Arama motorları artık gunluk hayatımızın neredeyse bir parcası haline gelmiştir. Onlar olmadan internette gezinmemiz neredeyse imkansız hale geliyor. Coğumuz gunde en az bir kez bir arama motoru kullanıyoruz. Bu şaşırtıcı araclar, aklınıza gelebilecek neredeyse tum konular hakkında bilgi bulmamıza yardımcı oluyor. Aklımıza takılan bir soru veya haber kaynağından tutun bir cok amac icin sıklıkla arama motorlarını kullanıyoruz. Peki nedir arama motoru?
Arama motoru, internet uzerinde bulunan herhangi bir iceriği aramak icin kullanılan bir sistemdir. Uc bileşenden meydana gelmiştir: web robotu, arama indeksi ve kullanıcı arabirimi. Ancak arama sonucları genellikle sık tıklanan internet sayfalarından oluşan bir liste olarak verilmektedir.
İlk arama motoru 1990 yılında bir universite oğrencisi olan Alan Emtage tarafından Archie adıyla kuruldu. İngilizce archive kelimesinden turemiştir. Bu arama motoru insanların aradıkları dosyaları bulmaya calışıyordu. Populer olmaya başladığında Minnesota Universitesinden Mark P. McCahill, Archie karşısına 1991de Veronicayı cıkardı. Cok gecmeden aynı amacla Jugheadde kuruldu. İkisi de Dosya aktarım iletişim kuralı cercevesinde calışıyordu.
Haziran 1993te Massachusetts Teknoloji Enstitusunden Matthew Gray, bir indeks adı oluşturmak icin kullanılan ve Wandex adıyla anılan ilk internet botununu uretti. Sonra Kasım 1993te kurulan ve internet botu olmayan Aliweb arama motoru, web sitelerinin bilgilerini kullanarak oluşturulmuş ilk arama motoru oldu.
Aralık 1994te web sayfalarını bulmak amacıyla kendi icerisinde dizin oluşturan ve tasarlanan sorgu programına arayuz ve bir web formu olarak kullanılabilen JumpStation arama motoru oluşturuldu. Bir ilk olan tam metin(full text) tarayıcı arama motoru olan WebCrawler, 1994 yılında gorucuye cıktı. Onceki arama motorlarının aksine; herhangi bir web sayfasını, her kelimesi icin herhangi bir kullanıcının aramasına izin veriliyordu. Ayrıca yine 1994 yılında Carnegie Mellon Universitesinden Dr. Michael Mauldini tarafından uretilip satışa cıkan Lycos, buyuk bir ticari caba oldu. Kısa bir sure sonra; Magellan, Excite, Infoseek, Inktomi, Northern Light ve AltaVista dahil pek cok arama motoru internet ortamında gorucuye cıktı ve populerlik icin birbiriyle yarıştı. Ancak bunların icinde bulunan, David Filo ve Jerry Yangın kurduğu Yahoo!, insanların ilgisini diğerlerinden cok cekerek web sayfaları bulmanın en populer yolu olarak kullanılan arama motorları arasında yer aldı.
Arama motorlarına 1990ların sonlarına kadar buyuk capta bir yatırım yapılmadı. Ancak o yıllardan itibaren buyuk şirketler ortaya cıkan bu yeni arama motorlarından kazanc elde etmeye başladı. 1998 yılında Googleı kuran Larry Page ve Sergey Brin, PageRank adlı teknolojilerini satmak istediler ancak alıcı cıkmadı. İnternet ağındaki her sayfayı puanlayan bu sistem; o sayfaya ne kadar cok link verildiyse ve link veren yerlerin puanı ne kadar coksa, soz konusu sayfaya da o kadar cok puan verme mantığına dayanıyordu. Googleın sahipleri bu teknolojiyi satamayınca buyume kararı aldılar ve 35 milyon dolar yatırım kredisi de alınca 1999da Google Searchu kurdular. 2000li yıllarda one cıkan Google arama motorunun ardından kısa surede gelişip 2000 yılında Google Arac Cubuğu cıkaran ekip, 2004 yılında kutuphanelerdeki binlerce kitabı Google Book Search adıyla aramaya actı ve 1 GB kapasite ile Google Mail yani Gmail hizmetini başlattı. Google 2018in sonları itibarıyla, en populer web arama motoru olarak dunya capında tanınıyordu.
