Niche sitelerimizin arama motorlarında yukselebilmesi icin devamlı guncellenen arama motoru algoritmalarına, ayak uyduran bir blog yazılımına ihtiyacımız var. Bizim kullanacağımız yazılım Dunya uzerinde şuan icin en sık guncellenen ve Seo kurallarına tamamen uyumlu, milyonlarca kişinin kullandığı WordPress ‘tir. Ben neredeyse butun projelerimde WordPress’i tercih ediyorum.

WordPress acık kaynak kodlu bir yazılımdır yani geliştirilmeye acık ucretsiz bir yazılımdır. WordPress kullanıcıları gun gectikce gelişiyor. Bir kişi bir eksik goruyor o eksiği doldurarak WordPress’e ozellik katıyor. Tabi ucretli , ucretsiz binlerce eklentisiyle birlikte. WordPress , arama motoru algoritmalarına tam uyumlu bir yazılımdır. Tabi bizim ilk hedefimiz Google’da yukselmek. Google’ın yaklaşık 200 farklı seo kuralı var. WordPress , genel olarak kurallara uyumludur. Kurallara karşı eksik olduğu yerleri ise eklentileri (plugin) ile tamamlar.

Ayrıca WordPress kullanamak isteyen kişiler hicbir kod bilgisine ihtiyac duymadan kolaylıkla kullanabilir. WordPress formlardan ibarettir. Formları doldurursunuz ve yayınla butonuna basarsınız bu kadar basit.

1. WordPress Kurulumu

WordPress kurulumu 2 şekilde yapılır.

1- Hostingin bize sunduğu otomatik servislerle. Orneğin : Fantastico

2- Manuel olarak.

Ben ikisini de video ile gostereceğim. Videoyu tamamen hazırladığımda YouTube kanalına daha sonra ise makaleye ekleyeceğim. Guncellemeleri Twitter’dan duyuracağım.

İsterseniz wordpress.com’dan ucretsiz bir blog acabilirsiniz ama domaininizde wordpress kelimesi gecmek koşuluyla. Yani WordPress.com size bir subdomain acarak bloğunuzu subdomain e kurmakta yani affiliatehocasi.wordpress.com gibi. Aynı zamanda guvenlik ve disiplin acısında bir cok kısıtlama da getirmekte.

Benim onerim:
kesinlikle kendi wordpress bloğunuzu kurmalısınız. Hicbir kısıtlama olmaksızın istediğiniz domaini secebilir, istediğiniz her eklentiyi kurabilir, istediğiniz her değişikliği yapabilirsiniz. Domain & Hosting Alma Rehberinde de soylediğim gibi benim onerim GoDaddy’den ( aff ) domain almanız ve HostGator’dan (aff) hosting almanız. Bu iki firmadan benim kullandığım ve tavsiye ettiğim firmalar. Domain ve Hosting almayı , Domain & Hosting Alma Rehberinde videolu olarak anlattım. Dilerseniz internet uzerinde araştırarak yuzlerce domain ve hosting firmasına ulaşabilirsiniz.

2. Eklentiler

Yukarıda WordPress’in yetişemediği yerlere eklentiler yetişiyor demiştim. Şimdi Seo optimizasyonu acısından birkac temel eklenti kurmamız gerekiyor. Dijital Pazarlama stratejilerimize gore kurmamız gereken bir cok eklenti mevcut fakat şimdi ki işimiz Niche Sitelerin temel gereksinimleriyle ilgili.

All in One SEO Pack

Google XML Sitemaps

Google Analytics for WordPress

Bu Eklentilerin hepsi ucretsizdir. Eklenti kurmayı anlatmama gerek yok , dediğim gibi WordPress formlarla kontrol edilen bir yazılımdır ve hicbir şekilde kod bilgisi gerektirmez.

All in One Seo Pack

Bu eklenti WordPress’in en cok tercih edilen Seo eklentisidir. Arama motoru orumcekleri , web sitelerini ziyaret ettiğinde , web sitenin kodları arasında ki bir takım etiketleri kontrol ederler. Bu etiketler sayesinde web sitesinin ne ile ilgili olduğunu oğrenirler. All in One Seo Pack Anasayfa ve makale sayfaları icin ayrı etiketler uretmektedir, bu bizim işimizi kolaylaştırır.

AnaSayfa Başlığı : Bu metin sitenize giren kişilerin tarayıcı cubuğunda gozukecek. Kısaca buraya gireceğiniz metin , sitenizi 1 cumlede anlatmalı yani asansor cumleniz olmalı. Ana anahtar kelimenizi fazlaca kullanıp sitenizi Google’ın gozunde spam gibi gostermemelisiniz bu yuzden AnaSayfa Başlığında ve AnaSayfa acıklamasında maksimum 2 kere ana anahtar kelimeyi kullanmalısınız.

