Yandex arama sistemine siteyi ekleyin.

Sitemap. Web uzmanlarına ve arama sistemlerine kolaylık olması acısından sitemap adında ozel bir site haritası bicimi geliştirilmiştir. Sitemap, XML biciminde sunulan ve sitenin ic sayfa bağlantılarının yer aldığı bir bağlantı listesidir. Bu bicimi Yandex de destekler. İlgili servis bolumunde siteniz icin sitemap oğesini yukleyebilirsiniz. Bu, sitenizin bazı sayfalarının robot tarafından gezilme onceliğini etkilemeyi sağlar. Orneğin, bazı sayfalar diğerlerine gore cok daha sık yenileniyorsa, Yandex robotunun işini doğru planlayabilmesi icin bu bilgilerin belirtilmesi gerekir.

Robots.txt, arama sistemi robotlarına hizmet eden bir dosyadır. Web uzmanı bu dosyada sitesinin dizin parametrelerini tum robotlar icin tek seferde belirtebileceği gibi, her arama sistemi icin ayrı ayrı da belirtebilir. Bu dosyada belirtebileceğiniz en onemli uc parametreye bakalım:

Disallow. Bu yonerge, sitenin belirli bolumlerinin dizinlenmesini yasaklamak icin kullanılır. Bunun yardımıyla, teknik sayfaların ve gerek kullanıcılar gerekse arama sistemleri icin bir değeri olmayan sayfaların dizinlenme işlemini devre dışı bırakmak gerekir. Boyle sayfalara ornek olarak site araması sonuclarını iceren sayfalar, sitenin ziyaret istatistikleri, yinelenen sayfalar, ceşitli gunlukler, veritabanı servis sayfaları vb. verilebilir. Bu konuda ayrıntılı bilgi icin, robots.txt dosyasına ayrılmış ozel yardım bolumunu okuyun.

Crawl delay. Sitenin sayfalarına yapılan cağrılar arasındaki minimum zaman aralığını (saniye cinsinden) dizinleme robotuna belirtmeyi sağlar. Bu parametre on bin ve daha fazla sayfa iceren buyuk site projeleri icin yararlıdır. Yandex arama robotu dizinleme işlemi sırasında boyle bir siteye ağır yuk getirerek sitenin calışmasında kesintilere ve gecikmelere yol acabileceğinden, saniyedeki cağrı sayısını sınırlandırmanız gerekebilir. Orneğin, Crawl-delay: 2 yonergesi, robotun sunucuya yapılan cağrılar arasında 2 saniye beklemesi gerektiğini belirtir.

Clean param. Arama robotlarına, sayfa adresindeki hangi cgi parametrelerinin onemsiz sayılması gerektiğini belirtmek icin kullanılır. Sayfa adresleri bazen oturum tanımlayıcıları icerir; bicimsel olarak farklı tanımlayıcılara sahip sayfalar ayırt edilir, ancak icerikleri aynıdır. Sitede bu tur sayfaların sayısı fazlaysa, dizin robotu yararlı iceriği indirmek yerine bu sayfaları dizinlemeye başlayabilir. İlgili yardım bolumunde, clean param yonergesinin kullanımı hakkında daha ayrıntılı bilgi alınabilir.

Yandex.Webmaster servisi, sitenizin dizinlenmiş URL listesine goz atmaya olanak sağlar. Kod icindeki kucuk hatalar bile sitedeki gereksiz URL sayısının buyuk olcude artmasına yol acabileceğinden ve sitenin yukunu artırabileceğinden bu listeyi duzenli olarak kontrol edin.

Yandex, Internet'te yaygın olarak bulunan ana belge turlerini dizinler. Ancak bazı sınırlamalar vardır ve belgenin dizinlenme yontemi ya da dizinlenip dizinlemeyeceği bu sınırlamalara bağlıdır:

URL'de cok sayıda cgi parametresi olması, ic ice eklenmiş cok sayıda yinelenen dizin olması ve URL'nin toplam uzunluğunun cok fazla olması belgelerin kotu dizinlenmesine yol acabilir.

Dizinleme acısından belgenin buyukluğu onemlidir; 10 MB'tan buyuk belgeler dizinlenmez.

Flash dizinleme:

*.swf dosyaları, doğrudan bağlantıları varsa veya html'ye object ya da embed etiketleriyle katıştırılmışlarsa dizinlenir; flash yararlı iceriğe sahipse, kaynak html belgesi swf dosyasında dizinlenmiş iceriğe gore bulunabilir. PDF belgelerinde yalnızca metin iceriği dizinlenir. Resim olarak sunulmuş metinler dizinlenmez.

Yandex, Open Office XML ve OpenDocument bicimindeki belgeleri (ozellikle de Microsoft Office ve Open Office belgeleri) doğru şekilde dizinler. Ancak, yeni bicim desteğinin uygulanmasının biraz zaman alabileceği goz onunde bulundurulmalıdır.

ve etiketlerinin kullanımına izin verilir; Yandex robotu bunların arasına eklenen iceriği dizinler ve cerceve iceriğine gore kaynak belge bulma olanağı sağlar.

Varolmayan URL icin sunucu davranışını yeniden tanımladıysanız, sunucunun 404 hata kodunu dondurduğunden emin olun. Arama sistemi 404 yanıt kodunu aldıktan sonra bu belgeyi dizinden siler. Sitenin tum gerekli sayfalarının 200 OK kodunu dondurmesine dikkat edin.

http başlıklarının doğru olmasına dikkat edin. Ozellikle de sunucunun «if-modified-since» sorgusuna verdiği yanıtın iceriği onemlidir. Last-Modified başlığı belgenin son değişiklik tarihini doğru olarak vermelidir.

Mobil aygıtlarda goruntulenmek uzere uyarlanmış site surumlerinin, sitenin farklı dillerdeki surumleri gibi, alt etki alanına alınması daha iyidir.

Kullanıcılara yonelik olmayan sayfaların dizinlenmesini yasaklayarak, Yandex arama robotunu yonlendirin.
http://yardim.yandex.com.tr/webmaster/?id=1119236