Daha onceki yazımda da bahsettiğim gibi uzun suredir dreamhost ile calışıyordum. En sonunda sitelerimin bircoğunu media temple‘a gecirdim. Dreamhost’a gore fiyatı her ne kadar daha pahalı olsa da hosting olarak artık kafamda hicbir şuphe kalmadı.

Bu değişikliği yapmak istememin en buyuk nedenlerinden bir tanesi de site hızının seo’ya olan etkisiydi. Ne demek istediğimi size acıklayayım.

Hosting Neden SEO icin Onemli ?

İnsanların hic sabrı yok: Bir linke tıklayıp sitenin acılmasını 5 saniyeden fazla beklerseniz, buyuk ihtimalle beklemekten sıkılıp sayfayı kapatırsınız. İnternet kullanıcılarının hepsi boyle olmasa da buyuk coğunluğu bu şekilde hareket ediyor. Sonuc olarakta siteniz bu durumdan zarar goruyor.

Botların hic sabrı yok: Bazıları sitenizin acılmasını bekleyebilir ama botlar beklemez. Zaman aşımına uğrayıp sitenizi terkeder. Botun sitenizi terketmesi demek daha az sayfanızın indexlenmesi demek. Sitenizin daha az indexlenmesi demek, google’da daha az yer alması demek. Sonuc olarak sitenizin trafiğinin azalması demek.

Sizin sabrınız tukenebilir: Site sahibi olarak elinizden gelen herşeyi yaparsınız. Konu araştırması yaparsınız, en guzel resimleri secersiniz, en orjinal icerikleri yazarsınız ama eğer server’ınız kotu ve yavaşsa canınızı sıkılabilir. Umidinizi kaybedersiniz ve daha az yazı girmeye başlarsınız. Siteniz guncel olmadığı icin de sitenizin trafiğiniz duşer.

Google Acısından Site Hızı Ne Kadar Onemli ?

Bu noktada akla şu soru geliyor, site hızı seo acısından ne kadar onem taşıyor ? Google resmi blogunda yaptığı acıklamada şoyle diyor:

Site hızı seo acısından yeni bir sinyalken, arama sonuclarında sayfanın alakalı oluşu kadar onem taşımıyor. Şu anda arama sonuclarının yalnızca %1′i site hızı sinyalinden etkileniyor. Yeni uygulamaya gecirdiğimiz site hızı sinyali sadece Google.com uzerinden ingilizce yapılan aramaları etkiliyor.

Bu yazı google tarafından 2010 yılında yayınlanmış. Şu anda hala bahsedildiği gibi yalnızca ingilizce aramaları mı etkiliyor bilemiyor. Etkilese dahi anladığım şu ki google’da ilk 10 sayfayı etkileyecek bir faktor değil ama bu demek değildir ki sitemizi daha hızlı hale getirmek icin caba gostermemeliyiz. Yukarda anlattığım sebepler yeterli bana gore.

Siz de site hızınızı olcmek istiyorsanız google’ın kendi aracısını kullanabilirsiniz.