Anahtar kelime secimi bizim icin en onemli kriterlerden biridir. Trafiğin buyuk bir bolumunu arama motorları uzerinden alacağımız icin odaklı anahtar kelime secmek cok onemlidir fakat alakasız anahtar kelimelerden gelen trafik bir işe yaramaz.Kopek eğitimi uzerine olan bir bloga yemek tarifi arayan bir kişi girerse bu ziyaretten kimse kÂrlı cıkamaz.
Daha hızlı ziyaretci cekebilmek icin rekabetin az olduğu fakat aranma hacminin buyuk olduğu anahtar kelimeler secmeliyiz. Bu makalede anahtar kelime turlerine ve anahtar kelime analizinin nasıl yapıldığını anlatamaya calışacağım.
Not: Geri donuşum oranlarını arttırmak icin odaklı anahtar kelime secmek onemlidir. Kopek Eğitim Rehberi satın al kelimesinden gelecek satışlar kesinlikle kopek eğitim rehberi indir kelimesinden gelecek satışlardan cok daha fazladır. Gunluk hitiniz 100.000 olsada geri donuşum oranı %0?sa bu hic satış yapamacağınız anlamına gelir.

Anahtar Kelime Turleri
Kısa , Orta ve Uzun olmak uzere 3 gruba ayrılır.
Kısa Anahtar Kelime Grubu: Aranma oranı en yuksek olan kelimelerdir. Odaklı değildir.
Ornek: Eğitim , Para , Yemek
Orta Anahtar Kelime Grubu : Aranma oranı yuksek olan kelimelerdir. Yarı odaklıdır
Ornek: Kopek Eğitimi Rehberi , İnternetten Para Kazanmak , Yemek Tarifleri
Uzun Anahtar Kelime Grubu: Aranma oranı duşuk olan kelimelerdir. Ultra odaklıdır
Ornek: Golden Kopek Eğitimi , Affiliate Marketing ile Para Kazanmak , Ara Sıcaklar Yemek Tarifi
Peki bir de bu kelime gruplarından gelen trafiğe bakalım.

Bu yuzden tercihimiz uzun anahtar kelime grupları olmalıdır.
Doğru Anahtar Kelimeyi Bulmak İcin Suzgecler
Niş fikrinizle alakalı anahtar kelime ararken karşınıza binlercesi cıkacak. Oyle bir anahtar kelime secmelisiniz ki rekabeti duşuk ama aranma hacmi yuksek olmalıdır. Doğru anahtar kelimeyi secmek icin 4 adet suzgecimiz bulunuyor.
Not: Suzgec isimleri Market Samuri (aff) adlı anahtar kelime analizi programından alınmıştır. Makalenin ilerleyen bolumlerinde program hakkında detaylı bilgi vereceğim. Ayrıca 12 gun boyunca MarketSamuraiı ucretsiz kullanabilirsiniz
Bunlar Sırasıyla :
İlgi -> Trafik -> Rekabet -> KÂrlılık
İlgi Suzgeci
Niş fikrinizle alakalı bir anahtar kelime secmelisiniz , bunu bir ornek uzerinden acıklamak istiyorum.
Diyelim ki Balık Tutma Teknikleri adında bir rehber satıyorsunuz. Anahtar kelime olarak balık tutmak icin en iyi olta anahtar kelimesini secerseniz balıkcılıkla ilgisi olduğu halde niş fikrinizle ilgisi duşuk olur ama tuzlu su balığı tutma teknikleri gibi bir anahtar kelimeniz olursa ilgi seviyesi daha yuksek olur. Tabi doğru anahtar kelimeyi sadece ilgi suzgecinden gecirerek bulamayız.
Trafik Suzgeci
Doğru anahtar kelime , Googleda 1. sırada yer alan bir siteye en az gunde 30 ile 80 kişi arasında getirmelidir. Buda ayda yaklaşık 2.400 kişi demektir. Geri donuşum oranını %3 olarak hesaplarsak. Ay sonunda yaklaşık 72 adet urun satmış oluruz hemde sadece bir blogdan. Urunun bıraktığı komisyon 24Tl olsa 1.728Tl gelir elde etmiş oluruz.
Not: Google istatistiklerine gore ; Googleda ilk sırada cıkan bir site toplam aranma hacminin %42 sini almaktadır. Yani her 100 kişiden ( ortalama ) 42si ilk siteye girmektedir.
Rekabet Suzgeci
Bizim icin Anahtar Kelime Rekabeti aslında Seo rekabetidir. Bizimle birlikte kac Dijital Pazarlamacının , daha doğrusu kac web sitesinin aynı anahtar kelime uzerine calışma yaptığını analiz etmeliyiz. Googleda anahtar kelimeyi arayarak bu suzgeci uygulayabiliriz.
Orneğin: Forex kelimesini aradığımda 277.000.000 sonucunu alıyorum.Forex Nedir diye arama yaptığımda 807.000 sonucunu alıyorum. Gorduğunuz gibi yarısından cok daha az bir sonuc fakat yinede cok buyuk bir rekabet. Benim onerim en fazla 100.000 site ile rekabete girmeniz eğer 30.000 site ile rekabete girerseniz cok daha hızlı yol alırsınız.
KÂrlılık Suzgeci
Bu suzgec anahtar kelimelerin değerini bize gostermektedir. Kurduğunuz bloglar doyum noktasına ulaştığında blogunuza artık Adsense ekleme zamanının gelmiştir. Anahtar kelime secerken kÂrlılık oranını goz onunde bulundurursanız sadece kısa vadede değil uzun vadede de gelir getiren bir blogunuz olur.
Orneğin: Tıklama başı getirisi 0.10 Kr olan bir anahtar kelimeyimi tercih edersiniz yoksa 3 Tl olanımı
Anahtar Kelime Bulmak ve Anahtar Kelime Analizi

