Gothic Universe Edition on Steam Includes 3 items: Gothic 1, Gothic II: Gold Edition, Gothic® 3
İlk oyunu sadece 3 saatten biraz fazla oynadığımı soyleyerek başlayacağım, cunku oyun daha fazla devam etmem icin bana istek veremiyor şu noktada. Her ne kadar iyi ortam muzikleriyle mekanların atmosferik hissini yaşıyor olsanız da, oyunun gulunc derecede kotu kontrolleri, zayıf diyalogları ve cok yavaş bir tempo gibi bircok dezavantajı var. Grafiklerinden bahsetmiyorum bile. Değerlendirirken grafikleri atladım eski bir oyun olduğu icin adaletli olmazdı.
Her şeyden once, kontroller. Oyunda herhangi bir şey yapmak, orneğin bir eşyayı almak, biriyle konuşmak veya en kotusu merdivenleri yurumek gibi karakterimizle yaptığımız en basit temel şeyler bile aşırı derecede sinir bozucu ve zahmetli olabiliyor. Bu tur kotu kontroller ile animasyonlar oyun deneyiminden gercekten cok hızlı uzaklaşıyorsunuz.
Kotu diyaloglardan da bahsetmiştim, ancak bu coğunlukla yan karakterleri değil ana karakteri ifade ediyordu. Hem kotu repliklerin hem de kotu seslendirmenin tam bir birleşimi yonettiğimiz karakter. Adamın aşırı derecede ciddi bir tavrı var ve herhangi bir nedeni olmamasına rağmen biraz saf bir cocuk gibi davranıyor, cunku hemen hemen her karakter ona gozdağı vermeye ya da onu soymaya calışıyor.
Bununla birlikte, beni devam etmekten gercekten caydıran oyunun yavaş ilerlemesi ve oyunun ozgurce haritayı keşfetmenize izin vermemesi dışında, bir sonraki gorev adımının kendi başınıza cozumlerini keşfetmeye zorlanmanız gerceği, cunku neredeyse standart her yaratık sizi tek vuruşta oldurebiliyor, bu nedenle hareketleriniz kısıtlanıyor ve kucucuk bir alana hapis oluyorsunuz.
Oyun muhtemelen sonlara doğru daha hızlanıyordur ama 3. saatten sonra artık midem kaldırmıyordu daha fazlası icin. Bu sorunlar cozulebilseydi, Gothic'in gercekten eğlenceli bir oyun olabilirdi eminim, ancak aksi takdirde şu haliyle bozuk bir oyun gibi geliyor, ozellikle de bazı oyun ici hataların da mevcut olduğunu duşunursek, ki bunu eski bir oyun olduğu icin en baştan bir nevi affetmiştim fakat her şeye rağmen ozetlersek bu oyunu onermiyorum.
İkinci oyunu sadece birinci oyunda yaşadığım hayal kırıklığından kısa bir sonra deneyimledim ve tek beklentim ilk Gothic'e gore gozle gorulur bir gelişme olacağı yonundeydi. Nitekim, bazı iyileştirmeler olduğunu ilk saatlerde gozlemledim.
Kontroller ilk oyuna gore şimdi biraz daha iyiydi ve ilk oyundaki kadar zorlayıcı değildi. Ayrıca hikaye hemen ilk oyunun sonundan devam ediyordu ve genel olarak muziklerin ve atmosferin ilki kadar iyi olduğunu duşunuyorum. Ancak bunların dışında başka hicbir şey duzelmemişti. Aslında, karakterin ilerleme hızı acısından daha da kotuleşmiş. Gercekten oyun temposu cok daha kotuydu. 2. oyunun başlarında ne yapacağınıza dair herhangi bir yonlendirme olmadan buyuk bir şehrin icine itiliyorsunuz.
Sadece size gidip X, y ve Z'yi basmanız soyleniyor. Ancak, ana gorevleri nasıl yapacağınıza dair ipucu bulmaya calıştığınızda, oyun resmen bunu kendiniz bulmanızı icin yapayalnız bırakıyor. Şimdi bu yeni bir oyuncu icin ozellikle inanılmaz sıkıcı bir durum. Oyunda en ufak şeylerde bile bana faydalı bir şeyler soyleyebileceğini umarak şehirdeki her NPC ile konuşmak zorunda mıyım? Acık dunya oynanışı ve mantığını anlıyorum, ancak yine de bir yonlendirilmeye ihtiyacı var oyuncunun.
