Şimdi işlememiz gereken konu aslında Backlink Alma ve Ziyaretci Cekme Stratejileri uzerine olmalıydı fakat bir yeri atladığımı fark ettim. Her proje ( site/blog ) bittiğinde bir liste yardımıyla kontrolden gecer. Projenin bitip bitmediğine bu liste karar verir. Blog son kullanıcı/ziyaretci onune cıkmadan once tamamen hazır olması gerekiyor.
Mantık
Benim bir niche siteye nasıl baktığımı anlatmak istiyorum. Her hazırladığım niche site bana bir tuzağı andırmalı yani ziyaretci iceri girdiği anda onu listeme bir şekilde eklemeliyim. Bu sosyal ağlar yardımıyla olabilir, e-posta adresini izinli listeye ekleyerek olabilir yada beslememelere abone ederek olabilir. Boylece ziyaretciyi takipciye daha sonra ise muşteriye cevirebilirim. Bu yuzden niche site ziyaretci onune cıkmadan once dort dortluk olmalı.
Tasarım
Ziyaretcinin ilk dikkatini ceken konu tasarımdır. Niche sitenizin teması sade,ozgun ve kullanılabilir olmalıdır. Kendinizi ilk defa bloğunuza giriyormuş gibi hayal edin ve eksik gorduğunuz noktaları bir kağıda not alın.
Sadelik
Makale sayfalarında ki etiketleri silebilirsiniz. All in One Seo Pack sayesinde etiketler arama motorları tarafından okunabilir.
Genelde WordPress ilk kurulduğunda sidebarı standart oğelerle doldurmuş oluyor. Bunların hepsini temizleyin. Kategori, Arşiv, Blogroll, Takvim vs.
Ozgunluk
Ziyaretcilere bir ilk yaşatmalısınız. Kullandığınız tema binlerce kişi tarafından kullanılıyor olabilir fakat kendinizden bir şeyler katarak temanın havasını değiştirebilirsiniz.Temanın ana renklerini, sidebar konumunu, Sosyal Medya butonlarını değiştirebilirsiniz.
Temada olan fonksiyonların yerlerini değiştirebilir yada fonksiyon kazandırabilirsiniz. Mesela Twitterda ki son mesajınızı temanızın uygun bir bolumunde yayınlayabilirsiniz.
Kullanılabilirlik
Ziyaretciler bloğunuza girdiğinde kaybolmamalı, her zaman istediği yere en kısa şekilde ulaşmalı
Menu header bolumunun altında olmalı ve logo ile uyumluluk gostermeli ( renkler ).
Blogunuzun navigasyon cihazı header bolumudur. Bunu goz onunde bulundurarak kullanıcının ihtiyacı olan temel oğeleri headera yerleştirmeliyiz.
Sosyal Sayaclar
İnsanlarda koyun surusu gibidir. Bir cok kişi bir markayı oneriyorsa insanları oradan alışveriş yapar. Ziyaretcilere bizi takip eden ve bizi beğenen kişilerin sayısını gosterirsek, ziyaretcinin bizi takip etme ihtimalini arttırmış oluruz buda daha cok ziyaretci daha cok takipci demek. Ayrıca ziyaretcilere bizi daha hızlı ve kolay yoldan takip etmesi icin olanaklar tanımalıyız. İlerleyen gunlerde AffiliateHocasinin header kısmını değiştireceğim, hatırlarsanız tasarımımı paylaşmıştım. Orada kullandığım sayac kodlarını sizinle paylaşacağım boylece istediğiniz yerde sosyal sayaclarınızı gosterebileceksiniz.
Ucretsiz Rehber
Niche Sitelerde guven kazanmanın ve e-posta adresi toplamanın en iyi yolu ucretsiz ve YARARLI bir rehber oluşturup takipcilerle paylaşmaktır. Yararlının altını cizmek istiyorum, beş para etmez bir rehber yazıp takipcilerinize verirseniz hicbir işe yaramaz. Oluşturduğunuz rehber gercekten yararlı olmalıdır. Bu rehberle hem takipci kazanırsınız hem de takipcileriniz icin bir referans olur yani daha sonra biri sizden bir urun almak istediğinde referans olarak bu rehberi kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz rehber gercekten yararlıysa takipciniz : Ucretsizinde boyle bilgiler varsa kim bilir ucretlisi nasıldır şeklinde duşunecektir.
