Google Penguenin bazı siteleri engellemesiyle birlikte web sitesi yoneticileri link inşasına sıfırdan başlamanın daha iyi olacağı fikrinde birleşmekteler. Bu surecte bircok kişi Google sıralamasındaki eski yerlerine hızlı bir şekilde nasıl geleceklerini duşunuyor. Site sahipleri ise uyarılar bolumunde hata aldıktan sonra link hatalarını gidermek icin uğraşıyorlar.
Bu durum sıfırdan akıllı bir bağlantı icin kullanılabilecek bir taslak var mıdır? sorusunu ortaya cıkarıyor. Ben sistemin en iyi performansla calışması icin diğer bazı şeylere ihtiyac duyduğumuz gibi boyle bir taslağın da mevcut olduğunu duşunuyorum.
Başlangıc olarak her site icin onemli olduğunu duşunduğum Google Webmaster Tools ve Analitics hakkında konuşalım. Bazıları Googlea bilgi vermenin kotu bir fikir olduğunu tartışsa da, eğer her şey icin Googlea guvenmeyi planlıyorsanız, sitenizin nasıl gorunduğunun bilinmesi icin Googlea senkronize olmaya ihtiyacınız var demektedir. Tabi ki analitik platformlar icin başka alternatifler de var ama bunun ustesinden gelebilen başka bir şeyi şimdilik bulamadım.
Google aracları, linkleri oluştururken ihtiyac duyacağınız sitenize kimin geldiği ve nerden geldiği bilgisini sağlar. Analitics ozelleştirilebilir aractır ve gosterge panelinin hizmete girmesi ile link oluşturmaya başlarken size aradığınız veriyi gosterecek hızlı bir goz atmayı gercekleştirebilirsiniz.
Şimdi işin ozunu kavramak icin bircok insanın takip ettiği link ceşitlerini ayıralım. Daha sonra takip etmek icin basit temel bir plan ortaya koyacağız.
Dizin Linkler
İlk olarak SEO yapmaya başladığımda dizinler bir zorunluluktu. Bugunlerde o kadar değil. Son zamanlarda Googleda listeden cıkarılan ucretsiz dizinler hakkında konuşulduğunu gormekteyiz fakat somut sonuclara gore hicbir şey goremedim.
Benim fikrim? BOTW gibi bazı buyuk kaliteli dizinler bulunmaya değerdir. Fakat ben alt kısımdakilerde bulunarak zaman harcamayacağım, en azından işe girişiyorken değil. Şimdi daha iyi linklerin var olduğunu duşunuyorum.
Blogroll Linkler
Durust olmak gerekirse blogroll linkleri beni yorar. Bir noktaya kadar suistimal edilirler ki potansiyel olarak duzenli bir editoryal linkinden daha az değerlidirler. Fakat tam manasıyla ilintili ve kaliteli blogroll linkleri gorebilirsiniz. Bu sizin tum resimde bakmanız gereken yere bağlıdır.
Eğer bağlandığınız hicbir yerle bağlantısı olmayan cılgın turde sitelere giden 10 blogroll linki olan bir site gorurseniz o sayfada blogroll linki gormek istemeyeceğinizi soyleyebilirim. Eğer ebeveynlikle alakalı bir blog bulursanız ve diğer buyuk kaynaklara giden 10 buyuk blogroll bağlantısı varsa bu mantıklı olabilir. Benim blogroll linkleriyle sorunlarımdan biri sitewide olmaları ve ben sitewite linklerin buyuk bir fanı değilimdir.
Sitewide Linkleri
Sitewide linkleri bir sitenin her sayfasında gorunen linklerdir. Blogroll linklerinde, altbilgi linklerinde veya kenar cubuğu linklerinde gorebilirsiniz. Eğer 100 sayfalık bir sitede sitewide linki alırsanız backlink profilinizde saklanan 100 adet linkiniz olmuş olur. Bir acemi icin hoş gorunse ilerlemeyi olcmek icin sayılara bağlı kalan biri icin ideal değildir.
Google bu 100 linki 100 link olarak hesaplamaz. Onları bir link gibi hesaplar. Onlardan hoşlanmamama bunlar neden olmasa da link profiline gelen yığın saclarımı yolmama sebep olur.
Neyse ki bircok analiz aracındaki sitewide linklerini gormezden gelebiliyorsunuz. Fakat bugunlerde yine de amaclı bir şekilde bir sitewide linkini takip etmemelisiniz. Bir tane deneyin fakat fazlasıyla vaktinizi harcamayın.
