Cin Merkez Bankası (PBOC) bugun yaptığı acıklamayla, Rezerv Gereklilik Oranı’nı (RRR) ikinci kez azaltma adımı attı. Acıklama resmen yapılırken, bankaların rezervlerinde tutmaları gereken paranın yuzde 0.25 oranda azaltıldığı belirtildi. Uygulama 5 Aralık gununden itibaren başlayacak.
Cin Merkez Bankası bu sene ikinci kez RRR kesintisine gidiyor. Son olarak Nisan ayında da yuzde 0.25’lik azaltma adımı atılmıştı. PBOC’den konuyla ilgili yapılan acıklamada tedbirli para politikasının devam edeceği ancak likiditenin de makul bir seviyede tutulacağı belirtildi. Merkez bankası destek paketi şeklinde bir politika ise izlemeyeceğini duyurdu.
70 milyar dolar ekonomiye girecek Uzmanlar ise PBOC’nin bu hamlesinin uzun vadede Cin ekonomisine fazladan 500 milyar yuan (yaklaşık 70 milyar $) likidite sağlayacağını belirtiyorlar. İlk etapta bankaların, koronavirusun sert darbe vurduğu ve kredi odemelerini ertelemek isteyen şirketlerin bu taleplerini kabul etmesini sağlayacağı aktarılıyor.
Konuyla ilgili yorum yapan uluslararası piyasalar uzmanı Şant Manukyan da Twitter hesbaından, “Surpriz bir adım değil. Dahası, Carşamba gununden bu yana bankalar 1.27 trilyon yuan krediyi emlak şirketlerine yonlendirmiş durumda olduğu icin aslında buyuk bir rahatlama da olmayacak” dedi.
Dunyanın ikinci en buyuk ekonomisi konumunda bulunan Cin’de gunluk koronavirus vaka sayısı 30 binin uzerine cıkmış ve dun Pekin, Şangay, Guangzhou ve Chongqing dahil olmak uzere bircok şehirde karantina kuralları sertleştirilmişti.
Ulkede artan Kovid-19 vakaları nedeniyle kısmi karantina uygulanan bolgeler, gayrisafi yurtici hasılanın yaklaşık yuzde 21,1’ini oluşturuyor. Cin ekonomisi, ilk ceyrekte yuzde 4,8, ikinci ceyrekte yuzde 0,4, ucuncu ceyrekte ise yuzde 3,9 buyume kaydetmişti.
Cin’de merkez bankasından 70 milyar dolarlık buyuk adım
Kripto Haberleri0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kripto Paralar
- Kripto Tartışma ve Analizler
- Kripto Haberleri
- Cin’de merkez bankasından 70 milyar dolarlık buyuk adım