Google ’ın hemen hemen ayda bir kere uyguladığı Penguen ve Panda guncellemeleri, SEO hatalarından ders almayan webmasterlar icin kabus haline donuşuyor. Coğu kez de arama sonuclarında zayıf performans gostermeye başlayan siteleri kurtarmaya calışmak yerine, yeni bir websitesiyle aynı hataları tekrarlayarak kısa sureli bir saltanat surmemize izin verdikten sonra yine tacımızı başımızdan almayı başarıyor Google. Nihayetinde hic birimiz arkasında dunyanın en iyi muhendislerinin bulunduğu algoritmaya karşı asla yeterli değiliz ve Google sık sık tekrarladığı Penguen ve Panda guncellemeleriyle zayıf iceriğin ve doğal olmayan backlinklerin peşini bırakacağa benzemiyor.

Artık herkes kopyalanan icerikle bir yerlere varılamayacağının farkına vardı. Hatta gercekten bir işe yaramayan iceriğe sahip bir websitesiyle bir yerlere gelinemeyeceğini idrak ettik. İşe yaramayan icerikten kastım, sosyal mecradalar like, tweet, pin vs ve diğer sitelerde referans gosterilmeyen (link verilmeyen) icerik. Yeni bir kriter de AuthorRank olacak, buna daha sonra değineceğiz. Ozetle Pagerank 7 sitelerden 10 tane link almanın sizin hic bir işinize yaramayacağı gibi size zararını da gosterecek. Peki daha sağlıklı bir website oluşturmak icin bırakmamız gereken 8 alışkanlık nedir, şimdi onlara goz atalım.

1. Footer ve Sidebar Linkleri

Footer ve sidebar backling building benim hala temizlemek icin uğraştığım buyuk hatalarımdan biriydi. Ozellikle Google Exact Match Domains guncellemesiyle beraber exact match olan ve keywordune binlerce link aldığım domainlerimin arama sonuclarındaki varlığının tamamen yok olmasına sebep verdi. Peki ne yaptım? O zamanın şartlarıyla yapılabilinecek en mantıklı işlerden biri olan tema sponsorlukları ve widget/plug-in sponsorlukları aldım. Sponsoru olduğum temayı kullanan binlerce domainin footerından ve widget/plug-in ’imi kullanan binlerce websitenin sidebarından kolayca link almış oldum. Bunun arama sonuclarında yaptığı yaptığı etkiyi hepiniz tahmin ediyorsunuzdur. Google Analytics verisi paylaşmak gerekirse aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

Uzun bir sure %99 Amerika trafiğiyle yukarıdaki grafikteki duşuşten onceki trafiği muhafaza edebildim ta ki Google EMD ve Panda guncellemeleri vurana kadar. Sonra yaşadığımız moral bozukluğunu, hayalkırıklığını hepimiz tecrube etmişizdir. Footer ve sidebar bolumlerine link yerleştirerek sitenin tum sayfalarından link almanın mantıken sacmalığını ve bu linklerin Google ’a bağıra bağıra ben link aldım beni filtrele dediğini anlamak icin boyle ağır tecrubeler edinmem gerekti.
Aşağıdaki videosunda da Matt Cutts, footer linklerinin Google tarafından farklı yorumladığını belirtiyor.

HTML:
GoogleWebmasterHelp: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=D0fgh5RIHdE#!

2. Edu ve Gov Link Building

Google ’ın Filipinler ’de bulunan bir adanın kaymakamlık sitesindeki ziyaretci defterinde sizin dizi sitenize link verilmesini normal karşılayacağını ve organik link olarak algılayacağını duşunuyorsanız, yanılıyorsunuz. Aksine, University of California, Los Angeles gibi prestij sahibi bir universitenin şoyle link-farm olmuş sayfasından(#) link almak ozetle kendi kuyunuzu kazmış olmanız demektir.

Yukarıdaki sayfada bulunan linklerinin spam olarak algılanmaması icin bir sebep var mı? Bu yuzden benzer sayfalardan link almanız her zaman aleyhinize calışacaktır. Edu olsun, Gov olsun benim olsun mantığından sıyrılmamız gerekiyor.

3. Forum Profil Linkleri ve Forum Postları

Forum profillerinde bulunan link kısmına anchor text ile beraber link girme ve farklı forumlara otomatik icinde link bulunan post gonderme olayı olayı epey populerdi, hatta etkiliydi de. Oyle olmasaydı insanlar aylık $10 uyelik bedeli ekstrasıyla Xrumer ’a $600 odemezdi. Webmaster forumlarında ve Fiverr tarzı sitelerde sizin icin forum profile link ve forum post link yapacak binlerce insanı kolaylıkla bulabilirdiniz hala da bulabilirsiniz ama oldukca ucuz ve etkiden cok tepkiyi tecrube edebilmenize olanak veren bu ucuz yontemle tum emeklerinizi cope atmak istemezsiniz. Bunun yanı sıra, bu forumları sadece siz hedef almıyorsunuz, sizin gibi binlerce webmaster aynı foruma link atıyor ve o forum Google icin tam bir spam avı aracına donuşuyor. Bu yuzden hala silmediyseniz bu yontemi de coktan kafanızdan silmiş olmanız gerekirdi.