Yorum Linkleri
Bircok link gibi yorum linkleri ilintili ve akla uygundur. Buna rağmen bunlar da suiistimal edilirler ki konuşmanın gectiği yerin gercekten ekli olmadığında takip etmemenizi tavsiye ederim.
Julie Joyce konuşuyor
22 Mayıs 2012 akşam 6.06 (Duzeltme)
Spor fanatiği değilim ve bu postayı ilk okuduğumda onu sevdim
İnsanların neden gercekten oyunlardan hoşlandıklarını acıklıyor bence. Beysbol bircok kişi icin cok buyuk bir şey ve ben yakın zamanda bir oyuna katıldım, patladım. Bircok entelektuelin beysbol fanatiği olduğu da komik ayrıca. Ayrıca bugun mukemmel derecede iyi olan Grasshoppersdan NY Timesda bahsedildiğini fark ettim (http:// www.nytimes.com/2012/05/23/us/waiti...and-getting-acquinted-with-greensboro-nc.html)
Cevap
Burada şirketimin yaptığı bir bloğa eklediğim bir yorumun linkinin orneği var. Burada arka plan şehrimiz New York gazetesinde cıkan bir makalede gorunuyor. Boylece bircok insan New York Timesda daha olumlu şekilde bahsedilmekten cok fazla memnun oldular.
Fakat Google benim amacımı duzgun bir şekilde analiz edecek mi? Bundan şupheliyim. Ama kullanıcılar icin iyi olacağını duşunuyorum.
Yine de yorum linkleri yaptığınız şeyin buyuk kısmını kaplamamalı.
Sosyal Medya Profil Linkleri
Gercekten ama gercekten cok sevdiğim linkler bunlar. Twitter, Facebook veya Pinterest gibi sosyal medya platformlarında bir linki kendi sitenizde listeleyebiliyorsunuz. Sosyal olarak tanıttığınız linkler genelde takip edilmez (ve eğer edilirlerse cokca değişirler) fakat bu profil linkleri ilk olarak link oluşturmanın mukemmel bir yoludur.
(Wikipediadan link verdiğim icin şikayet etmeyin
Burada bir kac buyuk sosyal ağ sitesi var.)
İcerik Linkleri
Bunlar benim kesinlikle favori link ceşidim. Bunlar sizin gonul rahatlığı ile ve sorgusuz sualsiz alacağınız linklerdir.
Editoryal link almak icin, insanları baştan cıkaracak şeyi yapmalısınız: mukemmel icerik yarat ve onun onunde insanlara eriş.
Buna rağmen bu tur linklere ağlardan da ulaşabilirsiniz, cevrimici ya da cevrimdışı. Orneğin Twitterda biriyle konuşmaya başladın ve o daha sonra senden ve senin sitenden yasakparaler iceren bir blog yazdı. İşte bu kadar. Belki de biriyle bir restoranda tanışır ve ona URLnizle birlikte iş kartınızı verirsiniz, sonra o haftalık yerel işler ozetine seni ekler.
Misafir Mesaj Linkleri
Bunu seviyorum. Cunku bir parca zorlu icerik yazmak icin zaman harcadığınızda ona değer kazandırıyorsunuz ve onun icin bir link alıyorsunuz. Konuk postadan birkac mukemmel link elde ettim ve şimdi şirketimin bir bloğu var. Birinin size iceriğe katkı sağlamada yardım etmesinin cok mukemmel bir şey olduğunun fazlaca farkındayım. Bunu oncelikli stratejim olarak kesinlikle kullanıyorum.
Misafir mesaj fırsatları bulmak icin My Blog Guest gibi bir topluluğa uye olabilir veya cok basit aramalar yapabilirsiniz:
anahtar kelime + misafir mesajı kabul et
anahtar kelime+ bizim icin yaz
anahtar kelime +bizim icin blog
Bu tur sorgular icin en az gunde bir kez calışan bazı Google uyarılarını da kurarım. (Hoş ayarlar icin arama sorgularıyla daha ilerlemiş olacağınız kesin. Oyleyse onunla oynayın ve en iyi sonucu ne veriyor gorun.)
Anladınız
bunu motor aramalarla sınırlamayın, bu fırsatlar icin sosyal medya platformlarında aramak icin kullanabileceğiniz bazı fantastik araclar vardır. Benim bu aralar favorim Icerocket.