Oyun beni hikayesiyle cezbetmek ve icine cekmek icin uğraşmayacaksa, neden ben sonunda ilgincleşeceğini umarak devam edeyim? Sadece bu başlarda inanılmaz yavaş ilerlemenize neden oluyor ve kısa surede oyundan kopmanıza neden oluyor. Kısacası boş vaktiniz olsa bile ilk oyun gibi Gothic 2'den de kesinlikle uzak durun.
Gothic 3'u değerlendirmeye ilk iki oyuna gore cok buyuk bir gelişme olarak bulduğumu soyleyerek başlayacağım. Oyunun temposu artık cok daha hızlı, ayrıca cok daha iyi seslendirme ve kontroller sahip. Ayrıca oyuncuyu icine cekmede cok daha iyidir cunku size devasa bir dunya verir ve keşfetmeyi teşvik eder, ilk iki oyunda en cok şikayetci olduğum konuydu bu. Farklı kasaba ve koylerde yapılacak tonlarca yan gorev var ve hepsini yapmanıza bile gerek yok. Zaman ayırabilir ve bunları istediğiniz sırayla yapabilir veya hatta tamamen gormezden gelebilirsiniz.
Gothic 3 kesinlikle beni bu konuda yakalamayı başardı. Belirli bir miktar ozgurluk soz konusudur, ancak aynı zamanda oyun yon duygusunu kaybetmez. Hala arka planda devam eden ana hikaye işlemeye devam eder, isterseniz geri donebilirsiniz, ancak sonraki aşamalara doğru zorluk daha da artmaya başlar ve bu nedenle daha fazla seviye atlamak ve gelişmek icin yan gorev yapmaya zorlanabilirsiniz.
Dovuş sistemi ilk iki oyundaki kadar kotu değil ama oldukca problemli. Yine de alışıyorsunuz, bu yuzden bence cok bir dezavantaj değil. Oyun ayrıca, keşfederken kesinlikle hoş bir atmosfer yaratan gercekten harika bir muziklere sahip. Tum kıta 3 ana bolgeye bolunmuş ve cok sayıda orman ve acık alan iceren guzel bir cimenlik alan olan Myrtana, kuzeyde karlı bir bolge olan Nordmar ve son olarak guneydeki sıcak, col bolgesi Varant bolgeleri bulunuyor.
Şimdi, Gothic 3'u diğer iki oyuna kıyasla daha iyi bir oyun olarak gorsem de, hala bahsetmediğim bircok kucuk sorun var. Gercekten eleştirmek istediğim şeylerden biri karakter ozelleştirmesinin olmaması. Bence oyun, oyuncunun kendi karakterini yaratmasına izin verseydi buyuk olcude oyuna olan bakışımı iyileştirebilirdi. Diğer dezavantajlar: Oyunun bazı bolumleri cok sinir bozucu, haritanın bir kısmı kafa karıştırıcı ve yonunuzu kaybetmenize neden olabiliyor ve zaman zaman karakterlerde yapay zeka ile ilgili sorunlar yaşanıyor.
Orneğin, koylerden birinin girişinde, onunden her gectiğimde durmadan bana saldırmaya calışan evcilleştirilmiş bir buz golemi vardı, saldırgan olmamasına rağmen ve onu saldırganlaştırdığımı ya da buna benzer bir şey yaptığımı da hic hatırlamıyordum. Yaklaştığım anda anlamsızca kelimenin tam anlamıyla beni duşman olarak goruyordu. Bunun dışında herhangi bir buyuk hatayla karşılaşmadım ve oyun hicbir zaman cokmedi. Genel olarak Gothic 3 zevkli ve bence Gothic 1 ve 2'yi her noktada geride bırakıyor aksini duşunenler muhtemelen Gothic 1 ve 2 fanlarıdır ve bu oyunlarla ilgili nostaljik anıları vardır.
Nostalji oyun firmaları icin buyuk bir silahtır ve bazı oyuncuların gozleri nostaljiden kor olabilir. Gercekleri goremezler. Ben objektif bir goz olarak ilk iki oyunu gunumuz şartlarında oynamış olsam bile şu gorduklerimden sonra 1. ve 2. oyun cıkış yıllarında oynasaydım yine fikirlerim uc aşağı beş yukarı aynı olurdu. Gothic serisi olmaya calıştığı Elder Scrolls oyunları kadar iyi ve gosterişli değildir ama kendi capında eğlenceli olabilirler ve eğer seriye gercekten girmek istiyorsanız 1 ve 2'yi atlayıp direk 3. oyundan başlayabilirsiniz.