https://necmettinkar.com.tr/wp-content/uploads/2018/04/antiseo-heklin-bulma.jpg
Anti SEO nedir?
Ozellikle E-Ticaret sitesi olanların başına gelen bir durum olsa da, Google aramalarında ilk sıralarda sitesi olanların da genel olarak yaşadığı bir durumdur Anti SEO mağduriyeti. Anti seo nedir sorusunun yanıtını bir ornekle acıklamakta fayda var.

Sizin benim bir web sitem var ve bu sitemin adı necmettinkar.com.tr ve bu sitenin Ucretsiz ve organik backlink yontemleri aramalarında ilk sırada yer almasını istiyorum. Bunun icin yapmam gereken ahlaklı ve durust calışmaları tek tek anlatacak değilim. Sitemizi takip edenler zaten Google aramalarında anahtar kelimelerinizde ilk sıralarda cıkma ile ilgili yazılarımızı okumuşlardır. Şimdiki konumuz bu işi nasıl illegal ve ahlak dışı yontemlerle yapıyorlar, bunu oğrenelim.
Yukarıdaki gorselde de gorduğunuz gibi sitemiz istediğimiz anahtar kelimede 3. ve 4. sırada yer alıyor. İlk 2 sırada da rakip siteler var. Benim amacım kendi sitemi bu anahtar kelimede ilk sıraya sokmak. Bunun icin kendi organik ve ahlaklı calışmalarımla bir sonuc alamayacağımı duşunursem, illegal yontem olan anti SEO ve acklink calışması yaptırıyorum. Anti SEO calışması ile rakibim olan webtures.com.tr ve omerakgun.com.tr sitelerinin linklerini kendime ait olan +18 siteler ya da cinsel icerikli illegal icerikli sitelere ekliyorum. Kendime ait boyle bir sitem yoksa bunu heklink denen yontemle hekerlere de ekletebiliyorum. Yani sitenin yonetim paneline bir şekilde girerek eklenen iceriklerin altına hedef kodumu ekliyorum. Ancak eklerken de hem rakip sitenin linkini ekliyorum hem de link acıklama kısmına uygunsuz anahtar kelimeler yazıyorum.
https://necmettinkar.com.tr/wp-content/uploads/2018/04/heklink-antiSEO.jpg
Birden fazla siteye hem de cok fazla hiti olan siteye bu linkin eklenmesi ilk etapta siteye girişleri artırabilir. Gunluk tekil hiti 10.000 ise bu 20.000e kadar cıkabilir orneğin. İlk guncellemeden sonra Google bu illegal backlinkleri gorur gormek de webtures.com.tryi anahtar kelimede banlayacak ve organik backlink yontemleri aramalarında ilk 500 icinde bile gostermeyecektir. Bu ornek verdiğimiz anahtar kelime cok aranan bir anahtar kelime olmadığından belki bu anti SEOnun ne kadar zararlı bir şey olduğunu anlatamamış olabilirim ancak burada şoyle bir anahtar kelime de olabilirdi.
https://necmettinkar.com.tr/wp-content/uploads/2018/04/GOOGLE-antiSEO-heklink-yontemi.jpg
Ornek olarak Spor ayakkabı anahtar kelimesi ile Google uzerinden yapılan satışların haftalık 1 Milyon TLlik (Eski para ile 1 Trilyon Liralık) satış hacmine ulaştığını duşunursek anti SEO yonteminin buyuk firmaların da korkulu ruyası olduğunu gorebiliriz. Trendyol.com bu kelimede ilk sırada. İlk sıradan duşerek ilk 500 sıralamada bile yer almaması sizce bu firmayı ne derece etkiler?
Anti SEO nasıl anlaşılır?
Web sitenizi gunluk olarak hem Google Analytics hem de Ahrefs uzerinden takip etmenizi oneririz. Google Analyticste normalde gunluk hitiniz 10.000 civarıyken bir anda 20.000, 30.000lere cıkıyorsa anormal bir durum olduğunu duşunmelisiniz. Sınav sonucları vs ile ilgili belli gunlerde hit alan siteler icin bu durum da anormal sayılmaz aslında ama bayram değil seyran değil de enişteniz sizi opuyorsa, burada bir tuhaflık hissetmelisiniz. Ya da bir anda hitlerinizde gozle gorulur bir azalma olduysa anti-SEOya maruz kalmış ya da heklink mağduru olmuş olabilirsiniz. Bu durumda Google aramalarında da cıkmayacağınızdan hitiniz aniden duşecektir. Hatta bazı siteler reklam da vermeden sadece bir anahtar kelimeye calışma yaptırıyorlar. Bu anahtar kelimeden de spama duşunce hitleri 0 (sıfır)a duşebiliyor ki, kimsenin bu durumlara duşmesini istemeyiz. Anti SEO uygulanıp uygulanmadığını ya da sitenize heklink verilip verilmediğini anlamak icin iki yol var.
