
Yazı icerisinde anahtar kelime secerken nelere dikkat etmemiz gerektiğine, işimizi kolaylaştıracak yardımcı servislere ve anahtar kelime arama hacimlerine değineceğim. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan konuya girelim.
Anahtar kelime secerken
Yeni bir web sitesine SEO yaparken yada var olan bir sitenin SEO alt yapısını incelerken anahtar kelime araştırması bolumunde dikkat etmemiz gereken maddeleri listeleyelim;
- Sitemizin iceriğini ve hangi konulardan bahsettiğini iyice kavramalı, hitap ettiği kitleyi cok net bir bicimde belirlemeliyiz.
- İceriğimizle alakalı arama hacmi yuksek, orta ve duşuk olan kelimeler uzerinde calışmalar yapmalıyız. Sadece yuksek kelimelere oynayıp diğer kelimelerden gelen trafiği kacırmamalıyız. (Or: sadece “oyun” kelimesinde değil “bebek oyunları”, “hamur oyunları” gibi orta ve duşuk hacimli anahtar kelimeler secebiliriz.)
- Olabildiğince sectiğimiz anahtar kelimelerin eş anlamlı ve yakın anlamlı kelimelerinide calışmalarımıza dahil etmeliyiz (Or: kartuş dolumu, kartuş doldurma, dolu kartuşlar gibi)
- Rakip olarak gorduğumuz sitelerin anahtar kelimelerini kullanabiliriz. Bu, onlara giden trafiği kendimize cekmemizi sağlayacaktır. (Or: arkadaşlık sitemiz var ve arama hacmi yuksek olan “garanti arkadaş” kelimesine oynamak gibi)
- Kullanıcıların nasıl arama yaptığını, hangi kelime dizi ve obeklerini daha fazla kullandıklarını analiz edip bu doğrultuda anahtar kelimelerimizi secmeliyiz. (Or: “evlenmek istiyorum” kelimesi arama hacmi yuksek bir kelime ancak SEO ile ilgilenen bir cok arkadaşın ilk bakışta fark edemeyeceği bir nokta kimi zaman)
Kullanabileceğimiz servisler
Anahtar kelime secerken kendi oluşturduğumuz anahtar kelimelerin dışında kullanıcıların Google‘da aradığı kelimeleri oğrenip onlar uzerinde de calışmalar yapabiliriz. Bunun icin bir kac servis var.
- Google insights, Google‘ın arama hacimlerini bizimle paylaştığı bir servis. Bu hizmeti SEO icin şoyle kullanabiliriz. Sectiğimiz anahtar kelime ile ilgili 1 veya 2 kelimelik aramalar yaparak, anahtar kelimemizin ya da anahtar kelimemize yakın kelimelerin arama hacimlerini gorebiliriz. Bu sayede yeni anahtar kelimeler yakalayabilir, var olan anahtar kelimelerimizi kullanmayabiliriz.
- Google trends. Bu servis sayesinde sectiğimiz anahtar kelimelerin diğer kelimelerimizle olan arama hacimlerini karşılaştırabilir, cok daha detaylı bilgi elde edebiliriz.
- Google adwords keyword tool. Bu servisi bilmeyeniniz yoktur ama yazıda olsun istedim. Google‘ın adwords icin kullandığı anahtar kelime onerme aracı. Sistem sitemizi tarayarak belirli kriterlere gore anahtar kelime onermelerinde bulunabiliyor.
- iwebtool keyword density. Bu sitede diğer servislere benzer olarak sitemizi tarayarak kelime yoğunluğuna gore secmemiz gereken anahtar kelime onerilerinde bulunuyor.
- Bir başka servis Alexa.com. Bu servis sayesinde rakip sitelerimizin hangi kelimelerde lider olduğunu cok net ve sağlıklı olmasa da gorebiliriz. En azından bize fikir verir oyle değil mi? Herhangi bir domain arattığımızda “Traffic Stats” kısmına gecip alt kısımda “Top Search Queries” başlığı altında yer alan kısım ilgimizi cekiyor olmalı : )
Anahtar kelime arama hacimleri
Sectiğimiz anahtar kelimelerin arama hacimlerinde ki değişimlerini insights, trends gibi servislerden belirli periyotlarda takip ederek, kendimize yeni anahtar kelimeler secmeli, kullanıcıların arama alışkanlıklarına gore değişim gostermeliyiz. Kesinlikle ama kesinlikle hep aynı anahtar kelimeler uzerinde kalmamalıyız. Bu yontem sayesinde bir andan yuksek arama hacmine ulaşan kelimeleri onceden fark edip, o kelime uzerinden gelebilecek tum trafiğe sahip olabiliriz.
Cok detaya inmeden anahtar kelime seciminde dikkat etmemiz gereken unsurlardan bahsetmeye calıştım. Bir sonra ki yazıda: “Domain ismi, subdomain, directory name” konusunu ele alacağım. Eklemek istediğiniz noktalar varsa yorum yazmadan gecmeyiniz. (cuma namazı cıkışlarında “boş gecmeyelim muslumanlar” der gibi oldum ama neyse : )
Bu yazı ilk kez ilyasteker.com'da yayınlanmıştır.