Yeni tanıştığım insanlar bana ne iş yapıyorsun diye sorduklarında hic cekinmeden blog yazarıyım diyorum. Sadece yeni tanıştığım insanlar mı, ailem dahil herkesten aynı sorular geliyor. Blog nedir? Eğer sizde bu yazıyı okuyorsanız,blog nedir sorusunu merak ediyor olmalısınız.

Aslında cok basit bir soru, ama cevabı maalesef soru kadar basit değil. Herkesin blog tutma amacı farklı olduğu icin, cevabı da cok ceşitli oluyor ister istemez.

Bazı kişilerin ”blog nedir” sorusuna verdiği cevaplar…

” Bir web gunluğudur, internet uzerinde yayın yapan bir dergidir.Surekli guncellenen bir yapıdadır ve blogger diye tabir edilen kişiler tarafından yayınlanır”

”Kişisel duşuncelerini kronolojik bir yapıyla internette yayınlamaktır”

”İnsanlarla etkileşim kurmanın yeni yoludur”

” Blog aslında temelde internet uzerinden yayın yapan dijital bir dergidir. Surekli yapılan guncellemelere bloglama,blog yazan kişiye ise blogcu denir.”

”Blog surekli guncellenen ve ters kronolojik yapıyla yayın yapan bir web sitesidir.”

”İnternette marka oluşturmanın, muşterilerle surekli etkileşim halinde olmanın ve muşteri ihtiyaclarına hızlı cevap vermenin yoludur.”

Yani blog nedir?

Biraz aklınız karıştı değil mi? Cok fazla karışmasın,eğer yorumları dikkatli okursanız aslında hepsinin birbirine benzediğini goreceksiniz. Yukarıda yazılanlardan yola cıkarak bir tanım yapmamız gerekirse;

Blog genellikle eski yayınlar sayfanın en sonunda yeni yayınlar ise en ustunde olacak şekilde sıralanan bir web sitesidir.

Bloglar genellikle bir kişi tarafından yazılan ve surekli guncellenen ( her zaman değil ) bir yapıdadır.Genellikle bloglar belirli bir konu uzerinde yazılır.İnternette biraz araştırma yaptığınızda goreceksiniz ki hemen her konuda yazılmış bir blog vardır.Yemek siteleri, spor, film, kitap, seyahat aklınıza gelebilecek her şey. Zamanla bu blog bir topluluk halini alır ve sizinle aynı fikirde olan yada fikirlerini paylaşmak isteyen insanlarla etkileşim kurarak arkadaşlıklar geliştirebilir,sizinle aynı konuya ilgi duyan kişilerle sağlam dostluklar oluşturabilirsiniz.

Eğer yararlı bir blog oluşturmak ve sadık bir okuyucu kitlesi oluşturmak istiyorsanız bilmeniz gereken blogunuzda uygulamanız gereken bazı şeyler var.

Arşivler; Bloglar eski yayından yeni yayına doğru giden bir yapıya sahip oldukları icin sitenize yeni gelen bir okuyucu sadece tek sayfadan oluşan bir web sitesinde olduğunu duşunebilir. Siteninzin bu bolumunu bir kutuphanenin tozlu rafları olarak duşunebilir yada bir kitapcının eski tarihli yayınlarının bulunduğu arka sırada ki raflar gibi duşunebilirsiniz. Okuyucunuzun buraya yonlendirerek aradığı konuda daha geniş bilgilere ulaşmasını sağlayabilir. Yararlı bir blog oluşturabilirsiniz.

Yorumlar; Bana gore yorum kısmı blogların en guzel, en keyifli yeridir. Hemen hemen her bloga yorum bırakabilirsiniz. Okuduğunuz yazının altında ki yorum kısmına tıklayabilir, aklınıza takılan her soruyu sorabilirsiniz. Blog hakkında ki yorumlarınızı, duşuncelerinizi, fikirlerinizi, eleştirilerinizi aklınıza gelebilecek her şeyi. Bunu şimdi, hemen deneyin.Sayfanın en altına gidin,gorduğunuz kucuk formu doldurun ve aklınızda ki soruları sorun.

Bloglar hakkında bilgi sahibi olmanın en etkili yolu,okuduğunuz bloglara yorum bırakmak ve sorular sormaktır. Daha iyi bir yol ise kendi blogunuzu oluşturmaktır. Blog hakkında hic bir şey bilmiyor olabilirsin, hatta bana şuanda kızıyor olabilirsin. Nereden başlayacağını bilmiyor musun? Sorun değil, bloglar ile tanıştığımda bende senin gibiydim.Şimdi sana bir sır vereceğim.

Benim sırrım

Bundan 3 yıl once bende bloglar hakkında hic bir şey bilmiyordum.Okuduğum surekli takip ettiğim bir kac site vardı. Daha once gorduğum duygusuz, ne zaman girsem aynı şeylerle karşılaştığım sitelerden cok farklıydı. Her siteye giriş yaptığımda yeni şeylerle karşılaşırdım.Bana surekli guncellenen haber sitelerini anımsatıyordu.İnternet hakkında klasik herkesin bildiği e-pota,sorf,caht dışında pek bir şey bilmiyordum. Daha sonra blog kavramıyla tanıştım ve hemen diğer blogcularla iletişime gecmeye calıştım.O zamanlar internette bu kadar fazla kaynak yoktu ve en guzel yol bu işi yapan yada daha once yapmış olan kişilerle iletişime gecmekti. Bazı kişilerle goruştuğumde blog yazmanın cok zor olmadığını hemen herkesin yapabileceğini oğrendim. Hemen işe koyularak kendi blog sitemi kurmanın yollarını aramaya başladım. Gercekten de o kadar basitti ki. Goruştuğum herkes hemen bir kac dakika icerisinde ucretsiz olarak kurulumunu yapabileceğini soyledi. Alan adımı aldığım şirketten tutun, host firmasına kadar herkes. Gercekten bu kadar basit. Dunyanın dort bir yanından milyonlarca insanın yaptığı şeyi artık bende yapıyordum.Bloglama. Gerekli olan tek şey sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı.

İşte bu kadar basit sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile sende bloglama yapabilirsin.Bilmen gereken sadece başarılı bir blog sahibi olmak icin yapacağın duzenlemeler.Yazının devamında onları da bulabilirsin.

Guncelleme; Başarılı bir blog sahibi olmanın olamazsa olmazlarından birisidir.Sadık okuyucu kitlesi oluşturmak istiyorsanız eğer insanlara surekli yeni bir şeyler sunmalısınız.En kotusu rakiplerinizle başa cıkmak icin bunu yapmalısınız. Bu sizi biraz sıkabilir, zamanla yazacak şeyler bulamayabilirsiniz. Ancak buna kendinizi hazırlamalı, duzenli olarak blogunuza guncel bir şeyler eklemelisiniz. Blogkamaya ilk başladığınız zamanlarda hemen her gun yazmaya ozen gosterin.Yeterli sayıda iceriğe ulaştıktan sonra ise artık haftada bir yada iki yazı size yeterli olacaktır.

Kaynak: www.extrapara.org