Merhaba arkadaşlar, 1 yıla yakın bir zamandır bu sektorde faaliyet gostermekteyim. Edindiğim tecrubeleri sizinle paylaşmak istiyorum.
Nasıl başladın?
İlk olarak bu piyasaya girdiğimde botlar falan yoktu, manuel olarak toplu video indirirdim, toplu olarak hesaplara yuklerdim. Haliyle oldukca zahmetliydi.
Ne tur videoları daha cok yukluyorsun?
Amator muzik, guncel haber, cizgi film, ilginc başlığa ve ozel fotoğrafa sahip videolar. Bazen ise ekonomi analizleri, dizi vb. icerikler.
Not: Cizgi filmin avantajı cocuklar reklamları kapatmak icin alel acele reklamlara tıklıyor. İşin sırrı bu, izleme oranından sebep değil yani. İzlenme oranları da fena sayılmaz ama.
Ne kadar hesabın var?
50 Adet.
Tek hesapta mı 50 farklı kanal oluşturdun?
Hayır, farklı e-postalara sahip hesaplarla kanal oluşturuyorum.
Tek hesapta birden fazla kanal acmak riskli mi? Hepsinin toplu şekilde kapanma ihtimali var mı?
Tek hesaba bağlı butun kanalların toplu şekilde kapanma riski olduğu gibi, farklı hesaplarla oluşturulmuş kanallarında toplu şekilde kapanma riski vardır. Ama bana sorarsanız ilki daha ağır basıyor, o yuzden o riski almıyorum ben. Tek hesapta birden fazla kanal oluşturan kişiler şunu duşunmemeli bence: "Hesabımdaki bir kanalı kapatırsa google, oteki kanallara da yan gozle bakar mı?" Oteki kanallara yan gozle bakacağını duşunmuyorum google'ın, hepsi farklı değerlendiriliyor bence. Eğer ki google, hesabı spam olarak algılarsa, tumuyle kanalları kapatabilir. En iyisi farklı hesaplarla calışmak galiba.
Her kanal icin ayrı bir adsense hesabın mı var? Farklı hesapları nasıl tek adsense'ye bağlıyorsun? Ve odemeleri nasıl alıyorsun?
Hayır tek adsense hesabım var. Her farklı hesaba giriş yapıp kanal ayarlarından adsense ile ilişkilendirebilirsiniz. Butun kanallarınızdaki kazanclar her ayın 12 ile 15 arasında adsense hesabınıza toplu olarak yansıtılır.
Neden cok hesap acıyorsun?
Riski azaltmak icin.
Ne riski?
Bir hesaba 3000 video yuklersin, 2-3 telif hakkından sebep koca hesap kapatılır gider. Ama her hesaba 300-400 video yuklersen cok fazla bi kaybın olmaz.
Bunca hesabı yonetmek zor olmuyor mu? Telif hakkı vs.
Hayır olmuyor, butun hesapların mail kutuları tek bir mail adresine yonlendirilmiş. Boylece telif hakkı olan videoları tek bir mail kutusuyla gorebiliyor ve de yonetebiliyorum.
Gmail ayarlarından:

Başka ne yapıyorsun?
Butun hesaplara youtube/e-posta ayarlarından aşağıdaki ayarı uyguluyorum.

Bu ayar ne kazandırıyor sana?
Sadece ozel mesaj ve kanalıma bırakılan şikayetler hakkında bilgi alıyorum. Boylece Youtube bultenleri, reklamlar gibi cop bilgiler posta kutumu doldurmuyor. Sadece ozel mesajlar, kanala bırakılan yorumlar ve de "Eşleşen ucuncu taraf iceriği." videoları hakkında bildirim postası alıyorum.
"Eşleşen ucuncu taraf iceriği." videolarını kaldırıyor musun tek tek?
Evet
Başka ne yapıyorsun?
Her youtube kanalımın "hakkında" bolumune kullanıcıların ulaşabilecekleri bir e-posta adresi bırakıyorum. Boylece kullanıcı videoyu youtube'a şikayet edip hesabımı kapattırmadan once uyarıda bulunabiliyor, ve ben de ilgili videoyu kaldırabiliyorum.
Ornek Şikayet Postası:

