S
Evet,konu başlığı olarak S kullandım.Cunku anlatmak istediğim SEO değil S.
Bu başlığı neden tercih ettiğime gecmeden once aşina olduğumuz SEO'nun acılımını hatırlayalım;Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu.İşte biz bu konu da sadece Search yani Arama kısmını ele alacağız.EO kısmı bizim icin gereksiz.Nedenini aşağıda bulabilirsiniz.
Arama motoru optimizasyonu diye yıllardan bu yana bir sektor oluşturulmuş durumda.Kimisi bu optimizasyon icin backlink alır satar,kimisi SEf Url yapıyorum der.Allah aşkına bunları hangi aramotoru icin yapıyorsunuz,Google icin mi,Yahoo icin mi,Bing icin mi veya diğerleri icin mi?Şıklarda hepsi seceneği yok.Neden yok cunku her arama motorunun algoritması farklıdır.Aynı algoritmayı kullanmaları yasal olarakta suctur.Bu nedenle bir arama motoru icin yaptığınız optimizasyon diğer aramamotorlarından gelen ziyaretci sayınızı duşurebilir bile.Burdan anlayabileceğimiz uzere arama motoru optimizasyonu denilen bir olay yoktur.Google optimizasyonu vardır,Bing opitimizasyonu vardır,Yahoo optimizasyonu vardır...
Farzedelim Google icin bir optimizasyon yapmak istiyoruz.Bu optimizasyon sonucunda Google bizi indexlesin,ust sıralara taşısın,sitemize cok ziyaretci gondersin istiyoruz.Bu konu da Google ile iş birliği yapacağız,biz onun istediklerini yapmalıyız ki o da bizim istediklerimizi yapsın.Bunu yapabileceğini soyleyen soz de seocu cok gordum.Bu konu hakkında bilgisi olmayan insanların parasını alabilmek icin yuzde yuz seolu script satanı da goruyorum,sitenizi yuzde yuz arama motorlarına uyumlu hale getiririm diyeni de goruyorum.Şimdi o sozde seoculara sormak istiyorum;Sen arama motorlarını,Google'ı,Bing'i ne kadar tanıyabiliyorsun ki yuzde yuz seo uyumu diye insanlardan para talep edebiliyorsun?Google burada kendisi de bahsettiği gibi sadece pagerank hizmeti icin 500 milyon değişken ve 2 milyar terimden oluşan bir denklem kullanıyor.Peki sen yuzde yuz seolu derken kac kriterden kastediyorsun ? 100 kriterin var mıdır yoksa SEF URL,backlink vs bildiklerin bunlarla mı kısıtlıdır?Arkadaşlar,boyle yuzde yuz seo diyen,her arama motorunda başarı vaadeden insanlara inanıp boşuna paranızı kaptırmayın.
Başta her arama motoruna aynı optimizasyonun yapılamayacağını soyledik,daha sonra bu sebebe binaen kendimize Google'ı sectik.Google'a yuzde yuz optimizasyonun aslında mumkun olmadığını Google sisteminden bir ornek vererek gosterdik.Peki hic mi optimizasyon yapmayacağız?İllaki yapacağız ancak arama motorlarına yonelik değil arama yapan insanlara gore bir optimizasyon yapacağız.Ki herkese hitap edelim,her algoritma değişikliğinde hit kayıbı yaşamayalım.
Bu da tek aşamadır,sitemizin genel konusu belirlenir(orneğin;psikoloji) ve sitemize giren kullanıcının o konuyu en kısa sure de farkedebilmesi sağlanır.Site ici optimizasyon icin başka yapmanız gereken birşey yok.Siz sadece kullanıcıya sitenizin genel konusunu ve ilgili alt konuları nasıl farkettireceğinizi duşunun.Mesela,sitenizin genel konusunu ve ilgili konuları iceren kelimeleri yazılarınız da sıkca kullanın,bazen altlarını cizin bazen rekli yazın,bazen koyu yazın,konularınızla alakası olmayan icerik bulundurmayın,konu başlıklarınızda linkleriniz de o ana konunuz ve ilgili konular gecsin vs.Kısacası;ne yaparsanız yapın ama bir kullanıcı sitenize girdiğinde "bu site bu konu ile ilgiliymiş" diyebilmeli amacınız sadece bu olsun.
Bunun cok guzel orneğini;İyinet seo yarışmasında dereceye giren ozanti kardeşimizin http://www.iyinet-frmtr-trkygnclr-we...yarismasi.biz/ isimli sitesinde gorebilirsiniz.Bu seo yarışmasıdan hic haberi bile olmayan bir kullanıcı bile bu site iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması hakkındadır diyebilecektir.
Umit Ağdeniz- Bilgisayar Programcısı
S
Google Optimizasyon0 Mesaj
●18 Görüntüleme