Kaynak Linkler
Kaynak linkleri şunlardır: kaynaklar icin linkler, bunlardan biri umarım sizinkidir. Hala link sayfası olan bazı eski siteler bulabilirsiniz (inanılmaz bir şekilde bazıları hala iyiler) ve bir postada kaynak listesi olan siteler bulabilirsiniz. Eğer işe giriyorsanız kesinlikle etrafınıza sizinkine benzeyen kaynak listesi olan yerler var mı diye bakın, ağ yoneticisiyle iletişime gecin ve link sorun.
Kaynak link fırsatları bulmak icin cok basit bir şey deneyin:
anahtar kelime + kaynak
Bağlanmak istediğiniz sitenin kaynaklar icin bir yerinin olup olmadığını gorebilirsiniz. Bazen bir link almanın (bu spesifik listeye kaydolmanızı ve sebebini acıklamanızı tavsiye ederim) e-mail uzerinden ani baskın yapmak ve link araştırmaktan daha kolay bir yolu da olabilir.
Bir Link Alabilir Miyim? Linkleri
Bunlar tabii ki sizin hoş bir şekilde sorduğunuz linklerdir. Editoryal linkler haric diğer hic bir linkle karşılıklı tutulmaz.
Temelde mukemmel olduğunu duşunduğunuz bir site bulursunuz ve ağ yoneticisine link icin e-mail atarsınız. Cokca alttan alacaksınız ve belki de sahtekarlıkla suclanacaksınız. Bu şekilde link almak oldukca zor fakat bu şekilde birkac fantastik link elde edebilirsiniz. Bircok durumda bir link icin odeme yapıyorsanız sıfırdan başlamışsanız bu tavsiye edilmez.
Meşru İş Linkleri
Bunlar şehir işlerinizin, Ticaret Odanızın, alakalı ticaret organizasyonlarının vb. listelendiği sitelerdeki sizin linklerinizdir. Şuphesiz oncelikli olarak bu tur linkleri takip etmek ticaret icin fantastik olabilir. Hem yerel hem de endustriyel kaynak sitelerini araştırarak fırsatlar elde edebilirsiniz.
Yerel Linkler
Bircok insan kayıt değişimine ihtiyac duyduklarında problem rapor etseler de ben bu linkleri seviyorum. Yine de ararken size cok da fazla zarar vermezler.
Uc buyuğu:
Google Places
Yahoo Local
Bing Business
Karşılıklı Linkler
Bir zamanlar link oluşturma dunyasının en sevileni olan karşılıklı linkler artık pek parlak gorunmuyor ve tavsiye edilmiyor. Tipik karşılıklı link senaryosu, birileri sizi linkler ve siz de onları linklersin
Sizi linkleyen birinin geri linklemesinde her hangi bir yanlış yoktur
Ozellikle bunu daha sonra yaparsanız. Orneğin, bir blog yazdığınızı varsayalım ve bir siteyi linklediniz. Uc ay sonra senin siten kaynak olarak referans gosterildi. Bu bir tur karşılıklı linktir fakat karşılık hemen olmaz.
Infografik Linkleri
Infografik gercek fantastikten tamamen dipsize doğru gider. Infografik bir hikayenin grafiksel olarak temsilidir, temelde ve ceşitli metotlarda linkleri oluşturur, bunlardan biri insanların kendi sitelerini abartmaları icin sizin sitenizin linkinin atamasıdır.
Muazzam infografik fikri o virale gider ve diğer sitelerde tekrar yayınlanır. Boylece sizi linkler. Infografik link geliştirmek icin buyuk bir yoldur fakat sıfırdan başlayanların diğer link geliştirme ceşitleri yararına onu ikinci plana atmalıdır. Fakat eğer parlak bir fikir aklınıza gelirse onu aklınızda tutmalısınız.
Widget Linkler
Widget bir şeylerin daha abartısız yapıldığı prensibin birazıdır. Orneğin bir sitede bir yardım kampanyası icin para toplarlar ve siz para toplama termometresi gorursunuz. Bu (muhtemelen) bir widgettir.
Widgetler iyi yapıldığında cok hoş gorunumludurler. Ayrıca infografik gibi onlar da linkinizin icinde olduğu karmaşık bir kodla gelirler. Link oluşturmak icin iyi bir yol gibi gorunse de zayıf kodlanırlarsa, spamlı siteler kullanılırlarsa vs. sıkıntı yaratabilirler. Bir kişi yeni bir link kampanyasına başlamak icin oncelikle diğer linklere odaklanmalıdır.
