Merhaba arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi uzun zamandır bu rehber uzerinde calıştığımı twitter'ımda ve bazı paylaşımlarımın yorumlarında belirtmiştim.Sonunda yazımı tamamlayıp sizlerle paylaşma zamanının geldiğini duşunuyorum.Bu rehberin Wordpress icin gercekten cok etkili bir paylaşım olucağından ve cok beğenileceğinden eminim cunku blogumda Seo icin ne yaptıysam hepsinden burada bahsettim.

Paylaşıma başlamadan once acıklayıcı bir bilgi olması acısından bu ve bu paylaşımıma goz atmanızı tavsiye ederim.

Şimdi gelelim Wordpress icin Seo rehberime ,

Wordpress icin Etkili Seo Rehberi :

1 - Temel Seo Duzenlemeleri

i . Kalıcı Bağlantılar

Bir blog yazarıysanız ve Wordpress altyapısı kullanarak paylaşımlarınızı yapıyorsanız,Baştan soylemem gerekir ki Seo icin en uygun blog sistemi zaten elinizde.Yapıcağınız ufak duzenlemelerle Seo icin etkili bir sistem oluşturabilirsiniz.İlk adımda Seo icin uygun link yapısını oluşturalım,Bunun icin kalıcı bağlantıları aşşağıdaki gibi duzenlememiz yeterli olucaktır.

ii . Konu Başlığı,Sayfa Başlığı,Kategori Başlığı ve Etiketlerin başlıklarını duzenleme (h1,h2,h3,h4,h5)

Bu duzenlemeler icin teker teker uğraşmak yerine eklenti kullanarak hızlıca gerekli duzenlemeleri yapabilirsiniz.
Kullanabileceğiniz eklenti ise benim bildiğim kadarıyla en basit ve en kullanışlı olan HeadSpace2 adlı eklentidir.
Bu eklentiyi buradan indirip,buradan ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

HeadSpace2 Seo eklentisinin kullanımıyla ilgili video'yuda izleyebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=2SZ8rDwGsd4

iii . Gorseller icin Seo Eklentisi :

Acık konuşmak gerekirse sitelerimiz icin yaptığımız tum Seo duzenlemelerini Google icindir.Seo dediğimizde aklımıza sayfa başlığı,link yapıları gibi ozelliklerin duzenlenmesi,tasarımda gerekli etkileşimler gelmekte fakat unutmayalım ki Google'ın gorsellerindende bir cok site ust sıralara cıkıp,hit almakta.Bundan dolayı gorseller icin Seo duzenlemeleri yapmamızın bize cok faydası olacaktır,Bunun icinde kullanabileceğimiz cok kaliteli bir eklenti mevcut.

Yapmamız gereken buradan Seo Friendly images adlı eklentiyi indirmek ve eklentinin kullanımı hakkında gerekli bilgiyi edinmek icin Seohocasi'nın hazırladığı bu yazıya goz atabilirsiniz.

2 - Tasarımda Seo Duzenlemeleri

i . BreadCrumbs
İlk olarak Breadcrumb 'ın ne demek olduğunu size birkac gorselle en kısa ve anlatıcı yoldan aktarmak istiyorum,

Gorduğunuz gibi BreadCrumb sayfalama duzenlemesidir,ve Google'ın yeni indexleme ozelliklerindede Breadcrumb'ın direk indexlerde gorunduğunu ikinci resimdende gorebiliriz.Bu sayfalama ozelliğini uygulamak icin 2 yontem mevcut.Bunlardan biri kendimiz kodlar yardımıyla Breadcrumb yapabilir yada bunun icin hazırlanan eklentileri kullanabiliriz.

* Fatih Hayrioğlu'nun Breadcrumb ile ilgili paylaştığı makaleye goz atmak icin
buraya bakabilirsiniz.
* Bununla ilgili hazırlanan eklentilerede bu adresten ulaşabilirsiniz.

ii . h1,h2,h3 gibi başlık taglarının kullanımı ve yapılan yanlışlıklar

Bununla ilgili şeyler yazmak isterdim fakat bulduğum bir kaynağı paylaşmak istedim,Cunku benim yazıcaklarımı derleyip cok guzel bir şekilde bize sunan arkadaş(PaulShark) bu paylaşımı icin Seohocasi'ndan faydalanmış.

