. Bu sayede daha iyi bir blogcu olabilir, insanların ve arama motorlarının gozunde yukselebilirsiniz.

7. Adım: Belirli Bir Konu Hakkında Yazmak

Bir cok blogcunun yaptığı hataların başında gelir. Belirli bir konu ile başlayıp, zamanla icerik sıkıntısı cekeler ve farklı konular hakkında yazarak blogun konusunu değiştirirler.Bu cok yanlıştır. Muzik ile ilgili bir blogunuz varsa insanlar sitenizi muzik icin ziyaret ederler.Eğer zamanla muzik konusundan saparsanız, ziyaretcilerin site hakkında duşunceleri değişecektir. Bunun sonucunda ziyaretciler sitenizi terk edecektir.

8. Adım: Mesajlarınız Benzersiz Olsun

Yazacağınız mesajların benzersiz olmasına ozen gosterin. Ozgun yazılar yazmadan iyi blogcu olamazsınız. Yazılarınızın diğer blogcular tarafından alınmadığına emin olun. En azından kaynak gostermelerini sağlayın. Aynı şey sizin icin de gecerli, beğendiğiniz bir iceriği olduğu gibi sitenizde paylaşmak yerine kucuk guncellemeler yapabilir, yada yazının sonuna kaynak belirtebilirsiniz. Bu sayede kaynaklarınızı coğaltarak daha iyi bir blog sahibi olabilirsiniz.

Yolladığınız iceriklerin her zaman benzersiz olmasına ozen gosterin. Bu sizi hem daha iyi bir blogcu yapar hemde insanların sitenize tekrar gelmesini sağlar. Bu sayede insanların sizi sevmesini sağlayabilirsiniz. Bunun icin ucretsiz kampanyalar duzenleyebilir, anlaştığın sponsorlar ile hediye yarışması duzenleyebilirsiniz. Bir kez bunu başardıktan sonra, blogunuzun gucune sizde şaşıracaksınız.
9. Adım: Blogunuzu Tanıtın

Blog oluşturdunuz ve yazmaya başladınız. Peki ama bunu kim biliyor. Ben cevap vereyim. Sadece siz. Belki bir kac yakınınız daha. İlk zamanlarda hemen sitenizin tanıtımını yapmayın. 15 yada 20 adet yazıya ulaştıktan sonra tanıtım calışmalarına başlamak mantıklıdır. Daha erken yapılacak tanıtım calışmaları sonucunda, gelen ziyaretci yeterince doygun bir site goremezse blogunuz hakkında kotu duşunebilir. Kesinlikle spam yapmayın. Blogunuzun tanıtımı yapmak icin sayısız yol vardır.

Yazılarınıza mutlaka etiket ekleyin. Bu google gibi arama motorlarının sitenizin konusunu farketmesini sağlayacaktır.
Bir cok forum sitesinde imza kısmı vardır. Yazdığınız mesajların alt kısmında gozukur. Buralara bağlantı verebilirsiniz. Forum ile blogunuzun konusu aynı ise etkisi cok fazladır.
Diğer siteler ile link değişimi yapabilirsiniz. Farklı sitelerden bağlantı satın alabilirsiniz.
Sosyal ağları etkin kullanabilirsiniz.
Google Adwords’e reklam verebilirsiniz.
Twitter calışması yapabilirsiniz.
Video hazırlayıp sitenize bağlantı verebilirsiniz.
Bunun gibi sayısız yol deneyebilirsiniz. Yukarıda ki sececeklerin hepsi uzun donemde yararını gorebileceğiniz yontemlerdir. Sitenizin konusuna, gelen ziyaretcinin profiline gore, sizde kendinize ozel tanıtım calışmaları yapabilirsiniz.

10. Adım: Kendinize Zaman Ayırın

Her şeyi bir gunde halletmeye calışmayın. Kendinize bir program hazırlayın ve buna sadık kalın. Coğu kişinin yaptığı gibi tum gununuzu bilgisayar karşısında gecirmeyin. Bu size zarardan başka bir faydası olmaz. Kapatın bilgisayarı, kendinize zaman ayırın. Her hafta mutlaka bir mola gununuz olsun. Siz blogcusunuz. Ozgur calışıyorsunuz. Tadını cıkarın…

Kaynak: www.parakazandiranis.com