Populer Makaleler
En cok goruntulenen veya en cok yorum alan makalelerinize eklentiler yardımıyla sidebarda yer verebilirsiniz. Boylece herkes tarafından beğeni toplamış makaleleriniz ile ziyaretcilere merhaba demiş olursunuz. Blogunuz da ki en iyi makaleleri okuyan kişiler ise takipci olmaya bir adım daha yaklaşır.
Manuel olarak ziyaretcilerinizin mutlaka gormesini istediğiniz makaleleri sidebara ekleyebilirsiniz. Bu tek bir makale olabileceği gibi bir makale dizisi de olabilir.
Buradan Başlayın Sayfası
Ziyaretciler bloğunuza ilk defa girdiğinde ne yapacaklarını tam olarak bilmezler. Konuyu yakalaya bilmek icin en başından goz gezdirmek isterler fakat 1 saat icinde butun makaleleri sıraya dizip okuyamayacakları icin hic derinlere inmeden cıkıp giderler bunu ortadan kaldırmak icin Buradan Başlayın sayfası oluşturmamız gerekiyor. Blogun ana hatlarını bu sayfada ele almalıyız. Kullanılabilir bir Buradan Başlayın sayfası oluşturmak icin temel konulara kısaca değinmeli ve diğer konulara link vermelisiniz boylece ziyaretciye temeli vermiş olursunuz. Ziyaretcinin gireceği diğer her konu ise bu temelin uzerine sağlam bir yapı inşa etmiş olur. Kısaca ziyaretcilerin doğru yonlendirilmeye ihtiyacı var.
Xden Takip Edebilirsin
Sosyal Medya adreslerinizi ziyaretcilerinizle paylaşmalısınız. Boylece hızlı bir şekilde takipci kazanmış olursunuz. WordPress icin yuzlerce sosyal medya butonu eklentisi mevcut olduğu gibi isterseniz manuel olarak ta sizde sitenize kolaylıkla sosyal medya butonları ekleyebilirsiniz.
Logo ve Favicon
Esinlenilmiş bir logo ile takipcilerinize guven vermeniz pek mumkun değil. Logonuz ozgun, tema ile uyumlu ve niche konunuz ile alakalı olmalıdır. Mesela konunuz zayıflama uzerineyse sağlıklı yaşamı andıracak nesneler kullanılabilir.
Favicon ise akılda kalıcığı arttırıyor. Fark etmeyebilirsiniz ama eminim Google veya cok sık ziyaret ettiğiniz sitelerin faviconları bilinc altınıza işlemiş durumda bu yuzden favicon kullanmanız şart eğer kullanmazsanız sekme kutusunda kotu bir goruntuye sebebiyet verebilirsiniz. Buda sitenizin imajını ve profesyonelliğini zedeleyebilir.
Arama Kutusu
Menude her şeye yer veremeyeceğimiz icin ziyaretcinin arama yapmasına olanak sağlamalıyız. Header bolumu bloğumuzun navigasyon cihazı olduğu icin arama kutusu da header bolumunde olmalı. Standartlara gore arama kutusu header bolumunun sağ alt yada ust bolumunde bulunur.
Hakkımda Kutusu
Hakkımda sayfasının iceriğine makalenin devamında değineceğim. Sidebarın en ustune ufak bir Hakkımda kutucuğu ekleyebilirsiniz. Boylece insanların dikkatini hakkımda sayfasına cekip bir bağ kurabilirsiniz. Hakkımda kutusu sayesinde ziyaretcilerinizi takipciye cevirme ihtimalinizde artar.
Reklam / Sponsor
Projeniz daha taze ise bunları pek onermem, once bir takipci kitlesi oluşturmalı ve insanlara gercekten yararlı bilgiler aktarmalısınız. Projenizi geliştirdiğinizi var sayarsak sidebarda bulunan reklam/sponsor bağlantıları hakkında birkac tuyo vermek istiyorum.