h1,h2,h3,... taglarının kullanımıyla ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

iii . Logonuzu Seo ile uyumlu hale getirmek

Burada yapmak istediğimiz,Logomuzda sayfamızla ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarının robotlarına tanıtmak,Cunku logomuzda kullandığımız kelimeler sitemizin esas iceriğinin gostergeleridir.Seo uyumlu logo tasarımı icin aşşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Ornek olarak kendi blogumu ele almak istiyorum,Sitemin iceriği Photoshop ve Wordpress ağırlıklı olduğundan kodlama aşşağıdaki gibi olcaktır ;

HTML:
[h=1]Web Tasarımı[/h] Grafik ve Web Tasarımı

Css kısmınıda bu şekilde duzenliyoruz,

HTML:
#logo #logo h1 a #logo p

Bu şekilde arama motorlarına sitemizin iceriği hakkında bilgiyi direk sayfamızın en ust kısmından belirtmiş oluruz.

iv . Kodlarda temizlik

Sitenizin kodlamasında kullanılan gereksiz kodlardan kurtularak,css ve xhtml icin en uyumlu hale getirmeniz sizin faydanız icin olucaktır.Bunun icin yapmanız gereken aşşağıdaki 2 adresten sitenizin css ve xhtml uyumunu kontrol edip,karşılaştığınız hatalara teker teker cozum aramaktır.

Css uyumluluk icin kontrolu bu adresten , Xhtml icin ise buradan yapabilirsiniz.

* Ben bu kontrolleri sitemi tasarlarken cok dikkate alıyorum fakat gorsel tasarımda başarı icin bazı hatalarıda gormezden gelmemiz gerekebilir ornek vericek olursam css oval koşeli divlerde kullandığım css kodunda hata verebiliyor.Aslında bunun sitemiz icin hicbir zararı olmadığından tasarımla ilgili bazı hataları gormezden gelebiliriz.

3 - Paylaşımlar sırasında dikkat edilecekler

i . Anahtar kelimeler ve secimi

Gelelim Seo acısından en onemli konulardan biri olan Anahtar kelime secimi ve kullanımına.Anahtar kelimenin onemi Seo acısından apayrıdır.Arama motorlarından yapılan aramalar genelde anahtar kelimeler uzerinden yapıldığı icin uygun anahtar kelime secimleriyle sitemizin hitlerini arttırabilir,Sitemizi arama motorlarında ust sıralara taşıyabiliriz fakat bunun icin uygun anahtar kelime secimi yapmamız gerekmektedir,Bunun icin ise aşşağıdaki anlatım sizleri bir fikir sahibi yapacak ve google'ın anahtar kelime secimi icin bizlere sunduğu Google Keywords aracı işimizi baya bi kolaylaştıracaktır.

Az ve oz olarak anlatmak gerekirse anahtar kelime seciminde dikkat etmemiz gereken şeylerin başında paylaşıma ait uygun anahtar kelimeleri secmek ve bunları paylaşımımızda uygun şekilde kullanmaktır.Buna bu paylaşımım uzerinden ornek vermem gerekirse,bu yazımın iceriğinde Wordpress icin Seo rehberine değiniyorum ve ilk aklıma gelen anahtar kelimeler Wordpress,Seo,Wordpress icin Seo gibi ana kelimelerdir.Bunlar dışında kullanabileceğiniz anahtar kelimelerle ceşitlilik yaratabilir,farklı aramalarla paylaşımınızı ilişkilendirebilirsiniz.Ornek olarak şu anahtar kelimelerde kullanılabilir : Wordpress hakkında,Wordpress duzenlemeler,Wordpress Tasarım,Anahtar Kelime ve Secimi.

ii . Benzer konular

Paylaşımlarımızın sonunda konuyla ilgili paylaştığımız benzer konuları goruntuleyerek ziyaretcilerin sitemizde daha cok zaman gecirmesini ve bu konuların daha cok okunmasını sağlayabilir bu şekildede rekabette yerimizi yukseltebilir,Arama motorlarında yapılan arama sonuclarında daha ust sıralara yerleşebiliriz.

