Bilgisayarınızın karşısına gecip bir Google araması yaptığınızda, neredeyse anında tum web uzerindeki sonucların bir listesi sunulur. Google, sorgunuzla eşleşen web sayfalarını nasıl bulur ve arama sonuclarının sırasını nasıl belirler?
En basit şekliyle, web’de arama yapmayı onunuzdeki kalın bir kitabın neyin nerede olduğunu soyleyen olağanustu bir dizin icermesine benzetebilirsiniz. Siz bir Google araması yaptığınızda, programlarımız size dondureceğimiz (“sunacağımız”) en alakalı arama sonuclarını belirlemek icin diziminizde arama yapar.
Kullanıcılarımıza arama sonuclarını sunarken gercekleştirilen uc onemli işlem vardır:



Tarama Googlebot’un Google dizinine eklenecek yeni ve guncel sayfaları bulmasını sağlayan işlemdir. Web’deki milyarlarca sayfayı bulup getirmek (veya "taramak") icin sayısız bilgisayardan yararlanırız. Getirme işlemini yapan programın adı Googlebot’tur (robot, bot veya orumcek olarak da bilinir). Googlebot algoritmik bir işlem kullanır: hangi sitelerin ne sıklıkta taranacağı ve her siteden kac sayfa alınacağı bilgisayar programları tarafından belirlenir. Google’ın tarama işlemi, onceki tarama işlemlerinde oluşturulan web sayfası URL’lerinin listesiyle başlar ve web yoneticileri tarafından sağlanan Site Haritası verileriyle artar. Googlebot, bu web sitelerini ziyaret ettiğinde her sayfadaki bağlantıları tespit eder ve bunları taranacak sayfalar listesine ekler. Yeni siteler, mevcut sitelerdeki değişiklikler ve gecersiz bağlantılar belirlenerek Google dizinini guncellemek icin kullanılır. Google ucret karşılığında herhangi bir siteyi daha sık taramaz. Calışmalarımızda arama konusunu gelir getiren AdWords hizmetimizden ayrı tutarız.

Dizine ekleme Googlebot, gorduğu kelimelerin tumunu ve bu kelimelerin sayfalardaki konumlarını iceren geniş bir dizin oluşturabilmek icin taradığı sayfaların her birini işler. Ayrıca, Title etiketleri ve ALT oznitelikleri gibi onemli icerik etiketlerinde ve ozniteliklerde bulunan bilgileri işleriz. Googlebot, hepsini olmasa da pek cok icerik turunu işleyebilir. Orneğin, bazı zengin medya dosyalarının veya dinamik sayfaların iceriğini işleyemeyiz.

Sonucların sunumuKullanıcı bir sorgu girdiği zaman, makinelerimiz dizinde eşleşen sayfa olup olmadığını anlamak icin arama yapar ve kullanıcıyla en alakalı olduğunu duşunduğumuz sonucları dondurur. Alaka duzeyi, 200’u aşkın etmenle belirlenir ve bu etmenlerden biri de sayfaların PageRank değeridir. PageRank, bir sayfanın, diğer sayfalardan gelen bağlantılara gore belirlenen onem derecesidir. Daha acık belirtmek gerekirse, diğer sitelerden sitenizdeki bir sayfaya goturen bağlantıların tumu sitenizin PageRank değerini artırır. Tum bağlantılar birbirine eşit değildir: Google, spam bağlantılarını ve arama sonuclarını olumsuz yonde etkileyen diğer uygulamaları tespit ederek kullanıcılara daha iyi bir deneyim yaşatmak icin yoğun caba harcamaktadır. En iyi bağlantı turleri, iceriğinizin kalitesine bağlı olarak verilen bağlantılardır. Sitenizin arama sonucları sayfalarında iyi bir sıralama elde etmesi icin Google’ın sitenizi doğru bir şekilde tarayıp dizine ekleyebilmesi cok onemlidir. Web Yoneticisi Kurallarımız, sık karşılaşılan bazı hatalara duşmeden sitenizin sıralamasını yukseltmenize yardımcı olabilecek bazı en iyi uygulamaları icermektedir. Google'ın Alakalı Aramalar, Bunu mu demek istediniz? ve Google Otomatik Tamamlama ozellikleri, alakalı terimleri, yaygın yazım yanlışlarını ve populer sorguları goruntuleyerek kullanıcıların zaman kazanmasına yardımcı olmak icin tasarlanmıştır. google.com.tr arama sonuclarımız gibi, bu ozelliklerle kullanılan anahtar kelimeler de otomatik olarak web tarayıcılarımız ve arama algoritmalarımız tarafından oluşturulur. Bu tahminleri yalnızca kullanıcının zaman kazanabileceğini duşunduğumuzde goruntuleriz. Bir site bir anahtar kelime ile ilgili iyi bir sıralama elde ederse, bunun nedeni site iceriğinin, kullanıcının sorgusuyla daha alakalı olduğunu algoritma kullanarak olarak belirlemiş olmamızdır. Kaynak