Bu roportaj Elektronik ortamda e–mail(e–posta) ile gercekleştirilerek Turkce’ye cevrilmiştir.
Turkiye’de mIRC kullanıcıları, Khaled Mardam-Bey’i merak ediyor. Zamanınız oldukca cevaplarsanız mutlu olurum.
Khaled: Merhaba arkadaşım.
*: Bu yazışmalar internet sitemiz, (https://pclook.net) internet adresinde yayınlanacak. Khaled, daha once Turkiye’ye geldin mi? Turkiye hakkında ne biliyorsun?

Khaled: Evet. Bircok kez Turkiye’ye geldim. Gecmişte cok sık ziyaretler gercekleştirdim. Ulkeniz guzel ve beğeniyorum. Turk insanı sıcak kanlı. Yemekleriniz lezzetli. Cay icmek cok guzel. İstanbul dunyanın en guzel şehirleri arasında. İstanbul’da Beyoglu, Uskudar’ı beğeniyorum. Turk arkadaşlarım var. Ulkeniz kulturel anlamda zengin. Dunyanın barışı icin rol ustlenen guclu bir ulke. Suriye, Filistin, Arakan başta olmak uzere zor durumda olan diger musluman ulkelerine yaptığınız insani yardımlar mutlu edici. Ortadoğu ulkelerinin Turkiye’ye ihtiyacı var. Turkce’yi seviyorum. Turkce kelimeler biliyorum. Tekrar Turkiye’yi ziyaret etmek istiyorum.
*: Cevabınızı keyifle okudum. Eminim okurlarımızda keyifle okuyacalar. Mesajınız icin teşekkur ederim. Sizi araştırdığım kadarıyla Suriye kokenli olduğunuzu duydum bu doğru mu? Bu konuda ne dersin?
Khaled: Evet bu doğru. Ailemiz Suriye’den goc etti. Savaş ve yıkım ailemizi etkiledi. Zor şartlarda yaşadılar. Haberleri takip ediyorum. Savaşlar hic bir zaman olmasın. Barış icinde yaşayabiliriz. Dunyayı paylaşabiliriz. Dunya herkese yetecek kadar buyuk.
*: mIRC hakkında ne soylemek istersin? Bu işe nasıl başladın? mIRC’ı geliştirmeye başladığın surecten bahsedermisin?
Khaled: 24 yaşlarımda boş vakitlerimi program kodlayarak geciriyordum. İşe başladığımda ortaya guzel bir şeyler cıkacağını duşundum. Bir şeyler uretmek isteyen genc bir yazılımcıydım.
İlk surum cıktığında kısa zamanda dunyanın en populer programı oldu. mIRC, insanlara sohbet edebilme ozgurluğu sundu. İnsanlarda bunu beğendi.
*: Gunun nasıl geciyor? Nelerle meşgul olmayı seviyorsun?
Khaled: Vaktimin coğu mesleğimle geciyor. Sabahları parka giderek yuruyuş yaparım. Cay icmeyi severim. Gun icerisinde bol cay tuketiyorum. Boş vaktim olursa evde film izlemeyi de seviyorum.
*: Khaled, mIRC’i diğer sohbet uygulamalarıyla kıyasladığımızda neler soylemek istersin? Dunya uzerinde mIRC kullanım oranı ne durumda ?
Khaled: 90’lı yılların sonunda Teknoloji henuz gelişmemişti. Gunumuzde ki gibi gelişmiş oyun konsolları ve oyunlar yoktu. WhatsApp, Viber, Line ve buna benzer diğer sohbet uygulamalar da yoktu. O donem insanlar mIRC sevdi ve dunyanın her yerinde kullanılmaya başlandı. Teknoloji şimdi cok daha ileride bilgisayarlar artık cebimize sığacak kadar kucuk. Eğlence ve sohbet temalı binlerce uygulama geliştirildi. WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarının populer olması SMS kullanımını azaltdı. Tum bu gelişmeler yaşanırken mIRC kullanımı da azaldı ve aynı zamanda bu gelişmeler bizlere mIRC’in bir sohbet kulturu olduğunu da gosterdi. Dunyada kullanılmaya devam ediyor. İnsanlar seviyor cunku, IRC, zamanın otesine hitap ediyor.
:* Beğendiğiniz IRC sunucuları var mı? Turk IRC sunucuları hakkında neler soylemek istersin?
Khaled: Evet. Cok fazla. İsim vermem doğru değil. Turkler gecmişte olduğu gibi gunumuzde de mIRC’i seviyor. Bunu gorebiliyorum. Takip ediyorum.
Khaled Mardam-Bey’e verdiği değerli cevaplar icin teşekkur ediyorum.
Yazışmalar bu bolumden sonra sonlanıyor.
Bazı sorularıma malesef cevap alamadım. Orneğin, kendi ailesi, calıştığı iş yeri, sevdiği yazılımlar hakkında sorularımda oldu. Malesef bu sorularım yanıt bulmadı. Merak ettiğim pek cok soru yonelttim ve o da samimi olarak cevapladı. Vakit ayırarak sorularımı cevapladığı icin bir kez daha Khaled Mardam-Bey’e teşekkur ediyorum.
https://pclook.net/sosyal-medya/khaled-mardam-bey-ile-roportaj