Resim Linkleri
Bir resim linki sizi sitenize bağlayan basit bir imajdır. Link profilinin kucuk bir parcası olarak bunları severim ve onları bulmak text linklerini oluşturmaktan daha zor değildir.
Abartısız bir resim yarat ve text linkle beraber bir link ara. Kişisel olarak aptal bir fotoğraf yaratamam ve saygıdeğer bir iş sitesi bulmayı denerim. Başlarda eğer kendi sunarsa fırsatı elde edebilirsiniz, fakat bunları takip ederek fazla zaman harcayamam.
Text Linkleri
Bunlar linkler icin altın standarttır. Fotoğrafta olmayan, textlerde olan linklerdir.
Bolumu bitirmek icin ucretli linklerden konuşalım. Ucretli linklerin Googleın tuzuğunu ihlal ettiğini soylemek doğrudur fakat bu tum resmi gostermez.
Ucretli bir linki takip etmemeniz iyi bir tercih olur. Sizin odemeyeceğiniz linki bir yerlerden elde etme fikri sizin derecenizi artırmak icin kullanılabilir. İnsanlar bunu yaparlar şuphesiz, bazıları enselenir bazıları enselenmez fakat eğer size değiştirilmiş işlem gonderen buyuk bir takipsiz ucretli linki bir sitede gorurseniz alın derim.
Planın Kendisi
İlk Dalga : İş listeleme, yerel linkler, kaynak linkler, sosyal medya profil linkleri, konuk posta linkleri ve yardım linkleri
İkinci Dalga: BOTW gibi guzel bir rehber listeleme, İlk dalgada listelenen linklerin coğu
Ucuncu Dalga : Bir infografik ve birkac fotoğraf linki artı İlk dalga linklerinin aynen devamı.
Aksiyon
Herhangi bir linke nasıl ulaşırım? Sitenizin sosyal medya mevkisi, blogcu ve ağ yoneticilerine icerik gonderme, link sorgulama, misafir mesaj
Tonlarca yolu var ve ben sizin işinize yarayacak şeyi soyleyeceğim.
Bircoğumuz telefon taşımayı sevmeyiz fakat eğer birileriyle konuşmayı seviyorsak cep telefonu bizim icin buyuk bir linktir. Aslına bakarsanız şirketimde telefonla konuşmak icin bir ağ yoneticimiz olduğunda biz buyuk olasılıkla bu linki kullanırız.
Takip etmek icin guzel kaynakları nasıl bulurum? Kullanmak icin araştırma sorgularını duzenleyen aletler vardır (favorim Solo SEOnun Link Arama Aracı: Link Search Tool) veya sizin seciminize gore arama motorunuza birkac anahtar kelime girebilirsiniz.
Gercekten bir ağ yoneticisine link sorabilir miyim? Evet sorabilirsiniz. Geri cevrilebilirsiniz şuphesiz, fakat eğer ağ yoneticisinin ilgisini cekecek bir kaynağa sahipseniz kesinlikle sorun. İnsanlar hicbir değer onermeden nasılsa link sorguluyorlar.
Benim Rekabetimden Ne Haber? Nerede İc İce Geciyorlar?
Rekabetci analizler link profili icin en iyi yol değildir. Size bir kalıp gostermesi ve nereden başlamalı fikrini vermesi acısından son derece yararlıdır. Fakat unutulmamalıdır ki birkac aydan daha fazla var olan her backlink profilinde muhtemelen bolca cer cop vardır ve sırf rakibinizin makale dağıtım sitelerinden cok fazla sitewideı var diye makale dağıtım sitelerinden tonlarca sitewide ile uğraşarak zaman kaybetmek istemeyeceksiniz.
Sonuc olarak rekabetci analizin buyuk resim olmadığını fark ettiğiniz ve backlinki tamamen kopyalamadığınız surece rekabetci analiz tamamen kavrayışlı bir pratiktir.
bu yazı icin seo hocasına teşekkurler
Seo , Seo Blogu , Seo Dersleri
Penguen Guncellemesi Sonrasında Sıfırdan Link İnşası
Google Optimizasyon0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Penguen Guncellemesi Sonrasında Sıfırdan Link İnşası