AnaSayfa Acıklaması : AnaSayfa Başlığına kıyasla 1 cumle değil kucuk bir paragraf olmalıdır. Yine sitenizi arama motorlarına ve ziyaretcilere tanıttığınızı goz onunde bulundurarak ve 2 kere ana anahtar kelimeyi kullanmak şartı ile yazmalısınız.

AnaSayfa Başlığında da AnaSayfa Acıklamasında da başlangıc mutlaka ana anahtar kelime ile olmalıdır. Domainim AffiliateHocasi yerine HocaAffiliate olsaydı Google’ın gozunde Hoca kelimesi Affiliate kelimesinden değerli olacaktı yani makalelerinizi yazarken de linki fazla uzatmamalı ve onemli olan kelimeleri başlara yazmalısınız.

Google Anasayfa Başlığının ve Acıklamasının sık sık değişmesini pek sevmez fakat arama motoru sonuclarınızı goz onune aldığınızda rakiplerinizin onune gecmek icin bu değerleri değiştirebilirsiniz fakat sık sık değil. İyi analiz edip, karar verdikten sonra periyodik aralıklarla değiştirebilirsiniz.

AnaSayfa Anahtar Kelimeleri:
Diğer değerler gibi ana anahtar kelimeniz ilk sırada olmalı, onu diğer alakalı anahtar kelimeler takip etmeli. Bu kısım ziyaretciye gozukmez sadece arama motorları icindir. Sitenin ne ile ilgili olduğunu anlamaları icin. Anahtar kelimelerinizi secerken cok hit az rekabet var diye alakasız anahtar kelimeler secmemelisiniz, bu Google’ın gozunde duşmenize neden olur.

Google XML Sitemap

Arama motorları icin olan bu eklenti , arama motoru orumceklerinin sitenizde rahatlıkla dolaşabilmesi icin bir harita hazırlamaktadır. Bu sitenizin indexlenme hızını arttırdığı gibi Google’ın sitenizi tanımasını da hızlandırmaktadır. Bir kere aktif ettikten sonra bir daha dokunmanıza gerek yok.

Analytics for WordPress

Bu eklenti Google’ın webmasterlar icin ucretsiz olarak sunduğu Analytics uygulamasını hic kodlara bulaşmadan sitemize entegre ediyor. Boylece Google – Analytics panelimizden sitemizle ilgili her turlu bilgiye ulaşabiliryoruz. Analytics’e sitemizi kayıt etmemiz Google’da ust sıralarda cıkacağımız anlamına gelmez fakat Google sitemizle alakalı bilgilerin en doğrusuna bu şekilde ulaşır boylece Google sitemiz ile alakalı verileri daha hızlı ve doğru bir şekilde analiz eder buda arama motoru sonuclarına daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yansır.

3- Tema

Tema , bloğumuz can alıcı noktalarından biridir. Ziyaretcinin gozunde ki değerimiz ilk izlenimimize bağlıdır. Bu yuzden temayı secerken, kampanyamıza uygun olmasına, temiz ve sade olmasına , renk uyumu ile ziyaretciyi rahatsız etmemesine dikkat etmeliyiz.

WordPress’te tema kurmak oldukca kolay, bunu da bir video ile gostermek istiyorum. Video hazır olunca YouTube kanalına ekleyeceğim.

WordPress icin internet uzerinde ucretli, ucretsiz milyonlarca tema bulmak mumkun. Ucretsiz tema arıyorsanız NewWordPressTheme’i tavsiye ederim footer’da ufak bir link cıkışı haricinde hicbir reklam yok. Projelerimde ki kullandığım temaların coğunu buradan alıyorum. Ucretli temalarda ise ThemeForest’ı (aff) tercih ediyorum. Bunyesinde binlerce tema olmasının yanında tasarımcıların, tasarımlarını cok zor kabul ediyorlar yani tasarımlar kaliteli ve ozgun olmazsa kabul edilmiyor. Tabi ki internet uzerinden ararsanız daha binlercesine ulaşırsınız bunlar benim onerilerim.

Bu makalede WordPress’i gerekli temel eklentileri ve temamızı kurduk. Şimdi sitemize ziyaretci cekmeden once , ziyaretcilerin ihtiyacını karşılayacak olan kaliteli ve ozgun iceriği nasıl oluşturacağımızı oğrenmeye geldi.

Bir sonra ki makalede Ziyaretci icin yararlı icerik oluşturmaya değinecegim.

Bahsettiğim WordPress kurulum videolarını hazırladığımda Youtube Kanalına yukleyeceğim, İsterseniz Subscribe butonuna basarak beni takip edebilir boylece yuklenen videolardan daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Bana vakit ayırdığınız icin teşekkur ederim

Batuhan