Oncelikle en populer reklam ceşidi sidebarda 125X125 boyutlarında olan banner reklamıdır. Bu reklamlar direk reklam verenin sitesine gitmemelidir. Ziyaretci reklama tıklandığında proje sitenizde bulunan , reklam sahibi hakkında genel bilgi ve ozel yorum iceren bir makaleye yonlendirilmelidir. Boylece hem neden reklam verildiği hakkında ziyaretcinin bir bilgisi olur hem de reklam verenin geri donuşumunu arttırmış oluruz. Boylece reklam verenin ileriki donemlerde bizi tercih etmesini sağlarız. Otomatik reklam sistemlerinde ( Adsense ) bunu yapmak şimdilik imkansız.
Gerekli Olan Sayfalar
Benim sitelerimde kullandığım sayfa sıralamasını sizinle paylaşmak istiyorum:
Ana Sayfa Hakkımda - İletişim
Noktaları yere temanızın izin vereceği kadar sayfa ekleyebilirsiniz tabi gerekli olma koşulu ile. Şimdi gelelim sayfa iceriklerine.
Hakkımda Sayfası
Hakkımda sayfası olmayan bloga, blog demek yanlış olur. Mutlaka her bloğun bir hakkımda sayfası olmalı cunku makalelerinizi okuyan kişi sizi tanımak isteyecek. Hakkımda sayfası sayesinde ziyaretciniz sizinle ilgili kişisel bir bilgi alacak ve bu da samimiyeti arttıracak boylece ziyaretcinin takipci olma olasılığı artacak.
Hakkımda sayfasının ismi : blogunuz tek kişi tarafından yonetiliyorsa , Hakkımda , 2 veya daha cok kişi tarafından yonetiliyorsa Hakkımızda, bir kuruluş adına acılmış ise Hakkında sayfası olmalıdır.
Ziyaretcilere hakkımda sayfasında gereksiz detaylar yerine oğrenmek istediklerini aktarmalısınız. İsterseniz ek olarak istediğiniz kadar uzatabilirsiniz fakat ilk olarak başlıca istekleri karşılamalısınız. Bunlar : Blog ve blog konusu hakkında bilgi, Blog yazarı veya sahibi hakkında bilgi, Blog yazarının veya sahibinin tecrubeleri
İletişim Sayfası
Dediğim gibi bloğunuzun navigasyon alanı headdır. Şuan ki standartlara gore iletişim sayfası menunun en sağına yerleştiriliyor. Bende bu alışılmışlığa ters duşmekten kacınıyorum. WordPress kullanıyorsanız, kullanabileceğiniz bir cok iletişim formu eklentisi var.
Ek olarak iletişim sayfasına sosyal medya hesaplarınızı ekleyebilirsiniz, ziyaretcileriniz size sosyal medya uzerinden soru sorarsa hem ziyaretciye cok hızlı bir şekilde geri donuş yaparsınız ( sosyal medyayı iyi kullandığınızı var sayıyorum/ Bir takım tarayıcı eklentileri ile guncellemelerden anında haberdar olabilirsiniz ) hem internet uzerinde bir kaynak oluşturmuş olursunuz hem de diğer kişilerin dikkatini cekmiş olursunuz.
Aslında teorik bilgiye karşıyım fakat şuan icin bir yol haritası hazırlıyorum hem kendime hem de size. Niche Site kurmanın pratiğine gectiğimde ornek uzerinden daha rahat anlatabileceğim. Bunları bir liste haline getirebilir ve her projenizde kontrol edebilirsiniz. Artık sozde Tuzağımız hazır olduğuna gore ziyaretcilere ihtiyacımız var. Bir sonra ki makalede Googleda yukselebilmek icin neler yapılması gerektiğini anlatacağım. Googleda yukselebilmek icin once once iyi bir anahtar kelime secmeliyiz. Bir daha ki makaleye kadar Anahtar Kelime Analizi konusunu okumanızı ve birkac deneme yapmanızı oneririm.
Aklınıza takılan yada eklemek istediğiniz bir şey varsa lutfen aşağıda ki yorum bolumunu kullanarak benimle iletişime gecin.
Batuhan
Kaynak:AffiliateHocasi.com