Son yıllarda yeşil enerjiye odaklanan ve nukleer enerji konusunda onemli adımlar atan Cin, universitelerdeki uluslararası eğitim programları ile de bu bakışını destekliyor. Cin'in nukleer enerji konusunda eğitim veren universitelerinde Turk oğrenciler de yer alıyor. Dunyada geleceğin enerjisi olarak kabul edilen nukleer enerji, yeşil enerji ve surdurulebilir enerji konularına ilgi giderek artıyor. Turkiye de nukleer enerji santraline sahip olma konusunda onemli adımlar atarken, yurtdışında bu konuda eğitim alan oğrenci sayısı artıyor.

Tsinghua Universitesi'nin Nukleer Enerji Muhendisliği ve Yonetimi Uluslararası Yetenek Eğitimi Yuksek Lisans Projesi, Tsinghua Universitesi ve nukleer alanda faaliyet gosteren China Power Investment Corporation gibi Cin şirketleri tarafından organize edilen ortak bir eğitim projesi olarak one cıkıyor. Proje resmi olarak 2017 yılında başladığından bu yana uluslararası oğrenciler nukleer enerji ve nukleer teknoloji muhendisliği alanında kendilerini geliştirebilme imkanı buluyor.

PROGRAMA OZEL OLARAK SECİLDİ, İKİ YIL EĞİTİM ALDI

Bu oğrencilerden biri de Turkiye'den Emre Ciftci. Nukleer enerjiye karşı yoğun merakı ve profesyonel alanlardaki ustun performansı sayesinde 2019'da Tsinghua Universitesi Nukleer Enerji Muhendisliği ve Yonetimi Uluslararası Yetenek Eğitimi Yuksek Lisans Programı'na secilen Ciftci, iki yıl boyunca burada eğitim aldı.

Cin'e bu yuksek lisans programı sayesinde hayatında ilk kez geldiğini ve cabucak alıştığını belirten Ciftci, "Universiteler ve ceşitli Cin şirketleri bize her adımda destek verdi, organizasyonlar ve eğitimler duzenlediler. Ceşitli kulturel faaliyetlerle hem yerel kulturu tanımamız hem de alanında bilgili ve donanımlı insanlarla tanışma fırsatı sağlandı. Okuldaki teorik calışmaların ardından, Cin şirketlerindeki montorlerle iletişim kurduk ve staj kapsamında saha ve birim ziyaretlerine giderek profesyonel uygulamada cok sayıda tecrube edindik. Sponsor şirketler bize oldukca kaliteli, hem cevrimici hem de cevrimdışı eğitim programları sağladı. Bu sayede stajımı başarıyla tamamladıktan ve tezimle ilgili calışmaları gercekleştirdikten sonra eğitimimi de tamamladım. Calışmalarıma devam edip doktorayı da calışmalarımı da bitirmeyi hedefliyorum" dedi.

MEZUN OLDU, PEKİN'E YERLEŞTİ

Pekin'in tarihiyle, multikulturel ortamıyla ve olanaklarıyla cok guzel ve farklı bir şehir olduğuna işaret eden Ciftci, Tsinghua Universitesi'nden mezun olduktan sonra da Pekin'e yerleşti. Cin mitolojisi ve tarihine karşı liseden beri ilgili olduğunu ve buraya gelmesinin kendisine mitolojiden bilime, antik tıptan mimariye kadar bircok alanda kapsamlı tecrubeler edinmesini sağladığını anlatan Ciftci, şunları soyledi:

"Bir Cin sozu 'Dedeler ağac diker ve torunları ağacın golgesinin tadını cıkarır' der. Cok calışan, alanına hakim ve kendini adamış insanlarla tanışma fırsatı bulduğum icin cok şanslıyım. Nesilden nesle nukleer enerjinin nasıl geliştiğini şirketin gelişim surecine dair edindiğim bilgiler sırasında anladım. Bu caba tek bir neslin değil, nesilden nesle harcanan eforun bir sonucu. Bu tecrube gercekten kalbime kazınan, unutulmaz bir hatıra olacak.

Cin şirketleri şu anda yeşil enerjiye odaklanmış ve duşuk karbonlu, yeşil enerji programlarına yoğunlaşmış durumda. Gelecek nesillere karşı buyuk bir sorumluluğumuz var, bunun ağırlığını da uzerimizde hissetmeliyiz. Bu yuzden yeşil değeri olan, hem gunumuzde kullanılabilecek hem de gelecekte geliştirilebilecek sistemler yaratmak oldukca onemli. Yeşil enerjinin zor kısmı sadece tek bir disiplinde değil, kompleks, karmaşık ve multi-disipliner bir caba olması."