Başlığa bakıp aldanmayın, aslında kullanıcıları bir şeylere zorlamaya karşıyım. Turkiye'deki ilk blog yazarı abilerimizden eskiden beri bunu gorduk, boyle oğrendik. Şoyle ki bize her zaman ziyaretciyi belirli bir eylemi yapmaya zorlamamamızı oğutlediler.
Bu konuya "ne yaparsak blogumuz daha fazla okunur", teknik ayarlamalar dışında "insanların nasıl takipcimiz olmalarını sağlarız", "iceriğimizi nasıl okunur yaparız" başlıklarını da verebilirdim sanırım.
Kısacası, ziyaretciyi blogunuza bağımlı hale getirin.
Konuyu yurtdışında gazetecilik okuyan arkadaşların yabancı bloglarında okudum, ilgimi cekti, kendi eklemelerimle yazmaya karar verdim.
1-Blogunuza gelen insanların kendilerini belli bir surecin icinde bulmalarını sağlayın: Ne anlama geliyor bu; Bazı ipucları, pratik tiyolar yayınlamaya başlayın. Bunları bir surece tabi tutun. Orneğin bugun photoshopta "kırmızı goz nasıl yok edilir" yayınladınız, "bir sonraki yazımda da sizlere Avatar efekti yapmayı anlatacağım" gibisinden ilgi cekici bir şeyler yazın. Yaratıcı olun. Diziler donemi cocukları değilmiyiz, aynı mantık. (gerci bu durumdan hic hoşlanmıyorum, beni sabırsız yapıyor)
2-Sorunları cozun: SEO konusunda bir blog actıysanız, insanlar bir sure sonra size sorularla gelecekler. Onların sorunlarını cozerseniz, size daha sık uğramaya, sizi takip etmeye başlayabilirler. Konunun uzmanı olmanız takipci sayınızı arttıracaktır. Hangi konu olacağı sizin yetenek ve bilgi birikiminize bağlıdır.
3-Karmaşık şeyleri basitleştirin: Belli konularla ilgili internette yuzlerce yazı bulunabilir. Ama ziyaretciler yuzlerce sayfada dolaşmak istemezler. Aradıkları tek bir şeydir. Bitkilerle ilgili bir blogunuz var. Maydanoz yetiştirmek isteyen birisi blogunuza gelmiştir, ama kafasını oyle bir karıştırmışsınız ki, nereye bakacağına şaşırmış, maydanoz ekim zamanı, maydanoz ekimi, maydanoz dikim yontemleri vs. başlıklı bir suru makale ile karşılaşır. Halbuki aradığı "Maydanoz Nasıl Yetiştirilir"dir. Olayı basite indirgeyip, belki de alt başlıklı guzel bir makale hazırlayabilirsiniz.
4-Masalcı olun: İnsanlar hikayeleri severler. Hikayeler onların ilgilerini cekip, blogunuza bağlayabilir. Cok sayıda yemek blogları var mesela. Bazılarının cok tutulmasının nedeni anlatımı yapan kişilerin sadece yemek tarifi yazıp resimleri ile yayınlamaları değil, bu yemeklerle ilgili anlatımlar yapmalarıdır. İsim vermek istemiyorum reklama girer diye. Salt bilgi sıkıcıdır. Bilgiyi suslemeliyiz, iştah acıcı bir şekle getirip okurlara sunmalıyız.
5-Ziyaretcileri eğlendirin: İnsanların coğu interneti eğlenmek icin kullanırlar. Bir webmaster gibi değil bir kullanıcı gibi duşunmelisiniz. Eğlendirici olmazsanız blogunuz yerine kitap okumayı tercih ederler. Elbette blogunuza gelenler bir şeyler oğrenmek isterler, ama bu bir SEO blogu olsa bile, bunu yaparken eğlenmek istediklerine hic kuşkunuz olmasın. İnsanları eğlendirmezseniz sıkılırlar veya kızarlar. Eğer kendinizi eğlendirici bulmuyorsanız, bu konuda kendinizi eğitin.
6-Sıradışı olun: Hedef kitlenizi iyi tanıyorsanız, alışılmışın dışına cıkın, sıradan ve sıkıcı olmayın, Onları duşundurun. Onları şaşırtın. Surprizler yapın. Bu şekilde onların ilgisini cekebilirsiniz. (Takip ettiğim yabancı blogların beni hep bu şekilde cektiklerini bunu yazarken farkettim.)
7-Onlara yeni bir şeyler sunun: İnsanlar interneti yeni bir şeyler gorup oğrenmek icin de kullanıyorlar. Onlara yeni araclar, yeni urunler, yeni bloglar, yeni satış modelleri, yeni insanlar, yeni kaynaklar vs sunarak yeniliklere boğun. Ne kadar yenilikci olursanız o kadar iyidir.
8-Onlarla denenmiş bir şeyler paylaşın: kendi deneyimlerinizi veya başkalarının deneyimleri. "Denenmiş" bir şeyler neden internette cok tutar? Sanırım cevabı biliyorsunuz.
Artık ziyaretcileri kendinize nasıl bağlayacağınızı biliyorsunuz. Hadi o zaman, iş başına!
[ONAY]Eif[/ONAY]
İnsanları Blogunuzu Okumaya "Zorlayın"
Yeni Web Siteleri - Site Tanıtımları0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Webmaster Kütüphanesi
- Webmaster Genel Konular - Sorunlar
- Yeni Web Siteleri - Site Tanıtımları
- İnsanları Blogunuzu Okumaya "Zorlayın"