Peki başka?
Bildiğiniz gibi youtube videolarının altına binlerce yorum bırakılıyor. Gerek videoda yer alan kişilere, gerek kendi aralarında oldukca tahrik edici kufurler yayınlanıyor. Bazı kişiler durumu hukuki mercilere bildirebiliyor, bu durumda videonun yukleyicisi de savcılığa ifadeye cağırılabiliyor. Bu durumdan kurtulmak icin butun videoları yorumlara kapatıyorum, ve 3. şahıslara edilen kufurlerden sorumlu tutulmaktan kurtuluyorum. (Sadece Turkce videolarda bunu yapıyorum)
Kazancları, izlenimleri etkiler mi yorumları kapatmak?
Bu ayarı uyguladıktan sonra kazanclarımda duşuş olmadı benim. Ama kullanıcılar yorum yapmak ister tabi. Ben sadece Turkce videolara bu ayarı yapıyorum.
Bir hesaba en fazla kac video yukluyorsun?
300-450 arası
Gelir sağlayan kelimelerin tespitini nasıl yapıyorsun?
Kazanclara baktığımda hangi video turleri daha cok gelir bırakıyorsa, o video turleri uzerinde calışma yapıyorum. Ornek: amator şarkılar. Bazen ise youtube kelime aracını ve adwords kelime aracını kullanıyorum
Bot mu vps mi kullanıyorsun?
Vps.
Kişisel bilgisayarımızdan yuklesek olmaz mı?
Olur tabii ki ama bi yerden sonra aynı ipden surekli olarak calışma yapmak sorun yaratabilir. Uygunsa sizin icin 15-20 liraya vps kiralayıp temiz temiz calışabilirsiniz. Ama ben o parayı veremem diyorsanız cok fazla spam yapmadan kişisel bilgisayarınızdan da calışabilirsiniz tabi.
Vps'de calışmak riskli değil mi? Sen nasıl calışıyorsun?
Ben 5-6 gun onceden hesapları acıp her birine birer tane video atıyorum, daha sonra gunde 2 parti olmak uzere sabah ve akşam 2 hesaba yukleme yapıyorum (300'er video, yani gunde sabah ve akşam olmak uzere toplamda 600), ertesi gun yine aynı şekilde. Elimdeki hesapları tuketene kadar boyle devam ediyorum. Zaten daha sonra vps suresi bitiyor ve başka yerden vps satın alıyorum, doğal olarak ip yenileniyor risk bitiyor.
Videoları sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıyor musun?
Hayır zahmetli olduğundan sebep paylaşmıyordum ama otomatik olarak paylaşma olanağı varmış. Onun icinde şoyle 100 bin uzeri facebook sayfasına ihtiyacımız var. Facebook sayfası satın alıp bu otomatik paylaşma işini araştıracağım bende.
Videoları sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmak kazanc ve hit arttırır mı?
Gayet tabii.
Fazla para kazanmak icin işin sırrı ne sence?
Youtube'da olmayanı yukleyeceksin, ilk sen yukleyeceksin. O zaman hit alır ve de kazanc sağlarsın. İlk yukleyen olmasan bile 2. veya 3. yukleyen olmakta onemli. 100. yukleyen olmaktansa.
Son olarak:
Telif hakkı uyarısı veren videoları bekletmeden silin, titiz olun, temiz calışın. Gerisi gelecektir.
Bol kazanclar.
Bu konuyu paylaştığım diğer bir site: http://www.r10.net/youtube/1102502-a...im-burada.html ilgi gorduğu icin burada da paylaşmak istedim.