Dunyada En Cok Kullanılan Arama Motorları
2018 Yılı itibariyle;
Google %91.77lik bir paya sahiptir. Microsoft (Bing) %2.79luk bir paya sahiptir. Yahoo %2.06lık bir paya sahiptir. Baidu %1.49luk bir paya sahiptir. Yandex %0.47lik bir paya sahiptir. Diğer Arama Motorları %1.41lik bir paya sahiptir.
En iyi arama motorları listesi
1- Google
Google arama motoru, dunyanın en iyi arama motorudur ve aynı zamanda Googleın en populer urunlerinden bir tanesidir. Arama motoru pazarının neredeyse %70i Google tarafından satın alınmıştır. Teknoloji devi Google surekli gelişiyor ve son kullanıcıya en iyi sonucları vermek icin arama motoru algoritmasını geliştirmeye devam ediyor. Google şu anda dunyanın en buyuk arama motoru gibi gorunse de, 2015 yılı itibariyle YouTube artık Googledan daha populer (masaustu bilgisayarlarda) bir arama motoru haline geldi diyebiliriz.
Google artık her saniyede ortalama 3.5 milyardan fazla arama ve dunya genelinde yılda 1,2 trilyon arama anlamına gelen 40.000den fazla arama sorgusunu işliyor. Googleda Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Google Aramanın geliştirilmesinden sorumlu Amit Singhal, Googleın arama motorunun, Webde 30 trilyondan fazla benzersiz URLyi bulduğu, gunde 20 milyar siteyi taradığı ve her ay 100 milyar arama yaptığı (ki bu da gunde 3,3 milyar arama ve saniyede 38.000 binden fazla) işlediğini acıklamıştır.
2- Bing
Bing (Live Search, Windows Live Search ya da MSN Search), Microsoft tarafından kullanıma sunulan bir arama motorudur ve 2009 yılında başlatılmıştır. Bing, Microsoftun web tarayıcısındaki varsayılan arama motorudur. Bingde, her zaman daha iyi bir arama motoru olmak icin cabalıyorlar, ancak Google rekabeti karşısında daha uzun bir yolu var. Microsoftun arama motoru, haritaların yanı sıra resim, web ve video arama gibi farklı hizmetler de sunuyor. Bing, Placesi (Googleın eşdeğeri Google My Business) tanıttı. Bu, işletmelerin arama sonuclarını optimize etmek ve ayrıntılarını gondermeleri icin harika bir platform olduğunu soyleyebiliriz.
3- Yahoo
Yahoo ve Bing, Googledan daha cok birbirleriyle rekabet ediyor. Netmarketshare.comun guncel bir raporu bize Yahoonun yuzde 7,68lik bir pazar payına sahip olduğunu gosteriyor. Yahoo! kendi capında bir arama motoru lideri ve ucretsiz bir e-posta sağlayıcısı olarak gorulse de, gecen yıl ****lenen kullanıcı ayrıntıları ve şifreleri nedeniyle zor gunler geciriyor.
4- Baidu
Baidu, Cindeki en cok kullanılan arama motorudur ve 2000 yılında Cinli Girişimci Eric Xu tarafından kurulmuştur. Bu web araması; web sitesi, ses dosyaları ve resimler icin sonuclar sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Haritalar, haberler, bulut depolama ve cok daha fazlası dahil olmak uzere başka hizmetler de sağlamaktadır.
5- Yandex
1997de lanse edilen, Yandex Rusyada en cok kullanılan arama motorudur. Yandex ayrıca Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve Turkiyede de buyuk bir varlığa sahiptir. Yandex Haritalar, Yandex Muzik, cevrimici cevirmen, Yandex Para ve daha bircok hizmet gibi hizmetler sunar.
6- AOL
Aol.com da en iyi arama motorları arasındadır. AOL, America OnLineın kısaltmasıdır. Merkezi New Yorkda bulunan ABDnin kuresel anlamda kitlesel medya şirketlerinden biridir. The Huffington Post, TechCrunch ve Engadget gibi cevrim ici medya şirketlerinin sahibidir. Şirket ayrıca AOL Reklam, AOL posta ve AOL Platformu olarak reklam hizmetleri vermektedir.
