Her Google guncellemesinden sonra ve en son Googleın Adwords reklamlarında yaptıkları guncellemeden sonra ozellikle buyuk firma sahiplerinden Seo bitti! Bitecek bitecek denildi, en sonunda; Seoda bitti! cumlesini duymaya başladım.

Bunun başlıca 2 nedeni var.

1. Neden nedir?

Seo bitti hikayesinin birinci nedeni Googleın başta Panda guncellemesi, Penguen guncellemesi ve Webmaster Forumlarında webmasterlar arasındaki tabir ile dalgalanmalar sonrasında Google sıralamalarındaki değişiklikler Seonun bittiği anlamına geliyor bu insanlar icin. Şimdi mantık olarak tabi ki guncelleme olacak, tabi ki dalgalanmalar olacak. O zaman aslında haksız rekabet olur. 1. sırada olan site her zaman 1. sırada kalacaksa ve 5. sırada olan site yerini koruyacaksa o zaman bu oyun hicte adil olmayacaktır. Yeri ve zamanı geldiğinde bu oyun da kurallarını değiştirecektir veya en kaba tabirle Şişşşttt! Beylerrrr bayanlarrrr! Ben burdayım bir yere gitmedim! diyecektir Google Amca ? Biz tam unutmaya başladığımız kendini bize hatırlatacaktır.

Eğer her guncelleme sonrasında Seo bitseydi bu gune kadar ne Seo kelimesi anlamını korurdu ne de kişiler SEO işleri icin tonla para harcardı. Bu da demek oluyor ki ne olursa olsun Seo bitmedi ve asla bitmeyecektir. İnternet olduğu surece başta arama motoru Google bunun yanı sıra Yahoo, Yandex, Bing gibi siteler oldukca SEO var olmaya devam edecektir. Burada yapılması gereken sadece SEO nedir bunun iyi bilinmesidir. Seo sadece gir ozgun iceriği bas linki diyecek kadar basit bir tanım değildir. Eğer bu kadar basit olsaydı zaten gunumuzde halen bu kadar tartışma olmazdı. Halen SEO teknikleri ve en son SEO stratejileri başta webmasterlar olmak uzere internet dunyası tarafından tartışılır olmazdı. Once SEOnun ne olduğunu bilmek sonrada yapılacak işlemlerin ne olduğunu bilmek gerekir. Bu da bir anda olacak bir şey değildir. Ar-Ge calışmaları icin hem vakit hemde nakit gerekmektedir. Cunku doğru bir ar-ge calışması yapmadan ve sinyalleri doğru olcmeden SEO işinin icinden cıkmak mumkun değildir.

Orneklerle kısaca acıklamak gerekirse; bundan 2 yıl once bir gun sabaha karşı 6.30 gibi yatağa girdim, kafamı yastığa koydum, tam uyuyacaktım ki aklıma bir şey geldi. Duşunmeye başladım. Bir sağa bir sola dondum duşun duşun işin icinden cıkamadım. 2 farklı yontem vardı aklımda. Acaba hangisi daha mantıklı ve etkili olur yada hangisi doğru yontem duşunurken uykum kactı. Hemen gectim bilgisayar başına ve bu 2 yontem icin sıfırdan 2 domain aldım. 1 tane de elimde olan sitelerden birini sectim. Bu 3 site uzerinde 15 gun boyunca test calışmaları yaptım. Sonuclar beni cok şaşırtmıştı. 15 gun boyunca gun gun not aldım ve o gece bana doğru gelen mantığın aslında yanlış, yanlış gelen mantığın ise doğru olduğunu oğrendim. Calışmalarıma buna gore deam etmeye başladım ve aklıma gelen butun yontemler icin test calışmalarına devam ettim. 2 yıl boyunca sadece test calışmalarım icin ortalama 50 site kullandım ve sitelerin butun gelişmeleri not aldım.

Eğer o gun bana doğru gelen mantık icin Evet!bu yontem bence doğru deseydim o gun yanlış bir karar vermiş olacaktım. Ama icimdeki şuphe beni doğru yola goturdu. Sizde mutlaka şuphe edin, araştırın ve mutlaka kendi testlerini yapın. İnanın cok cok mantıklı sonuclar elde edeceksiniz.

Hosting ve domain parasından, zamandan korkmayın Yeter ki inanın.. Sonucta oyle veya boyle başarıyı yakalayacaksınız.

2. Neden nedir?

Herkesin bildiği uzere Google arama motoru, Adwords reklamlarında bir değişikliğe gitti. Bu değişikle yan tarafta yer alan Adwords reklamlarını kaldırdı. Arama sonuclarında rekabet oranına gore 4 adet reklam cıkmaya başladı. Bu da insanları SEO BİTTİ! cumlesini kullandırmaya başladı ancak 4 tane de reklam olsa herhalde doğal arama sonuclarında o firmalara sorsanız hepsi organik arama sonuclarında 1. sırada olmak ister. 1 tanesi yok yaa ben boyle iyiyim olmasa da olur demez. 1. sırada olan sitelerinde Adwords reklamı verdiğini bazı aramalar sonucunda gorebilirsiniz ki her sektor icin boyle değildir. Ticari sitelerin dışındaki sitelerde Adwords reklamları yoktur. Film, dizi, oyun gibi sektorler tabi ki ilk akla gelenler. Bunlar SEOya ciddi yatırım yapan sektorlerin başında gelmektedir.

Kısacası SEO bitmedi, bitmez, bitemez! İnternet olduğu surece SEO var olmaya devam edecektir. Siz SEO bitti bitiyor hikayelerine aldanmak yerine değişiklikleri takip etmeniz sizin yararınıza olacaktır.