İlki https://moz.com/researchtools/ose/ sitesine girerek buradan web sitenizi sorgulayabilir ve size gelen backlinklerin hangileri olduğunu gozlemleyebilirsiniz. Sizi Spama duşurebilecek sitelerin genellikle Moz Spam degeri 4 ya da uzeridir. Backlink verilen sitelerin spam durumuna ve backlink sitesinin ne sitesi olduğuna bakabileceğiniz gibi, ikinci bir yol da Google webmaster araclarından Arama Trafiği / Sitenize Bağlantılar başlığına girerek sitenize bağlantılar başlığı altında Diğer » butonuna tıklayarak sitenize gelen bağlantıların alan adları ve kac bağlantı geldiğini gorebilirsiniz.
Anti SEOyu yapan kişiyi bulmak?
Sitenize uygulanan bu anti SEO işlemi sizin işlerinizi altust etmiş olabilir. Her şey boyle kalacak değil. Bunu yapanı bulabilirsiniz. Oncelikle anahtar kelimede ilk sayfada olan siteleri incelemelisiniz. Burada ilk sıradaysanız ya da ilk 3 icindeyseniz muhtemelen yakın rakipleriniz bu ahlaksız yontemi uygulamıştır diyebiliriz. Bazı SEO firmaları da bu yolu kullanabiliyor. Firma ile anlaşmalarını ilk sıraya getirme şeklinde yapıyorlar. SEO calışmaları ile ilk sıraya getiremeyeceklerini anlayınca da ilk sıralardaki sitelere celme takarak kendi calışma yaptıkları sitenin ilk sıraya gelmesini sağlamaya calışıyorlar. Sizin sıralamanızın duşmesi ile birlikte aniden anahtar kelimenizde ilk sıralara gelen sitelerden şuphelenebilirsiniz. Size anti SEO yapan siteler diğer rakiplerinize de aynı şekilde anti SEO yapmış olabilir. Ornek olarak:
sırada A sitesi sırada B sitesi sırada C sitesi sırada D sitesi yer alıyorsa, 1. Sıradaki A sitesi sizin siteniz olsun. Bir anda anahtar kelimenizde duşuş yaşadınız. İlk sayfa yerine 3. sayfaya kadar gerilediniz. Sıralama şoyle değişti:
sırada D sitesi sırada B sitesi sırada C sitesi sırada E sitesi Bu durumda sizin siteniz ile birlikte B ve C sitelerine de zararlı backlink yontemi olan anti SEO uygulanma olasılığı yuksektir. Muhtemelen D sitesi tarafından bu zararlı calışma yapılmıştır.
....link yontemi ile Google anahtar kelimede yukselme
Google uzerinden para kazanmanın populer hale gelmesi ile insanlar maalesef ahlaki olmayan yonetmeleri de bir ticari faaliyet olarak değerlendirmeye başladılar. Eskiden heklink, sitelerin cokertilmesi icin kullanılan bir sıfatken şimdi farklı bir kapsama alanına girdi. Artık hekerler, heklink ile para kazanıyorlar. Yani sizinle anlaşıp, sizin anahtar kelimenizi ve linkinizi buyuk sitelerdeki anahtar kelimeniz ile alakalı bir habere ya da makaleye gizlice ekliyorlar. Bundan site sahibinin de haberi olmadığından yasal olarak bunun suc olduğunu da bilmenizi isterim. Eğer site sahibi bu heklink yonteminin yapıldığını fark eder savcılığa suc duyurusunda bulunursa, sitenizin mahkeme kararı ile Turkiyeden girişlere kapatılmasından tutun da hapse girmenize kadar gelebilecek cezalarla karşı karşıya gelmenize sebep olabileceğini unutmayınız. Sitenizi heklink ile anahtar kelimeden duşurmek isteyenleri bulmak cok guc olsa da, anahtar kelimeyi o siteden kaldırmak cok da zor değildir. Orneğin sozcu.com.trye sitenizin linki uygunsuz bir anahtar kelime ile eklendi. Hemen Sozcu sitesinin iletişim bolumundeki telefon numarasını arayarak durumu anlatın. Sitenin heklenme durumundan dolayı hem sizin linkiniz kaldırılacak hem de siteye aynı yontemle heklink eklenmesinin onune gecmek icin calışma yapacaklardır.
Anti SEO yontemini etkisiz kılmak
Anti SEO ve heklink ile gelen bağlantılar sitenize aşırı derecede zarar verirler. Bu zararlardan kurtulmak icin heklinkleri fark eder etmez bu bağlantıları yukarıda verdiğimiz yontemlerle tespit ederek bağlantıları reddetmelisiniz. Siteye gelen zararlı bağlantıları reddetme başlıklı konumuzda işin detaylarını anlatmıştık. Buradan sitenize gelen linkleri reddederek sitenizin arama motorları tarafından spama sokulmasını engelleyebilir, anahtar kelimelerde sıralamadan duşmenizin onune gecebilirsiniz.
Kaynak: Necmettin Kar