AOL, internet servis sağlayıcılığının yanı sıra, arama motoru, anında mesajlaşma (AIM), e-posta gibi hizmetler de vermektedir. 12 Mayıs 2015 tarihinde Verizon Communications, hisse senedi başına 50 $ ile toplamdan 4.4 milyar $ odeyerek AOLu satın alacağını duyurdu. Satın alma işlemi 23 Haziran 2015 tarihinde gercekleşti.
7- Ask.Com
1995 yılında kurulan Ask.com, daha once Ask Jeeves olarak bilinir. Garrett Gruener ve David Warthen tarafından Kaliforniyada kurulan arama motorudur. Orijinal yazılımı Gary Chevskyye aittir. İlk kurulduğunda aranan kelimeleri ayarlayan 100 civarı editor interneti dolaşır ve insanların faydalanacağı en iyi sitelerin sonuclarda goruntulenmesini sağlarlardı. Bu Ask Jeevese buyuk bir guvenilirlik kazandırdı. Zaten ask.com domainini almalarının amacı da buydu. Cunku ask sormak anlamındadır. Siz onlara bir soru soracaksınız onlar da guvendiğiniz birine sormuşsunuz gibi sonucları goruntuleyeceklerdi. Ama bu cok zahmetli bir işti. Bu yuzden son yıllarda editor sayılarını 10 civarına duşurduler. Hala editor tavsiyelerini goruntuluyorlar ama bunun yanında İkincil sonucları gene kendilerinin sahibi olduğu Teomadan alıyorlar. Teoma Ask Jeevesin crawleridir yani botudur.
8- Excite
Excite yaygın olarak bilinmemekle birlikte, hala ilk 10a giriyor. Excite, e-posta, arama motoru, haberler, anlık mesajlaşma ve hava durumu guncellemeleri gibi internet hizmetleri sunan cevrimici bir hizmet portalıdır. Bu ayrıca bize son trendleri, konuları ve aşağıdaki gibi ifadeleri aramamızı sağlar: Başkan Trump aslında ne yapabilir? gibi.
9- DuckDuckGo
DuckDuckGo, kullanıcıların gizliliğini korumak icin bilinen populer bir arama motorudur. Ask.comdan farklı olarak, arama sonuclarını oluşturmak icin kimler kullandıklarına oldukca acıklar; Yahoo, Bing ve Yummly ile ortaklık kurdular. 2008 yılında Kaliforniyada Gabriel Weinberg tarafından kuruldu ve geliri Yahoo-Bing arama ittifak ağı ve iştiraklerinden geliyor.
10- Wolfram Alpha
Wolfram Alpha, arama sonucları olarak belge veya web sayfalarının listesini vermeyen bir hesaplamalı bilgi arama motorudur. Sonuclar, o sorgu hakkındaki gerceklere ve verilere dayanmaktadır. Gorev bildirimleri, tum sistematik bilgiyi hesaplanabilir ve geniş erişilebilir hale getirmektir. 2009 yılında lanse edilenler, artık oğrenciler ve eğitimciler icin fiyatlandırma ile tasarlanmış bir Pro cozumune sahipler. Hedeflediği kadarıyla, doğru pazar icin harika bir aractır.
11- Lycos
Lycos arama motoru sektorunde iyi bir une sahiptir. Hizmet verdiği başlıca alanlar e-posta, web barındırma, sosyal ağ ve eğlence siteleridir.
12- Chacha.Com
Chacha.com, insan gudumlu bir arama motoru olup 2006 yılında kurulmuştur. Arama kutusuna herhangi bir soru sorduğunuzda gercek zamanlı olarak yanıtlanmaktadır. Aynı zamanda mobil arama ve pazarlama hizmetleri sunmaktadır. Mobil uygulamalarını iPhone, iPad ve Androidde de yukleyebilirsiniz. ChaCha azalan reklam gelirleri nedeniyle ticareti durdurmuştur.
Kaynak:
inspire.scot/blog/2016/11/11/top-12-best-search-engines-in-the-world238
tr.wikipedia.org/wiki/Arama_motoru
lifewire.com/most-popular-search-engines-3482117
internetlivestats.com/google-search-statistics/
statista.com/statistics/216573/worldwide-market-share-of-search-engines/
Dunyada En Cok Hangi Arama Motorları Kullanılıyor?
Yandex, Bing ve Diğer Arama Motorları0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Yandex, Bing ve Diğer Arama Motorları
- Dunyada En Cok Hangi Arama Motorları Kullanılıyor?