İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi, sosyal paylaşım sitesi ''twitter''uzerinden manken Nilay Dorsa'ya ''tehditte bulunduğu'' gerekcesiyle bir sanığın 5 ay hapis ve ''hakaret ettiği'' gerekcesiyle de bin 500 TL para cezasına carptırılmasına karar verdi. Verilen hukmun acıklanmasının 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakılması kararlaştırılan bu dava, Turkiye'de twitter uzerinden yapılan tehdit ve hakaret suclamalarına ilişkin hapis cezası verilen ilk dava olma ozelliği taşıyor.

İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bir onceki duruşmada hakkında yakalama emri cıkarılan sanık Sercan Dincşahin katıldı. Davacı manken Nilay Dorsa'yı ise avukatı Omer Turkanlı temsil etti. Duruşmada, sanık Dincşahin hakkında cıkarılan yakalama emrinin infaz edildiği ve Dincşahin'in savunmasını verdiği tutanağa gecirildi. Soz alan Nilay Dorsa'nın avukatı Omer Turanlı, sucun sabit olduğunu belirterek, sanık Dincşahin'in cezalandırılmasını talep etti.

''Pişmanım, beraatimi istiyorum''
Duruşmanın biteceği bildirilerek son sozu sorulan sanık Sercan Dincşahin ise, ''Ben bir anlık kızgınlıkla tweet yazdım. Pişmanım, beraatimi istiyorum'' dedi. Davayı karara bağlayan Hakim Cemil Gedikli, ''tehdit'' eylemi sabit gorulen sanık Sercan Dincşahin'in, eylemine uyan TCK'nın 106/1. maddesi gereğince, sucun işleniş şekli ve sanığın kişiliği de dikkate alınarak 6 ay hapisle cezalandırılmasına hukmetti. Yargılama sırasındaki davranışlarını lehe takdir indirimi nedeni olarak kabul eden ve 1/6 oranında indirim uygulayan Hakim Gedikli, sanık Dincşahin'in 5 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. Sanığa verilen bu cezanın acıklanmasının, 5 yıllık denetimli serbestlik suresi ve bir daha suc işlememe şartıyla geri bırakılmasına hukmeden Gedikli, yine twitter uzerinden ''hakaret'' sucundan verdiği bin 500 TL adli para cezası hukmunun acıklanmasını da, aynı şekilde 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.

Avukat Turanlı: ''Bu ornek bir karardır''
Duruşma cıkışa AA mahabirine bir acıklama yapan Dorsa'nın avukatı Omer Turanlı, sosyal medya da olsa insanların kimseye hakaret etme ve tehditte bulunma haklarının olmadığını belirterek, ''Bugun verilen hapis cezası kararı, umarım twitter uzerinden insanlara umursamadan hakaret eden ve tehditte bulunan insanlara caydırıcı bir ornek teşkil eder. Mahkemenin kararı, twitter uzerinden hakarete uğrayanlara yol gosterecek cesur ve doğru bir karardır. Bu tur kararlarla, mağdur edilen insanlar hukuki olarak yalnız olmadıklarını anlıyorlar'' ifadelerini kullandı.

İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şupheli bir kişinin manken Nilay Dorsa'ya twitter yoluyla, ''Sen her yuzune guleni, dostun sanma ama beni has duşmanın bil bundan boyle'' ve ''Ben seni mahkemeye vereceğim. Sen dua et ki karşıma bu yakınlarda cıkmayasın pislik'' şeklinde tehdit ve hakaret icerikli mesajlar yazdığı belirtiliyordu. Dorsa'nın şikayeti uzerine başlatılan soruşturma kapsamında mesajların Sercan Dincşahin tarafından yazıldığının tespit edildiği aktarılan iddianamede, ifade vermeye cağrılan şupheli Dincşahin'in, ''Nilay Dorsa'nın eski arkadaşı olduğu, tehdit ve hakaret icerikli mesajların kendisi tarafından bir anlık ofkeyle yazıldığı'' beyanında bulunduğu anlatılıyordu. İddianamede, hakaret ve tehdit icerikli mesaj atan Sercan Dincşahin'in, Turk Ceza Kanunu'na gore bu suclar 9 ay ile 4 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.