bu yazıda ustune alınan alınsın ama, tecrubeyle sabittir butun anlatılanlar.

piyasanın eskilerinden olarak size seo dediğimiz olayın gelişimini anlatayım oncelikle. seo cıkmadan once bizim sektorde ppc uzmanları vardı. ppc (pay per click) bu amacla kurulmuş ceşitli arama motoru sitelerinin bir hizmetiydi. listede sıra başı olmak icin, satış oranlarını arttırmak icin ceşitli kelimelere teklif veriyorduk. bunun uzmanları ve eğitimleri zamanla turedi ve bunu tuketti. ardından google bu pazarı gordu ve dediki ben reklam alayım siteme ppc mantığıyla ama arama sonuclarım benim algoritmam uzerinden yayınlansın. işte bu adwords marketing olayını yada genel adıyla search engine marketing sektorunu doğurdu.
zamanla baktılarki bu pazarda rekabet cok reklama para dayanmıyor. bazı kişiler biz bunu organik yoldan para harcamadan listede ustlere cıkmaya calışalım dediler. ve işte seo (search engine optimization / arama motoru optimizasyonu) sektoru boyle doğdu.
seo yapmak icin ilk oncelik belli algoritmaları cozmekti. google ayrı, yahoo başka algoritma kullanıyordu. bunu cozebilmek icin herkes değişik teknikler denerken google pagerank adında bir değerlendirme sistemi cıkardı. fakat bir şeyler eksikti. insanlar pagerankı seo icin bir değer sandı. işte bu sahte seoyu ortaya cıkardı. bazıları edu linklere bazıları yuksek pr lı sitelere yoneldi araştırma yapmadan. ama hicbiri duşunmedi acaba algoritma neyi istemekte diye. kimi cıktı seocuyum dedi istediğin kelime istediğin yer - blog spam yaptı.
kimi cıktı prlı dizinlere kayıt dedi. kimi ben şu sahte organizasyona uyeyim şukadar dolar verip gecersiz bir kalifikasyon aldım dedi. kimi adwords te ilk sıraya cıkmayı seo diye anlattı. gercek ise basitti seo bir uğraş değildi, seo farklı olabilmekti.

peki kimler gercekten seocuydu?
- size ilk sırada yer almak icin belli bir zaman dilimi sunamayanlar
- paralarını odemezseniz sizi sıranın en sonuna atacaklarını soylemeyenler
- edu backlink icin ziyaretci defterlerine, blog yorumlarına spam yapmayıp onlar tarafından keşfedilmenizi sağlayanlar
- ıvır zıvır dizinlere sitenizi eklemek yerine, dmozda yer alabilecek kaliteli icerikte site yapmanız konusunda sizi uyaranlar
- sef ( search engine friendly) sayfalar yaratmak yerine site kodunu temizlemeniz gerektiğini soyleyenler
- kopya icerikli sitelerle calışamayacaklarını soyleyenler
- meta iceriğinin sadece ambalaj olduğunu, iceriğinizin sureklilik sağlayacak tek etken olduğunu belirtenler
- seoyu black, white yada dark olarak ayırmayanlar
- ve en onemlisi komik rakamlar uğruna forumda kendilerini tanıtmadan sadece referansların yeni muşteri getirebileceğini bilen uzmanlar gercek seocudur.

komik rakamdan kastım $X00 gibi rakamlar değil, bu sektorde $X000 gibi rakamlarda komiktir.