1.WikiPedia Arama İstatistikleri
WikiPedia Goruntulenme İstatistiklerini kullanmak , coğu Dijital Pazarlamacı tarafından bilinmeyen bir yontemdir. http://stats.grok.se/ sitesini kullanarak WikiPedia aramalarının analizine Gun/Ay/Yıl şeklinde ulaşabilirsiniz. WikiPedia bağlantıları genelde Googleda ilk 5 sitenin icerisinde yer alıyor ( genelde 1. sırada,cunku Google yararlı siteleri sever ) buradan şunu anlıyoruz. Bir niş belirmek icin oldukca kullanışlı olan bu arac sectiğimiz anahtar kelimenin aranma hacmini oğrenmemize de yardımcı oluyor.
2. Google Keyword Tool
Anahtar Kelime Aracı denilince ilk akla gelenlerdendir. Googleın ucretsiz analiz aracıdır. Bolgelere ve dillere gore arama kriteri oluşturmaya olanak sağlar. Niş fikrinizi belirledikten sonra isterseniz Google Keyword Tool sizin icin fikrinizle alakalı anahtar kelimeleri size sunabilir. Boylece alternatif , daha aktif ve kÂrlı kelime gruplarını bulabilirsiniz.
3. Google Webmaster Tools
Googleın webmasterlar icin oluşturuduğu ucretsiz analiz aracıdır. Google bu aracı insan davranışlarını analiz etmek ve webmasterları bilgilendirmek icin oluşturmuştur. Bu araca kayıt olarak sitenizle ilgili her turlu veriye ulaşabilirsiniz. Sitenize gelen ziyaretci istatistiklerinden tutun, sitenizin en populer sayfasına kadar gorebilirsiniz. Boylece ziyaretcilerin ne aradığını oğrenebilirsiniz. Bu bilgiler ışığında site iceriğinde revizyonlara giderek daha odaklı ve cok trafik sağlayabilirsiniz.
4. Google Trends

Googleın arama hacmi olcme aracıdır. Google Trendste niş fikrinizi aratarak Googleda zamana gore aranma oranını gorebilirsiniz. En sevdiğim ozelliği 2 veya daha fazla terimin analizini yaparken aralarına virgul ( , ) koyarak arama yapabilmemiz. Boylece rahat bir şekilde kelimelerin aranma oranlarını grafik uzerinde karşılaştırabiliyoruz.
5.Google Hot Trends
Google Hot Trends ise sadece ABD icin gecerli bir aractır. O gunku en populer 100 aramayı size gostermektedir. Bu arac sayesinde ilgi alanınız dahilinde bir niş fikir bulabilirsiniz. Geriye donuk arama da yapabilirsiniz
6. Google Insight
Google Hot Trendsin tum Dunyaya uygulanmış versiyonu diye biliriz. Aradığınız kelimenin aranma hacmini olcebilirsiniz. Google Trends gibi 2 yada daha fazla kelimeyi aynı anda arayabilir, terimleri karşılaştırabilirsiniz. Bu aracla alternatif anahtar kelimeleri , son zamanlarda en cok aranan anahtar kelimeleri bulabilir , bolgelere gore arama yapabilirsiniz. Bu ozellik Adwords yada Facebook Ads reklamlarında ultra odaklı reklam vermenize yardımcı olabilir. Google Insight
7. Alexa
Alexa , Dunya capında kabul edilmiş sıralama sitesidir. Siteleri ziyaretci istatistiğine, sitenin gunluk , aylık ve toplam ziyaretci sayısına, sitede gecirilen sure gibi kriterlere gore sıralar. Dunya genelinde ve ulke genelinde sıralamalar yapar. Alexadan şu şekilde faydalanabiliriz. Niş fikrimizi Alexada arattırıp ilk cıkan sitelerin istatistiklerine ulaşabiliriz. Boylece ilk sırada ki siteler hangi kelime gruplarından hit alıyor oğrenebiliriz. Bu da bize binlerce farklı anahtar kelime olarak geri doner.
8. Market Samurai Masaustu Anahtar Kelime Aracı

