Site ici optimizasyon, SEO surecindeki onemli bir adımdır. İc optimizasyon hususunda daha once haber sitelerine yonelik detaylardan bahsedip, ic optimizasyonla alakalı bazı ipucları vermiştim. Bu hususta ic optimizasyonu belirli bir % yuzde icinde değerlendiren arkadaşlara kesinlikle katılmıyorum. Dış optimizasyon ne kadar onemli ise, ic optimizasyon da, bir o kadar onemlidir. Zira Turkiye deki tum siteler wordpress kullanmamaktadır. SEO yu kendi penceremiz icinde değerlendirmek yanlış bir yaklaşımdır. Zaten ozel temalar yazdırıp, icine sayfa urlsini gomerek binlerce bağlantı edinen sitelerin neden hala 1. sırada olamadıkları bunu acıklamaktadır.
Ulusal ve uluslararası boyuttaki bircok sitenin dış bağlantı edinmesine neredeyse gerek bile yoktur. Zaten bu sistemlerin bağlantıları organik bir şekilde dağılmaktadır. Orneğin; ulusal olcekli bir haber sitesinin, haber metinleri kaynak gosterilerek binlerce siteye dağılmaktadır. Bu sistemlerin zaten sınırsız bağlantıları vardır. O zaman haber kelimesindeki sıralamayı belirleyici unsur ne olacaktır? Tabi ki bu surecte bircok etken vardır. Sosyal medya vs. o halde site ici optimizasyon siteler icin oldukca onemlidir. Bu bağlamda bu tur siteler, site ici optimizasyonla alakalı SEO danışmanlık hizmeti aldığı firmaların tavsiyelerini yerine getirmek adına harcadığı yazılım butcesi kesinlikle yatsınamaz. Site ici optimizasyonunu link piramidi, dinamik site gibi olcutlerle değerlendirmek optimizasyon surecinde atılmış kısıtlı bir adım olacaktır. Site ici optimizasyonda sosyal medya iconlarının bile nerede yer aldığı onemlidir.
İc optimizasyonda farklı kategorilere oluşturulan bağlantılardan, bunların ne şekilde oluşturduğuna, sayfa hızından, arama motorlarının rahatca okuyabileceği optimize kodlara, kullanılmış frameworklere kadar bircok şey etkilidir. SEO Arama Motoru Optimizasyonu sınırlı hedeflerde, kolayca surdurulebilir bir calışma şeklide olsa, uzun vadeli yatırımlarda buradan alacağınız donuş kısıtılı kalacaktır. Bunun yanı sıra Ozgun yazılım ve tasarımlarında sitelerin optimizasyon sureclerinde etkili olduğunu neredeyse bircoğumuz bilmekteyiz. Sizlere bu hususta tavsiyelerim ise, kısıtlı bir butceniz bulunmakta ya da kendi uzmanlık alanınız yazılım uretmek icin yeterli değilse, sırf ozgun olması icin ozel yazılım yazdırmayınız. Piyasada hazır halde bulunan ic dinamiği iyi ve Optimizasyon kriterlerine uygun yazılımlar bulunmakta, bunları kullanmanızı tavsiye ederim.
En son paragraftaki bahsi gecen oğelerden bahsedelim;
Farklı kategorilere oluşturulan bağlantılar
Burada anlatmak istediğim esasında site ici linkleme surecidir. Site icindeki bir icerikten bununla kısmi veya doğrudan alakalı başka iceriklere oluşturulan bağlantılardır. Bunun katkısı arama motoru orumceklerinin bağlantılarınızı hızlı ve kolay bir şekilde gezinmesini sağlamak ve ic bağlantı oluşturmaktır.
Sayfa ve Site Hızı
Sayfa yuklenme hızı Google icin oldukca onemli bir detaydır. Bu hususta Google ın sayfa hızı yuksek siteleri arama sonuclarında daha yukarı taşıdığı bilinmektedir. Sayfanızın hızlı olmasında bircok etken vardır bunlardan bazıları, sunucunuzun zayıf olmasından, site icinde kullanmış olduğunuz resim boyutlarına, dcdeki bağlantı hızının duşuk olmasına kadar bunu tetikleyen bircok etken vardır.
Arama motorlarının rahatca okuyabileceği optimize kodlar
Yazılım surecindeki en onemli husus bağlantı ve yukleme sıkıntılarıyla alakalı durumlardır. Buna ek olarak veri tabanın optimizasyonu da bu sureci etkileyen bazı faktorler arasındadır. Ayrıca kaynak kodda temiz cıktı almak Arama motorları icin onemli bir surectir. Bana facebook ve twitter gibi bazı sistemleri one surecek arkadaşlar olabilir. Bu tur sistemler kaynak kodu pars ederek sayfa hızını arttırmaktadır. Oyle buyuk projelerin zaten boyle bir sıkıntısı olmadığı icin kaynak kodda temiz cıktı almak gibi dertleride yoktur.
Aspxte kullanılmış Framework
Framework, yazılımın iskeletini oluşturan, fonksiyon ve sınıflardan oluşan geniş caplı bir kutuphaneye sahip uygulama catısıdır. Kaynak : Wikipedia
Bu frameworkler Site ici optimizasyon kriterlerine uygun alt yapıyı sağlayan unsurlardır.
Esasen ic optimizasyonda buna benzer bircok adım vardır. Bunun yukarıdaki pencere orneğini verdim
Site İci Optimizasyon
Google Optimizasyon0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Site İci Optimizasyon