Subdomain ? Subdirectory ?

Google'a gore artık ana site ile icerik ve tema acısından benzer sitelere acılan subdomainler tercih edilmiyor. Aslında her bir subdomainin bir site olduğu kuralında bir değişiklik yok. Ancak klasorleri kullanmanız oneriliyor. Orneğin;
http://en.hukuki.net yerine http://www.hukuki.net/ en/ kullanılması oneriliyor.
Bunun bir nedeni de bolca uretilen ve spam yapmakta kullanılan subdomainler.

Ana domain ile subdomainlerinizin icerikleri ve ozellikle temaları aynı ise google tarafından ban yemeden durumu duzeltip, subdomainlerinizi alt klasor haline getirmenizi oneriyorum.

Tabi bu konuda bazı istisnaların da olacağı kesin: Subdomain ile Ana domain farklı konular ve farklı temalara sahipse, cok fazla olmamak uzere (7-8 tane şeklinde bahsediliyor) subdomain kullanabilirsiniz. Ancak yine de en sağlıklısı alt klasorlerinizi kullanmanız. Mesela biz server yukunu hafifletmek icin, subdomainler oluşturduk ve bunlar yurtdışından yayın yapıyor, ana site ise Turkiye'deki bir datacenterdan. Ancak şu an icin bunun dahi sağlıklı olmayabileceğini duşunuyorum. Yukarıda belirttiğim uzere en sağlıklısı klasorleri kullanmak. Ya da cok az subdomain kullanmak.

Konu Matt Cutts Blog'da acıklanmış ve tartışılmış: http://www.mattcutts.com/blog/subdom...ubdirectories/

Ben bu bilgiye şuradan sahip oldum. Ornek ve ders olması icin sizlere de aktarmak istedim. 1-2 tane subdomain acısından zengin sitem (hukuk sitesi değil) google indexinden silindi (sanırım banlandı), her bir sitede tahminen 20-25 arası subdomain vardı.
Konular tamamen FARKLI ancak, TASARIM aynı idi. Herhangi bir yonlendirme vs. yanıltıcı script kullanılmadı. Her subdomain elle yazıldı, kopya icerik yoktu. Ancak birden bire (dun) arama sonuclarından duştu tum domainler ve subdomainler. Ne cache ne de google indexlerde de yoktu artık.

Google her bir subdomainin ayrı site kabul etmekle birlikte, bunların icerik ve Pagerank acısından lehe kullanılmasını istemiyor. Forumlarda daha once subdomainlerin ileri vadede daha iyi olduğu soyleniyordu. Benim de bilgim 20-25 i gecmedikleri surece spam sayılmadıkları idi. Ancak son google algoritma değişiklikleri ile artık subdomainlere cok sıcak bakılmadığını canlı ornek olarak anlatmak istedim. Pek uzulduğumu soyleyemem ancak bir cok umudunu sitelerine bağlamış arkadaşlar icin bu konuda uyarı yapmaktan da kendimi alamadım.

Matt Cutts blogdaki yorumları ve cevapları da okursanız cıkacak en net yorum şunlar:
1- Subdomain değil subdirectory tercih edin.
2- Mecburen Subdomain kullanacaksanız;
a) Ana sitenizin iceriği cok zengin olmalı (Zayıfsa neden sub kullanılsın mantığı)
b) Subdomainde tamamen farklı icerik kullanın,
c) Subdomainlerde farklı template kullanılmalı,
(Ozellikle template cok dikkat edin, ilk bakılan yer template gibi)
d) Abartılı sayıda değil, ihtiyac kadar ve en fazla 7-8 adet subdomain kullanın.

(Bir kısım terimleri or: subdomain=alt alanadı şeklinde yazmadım, nedeni bu konudaki aramalarda genellikle maruf olan kelimelerin arayanlara kolaylık sağlaması arzusudur, mazur gorun.)
Saygılar.