MarketSamurai ( Aff ) yaklaşık 150.000 Dijital Pazarlamacı tarafından kullanılan fakat Turk Dijital Pazarlamacılar tarafından pek kullanılmayan cok işlevli bir pazarlama yazılımıdır.
İşlevleri arasında : Detaylı Kelime Analizi, Site/Kampanya Takip modulu,Cok Odaklı Backlink Bulma modulu, Rakip Backlink Analizi, Seo Rekabeti modulu, Domain Bulma modulu , İcerik/Makale Bulma modulu hatta Urun Bulma ve Yerleştirme modulu yer almaktadır. Market Samuraiı bizzat kullanmakta ve onermekteyim.
Sevdiğim yanlarından biri ise Google WebMaster Tool ile birlikte calışabiliyor olması. Boylece niş fikri verdiğimde bana fazladan anahtar kelime onerebiliyor fakat anahtar kelimeleri onermeden once , belirlediğim suzgeclerden gecirerek sadece istediğim turde anahtar kelimeleri bana oneriyor. Beni onca karışıklıktan kurtarıyor.
Sevdiğim bir diğer bolumu ise Site takip Modulu , Anahtar kelimeleri ve siteleri ekledikten sonra sadece yapmam gereken her gun update rank butonuna basmam. Gun gun sitenin durumunu inceleyebiliyorum.
Tekrar hatırlatmak isterim, kullanmak icin satın almak zorunda değilsiniz Market Samuraiı 12 gun boyunca , ucretsiz olarak kullanabilirsiniz.
9. Google Oneri Aracı

En son Google guncellemeleri ile birlikte gelen bu ozellik kullanıcıların işine yaradığı gibi Dijital Pazarlamacıların oldukca işine yaramaktadır. Google Oneri Aracı , siz Googlea bir şeyler yazmaya başlar başlamaz size aradığınız şeyler hakkında oneri sunar. Google insan davranışlarını analiz ederek en doğru veriye siz goturmeye calışır. Bu aracı kullanarak kişilerin en cok tercih ettiği anahtar kelime gruplarını oğrenebilirsiniz.
10. Kağıt ve Kalem
Şaka yapmıyorum. Elinize bir kağıt ve bir kalem alarak bu araclara taş cıkartabilirsiniz. Sonucta Google insan davranışlarını analiz ediyor. Belirlediğiniz konuyla ilgili aklınıza gelen butun kelime ve kelime gruplarını kağıda yazın, yazmayı bitirdiğinizde butun yazdıklarınızı tekrar tekrar okuyun. Emin olun yazmaya devam edeceksiniz. Daha sonra yukarıda ki aracları kullanarak kÂrlı anahtar kelimeyi bulabilirsiniz.
11. Twitter
Facebookun aksine takip edilmesi daha kolaydır. Twitterda Niş Fikir , Niş Fikir Nedir şeklinde aramalar yaparsanız insanların ne istediğini daha kolay oğrenebilirsiniz. Anahtar Kelimeniz yani fikriniz hakkında insanlar ne duşunuyor , neler istiyor hepsine ulaşabilirsiniz.
Yukarıdaki analiz yontemlerini uygulayıp anahtar kelimenizi sectiğinize gore bir sonra ki adıma gecebilirsiniz. Bir sonra ki bolumde niş fikrimizle uygun bir urun sececeğiz yada oluşturacağız. Anahtar kelime secmekte zorlanıyorsanız Facebook , Twitter yada İletişim Sayfasından bana ulaşabilirsiniz. Makale hakkında ki goruşlerinizi aşağıda ki form ile yorum olarak bırakırsanız sevinirim
Batuhan ŞASI
Kaynak : AffiliateHocasi.com