Paylaşımlarınızın sonunda benzer konuları resimli ve resimsiz olarak listeleyebilirsiniz,Gorsellik acısından ben resimli benzer konular gostermekteyim(ornek paylaşımın sonunda),Bunun icin ise Wp-Thumbie adlı eklentiyi sizlere tavsiye edebilirim.

iii . Nofollow,Dofollow kullanımı

Nofollow ve Dofollow kullanımıyla ilgili ayrıntılı bilgi icin daha once yapmış olduğum Dofollow ve Nofollow Nedir,Nasıl kullanılır adlı paylaşımıma goz atabilirsiniz.

iv . Sosyal Paylaşım Sitelerinin Seo Acısından Onemi

Paylaşımlarınızın daha cok kişi tarafından goruntulenmesi icin sadece arama motorları yetersiz kalmaktadır,Cunku başlangıcta direk ust sıralarda cıkıp herkes tarafından takip edilmez imkansıza yakındır.Bunun icin elimizdeki aracları en etkili şekilde kullanamaya dikkat etmeliyiz.Mesela guzel bir paylaşım yaptınız ve bunu olabildiğince cok insanla paylaşmak istiyorsunuz,Yapmanız gereken ilk şey bu paylaşıma ait acıklayıcı bir başlıkla Facebook ve Twitter uzerinden bir paylaşım yapmaktır.Facebook ve Twitter deme sebebim şu anda en cok goruntulenen ve paylaşım yapılan 2 sosyal paylaşım siteleri olmasıdır.Tabi bunların yanında bircok sosyal paylaşım sitesi bulunmaktadır.Ayrıca sitenize ekleyeceğiniz paylaş bolumu sayesinde sitenizdeki paylaşımı beğenip arkadaşlarıyla paylaşmak isteyen kişiler sayesinde hic ummadığınız bir kitleye yazınızı ulaştırabilir,adım adım tepeye cıkabilirsiniz.

Bunun icin paylaşımlarınızın sonunda benim yaptığım gibi guzel bir paylaş bolumu ekleyerek hem gorsellik acısından hemde Seo acısından faydalı bir iş yapmış olursunuz.Ben sosyal paylaşım sitelerinde yazılarımı paylaşmak icin ShareThis adlı eklentiyi kullanıyorum ve sizlerde bu eklentiyi beğendiyseniz ve kullanmak isterseniz bu adresten indirip kullanabilirsiniz.

v . Yorumların Seo Acısından Onemi

Ne kadar etkisiz gozuksede paylaşımlarımıza yapılan yorumlarında Seo acısından buyuk bir onemi vardır.Burada size verebileceğim ipucu ise paylaşım yaparken her zaman insanların akıllarında soru işaretleri oluşturmaya calışın ki,Yorum bolumunde size sorulan sorulara cevap vererek apayrı anahtar kelimeler ve bilgiler paylaşın.Bu şekilde farkında olmadanda olsa hitlerinizi arttırabilirsiniz.Anlatmak istediğim insanları yorum bolumunu kullanmaya zorlayın Bunun mantığı şudur ; Siz sitenizde Seo'yla ilgili bilgiler verdiğiniz bir paylaşım yaptığınızı varsayalım,Yorum bolumunde bir arkadaşımız şu şekilde bir soru sordu :

* Peki tasarım acısından fazla resim kullanmam Seo acısından etkili olur mu ?

Bu soruya verdiğiniz cevap arama motorları tarafından indexlenecektir ve apayrı konularıda farkında olmadan insanlarla paylaşmış olacaksınız ve aramalarda sonuclarda yer edineceksiniz.

vi . Paylaşımlarınızı Linklerle Zenginleştirin

Yaptığınız paylaşımlarda blogunuzda bulunan diğer konularla bağlantı kurun ve aynı iceriğe sahip faydalı gorduğunuz sitelere link verin.Bu sizin hitlerinizi duşurmez aksine sizin icin fayda sağlar.

vii . Ozgun Paylaşımın Seo'ya Etkisi

Unutmayın ki paylaşımlarınızın hakettiği değeri gormesi icin diğerlerinden farklı olması gerekmektedir.Bunun icin ise sağdan soldan gorduğunuz yazıları aynen paylaşıp yada birkac kelimeyi değiştirerek yayınlamak yerine aklımızdan gecen kelimelerle guzel bir paylaşım oluşturmaktır.Zaten calıntı iceriğin sonunu Google'da karalisteye kadar gider ve bu listeye girdiğinizde Google karşısında değeriniz kalmayacaktır.Buda butun emeğinizin cope atılması demektir.

Anlayacağınız iceriği zengin gostermek icin kopyala yapıştır yerine az ve oz iceriğin cok daha etkili olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
Bunun Google gozundeki değeri pahabicilemez cunku her emek karşılığını elbet alacaktır.Bu mantıkla başlarsanız ve bu şekilde devam ederseniz ve guzel sonuclara ulaşabilirsiniz.

kaynak : egemenozbeyli.com