4. Blackhat SEO Araclarıyla Sosyal İmleme

Social Bookmarking Demon, Autopligg gibi aracları hala kullanıyorsanız hatta son zamanlarda bu tur araclara para yatırdıysanız SEO ve link building ile ilgili tum bildiklerinizi yoklamanız gerekebilir. Hic bir ozgun sayfası, sayfa değeri olmayan ve sadece amator Blackhat SEO yapan webmasterların hedefi haline gelmiş olan Pligg ’le kurulmuş siteleri ve diğer scriptleri bu yazılımları kullanarak spam ediyorsanız abestle iştigal oluyorsunuz. Captcha cozuculere, Scarperlara, proxylere ve bu tarz yazılımlara verdiğiniz para ve harcadığınız zamanla daha guzel işler cıkarabilirsiniz. Bu yuzden 2008′lerde işe yaramış olan bu tarz uygulamalara da sağlıklı bir site oluşturmak icin hic bulaşmamamız gerekiyor.

5. Dofollow Sitelere Yorumlarla Link Bırakma

Yine masraflı olduğu kadar can sıkıcı da olan bir iş daha. Blackhat SEO forumlarından ya da SERP Scraper kullanarak dofollow olan WordPress ve bilumum diğer blog scriptlerini hedef alıp yorum gonderme işlemi. Ozellikle WordPress ’de Akismet eklentisini devre dışı bıraktığınızda bu yontemle arama motorlorunu hala yanıltmaya calışan bir dolu sozum ona uyanığı gorebilirsiniz. Yine binlerce SEO ’nun hedefi haline gelmiş “Just another WordPress blog” meta acıklaması olan bloglara comment spamle boşa egzersiz yapmak yerine, kaliteli iceriğe sahip nofollow bloglara manuel yorum bırakmak daha mantıklı olacaktır. En azından blog yazarı sitenizden haberdar olur ve belki bir daha ki yazısında alakalı olan blog iceriğinizi referans gostererek binlerce spam comment ’e bedel doğal link vermiş olur.

6. Makale Sitelerinde Makale Yayımlamak

Bir cok webmaster bunu hala verimli bir SEO tekniği olarak yorumluyor olabilir ama bırakın Hubpages, Flixya, Ezinearticles gibi sitelerde makale yayımlamayı link spam saymayı, Google guess-blogging olayına dahi cok sıcak bakmıyor.

HTML:
GoogleWebmasterHelp: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qpbCKWu0I0A

Zaten gectiğimiz aylarda Google kalitesiz iceriğe sahip olan yukarıda bahsettiğim makale yayımlama sitelerinin coğunu bir guncellemeyle ucurmuştu. Hatta Turkiye ’de de sıkca kullanılan Flixya, Flippa ’da oldukca ucuza satılıyordu. Bu konuyla ilgili detaylı acıklamayı bu makalede bulabilirsiniz. Ozetle makale gonderme ya da diğer adıyla article submission sitelerinden kacınıyoruz. Ha arkadaşım sitemizi kurmuşuz hic mi tanıtım yapmayalım diyorsanız haber sitelerinde ve iceriğinizle alakalı sitelerde linkleri abartmadan hatta bir tane link anasayfaya şeklinde tanıtım yazıları tabi ki yayımlatmakta fayda olsa da bu da risk teşkil eden bir hareket, cunku Google link satın almayın, link kazanın diyor.

7. Web Dizinlerine Link Eklemek

Dmoz.org gibi arama motorları tarafından tanınan ve binlerce editoru olan web dizini haricindeki web dizinlerine link ekmelemek de SEO icin amatorce bir adım olur. Google web dizinlerine de el atarak bir coğunu tamamen indeksinden silmiş hatta Barry Schwartz konuyla ilgili guncelleme girmişti. Bu sebepten oturu web dizinlerine link ekleme sevdasından da vazgecmemiz gerekiyor.

8. Link Değişimi

Matt Cutts bizzat kendi bloğunda ta 2005′te link değişimlerinden uzak durulmasını gerektiğini acıkca belirtiyor. O zamanlarda henuz şimdi olduğu kadar gelişmemiş olan link spam algoritmasının ve Penguen guncellemelerinin olmaması sebebiyle bu tarz link değişimleri yaparak ya da link değişim programlarına katılarak elimizdeki siteleri bir şekilde iyi sıralamalara sokmayı başarabiliyorduk. Artık devir değişti ve Google link konusuyla ilgili somut adımlar attı, coğumuzun başını yaktı. Bu yuzden SEO yaparken link değişimi kısmını da yapılacaklar listesinden atıyoruz.

Son soz

Aslında bu yazıya en uygun kacınılması gereken link-building teknikleri olması gerekirdi ama coğumuzun SEO denilince link-building geldiği icin başlığı da o yonde attım. Aslında SEO link-building değildir, hatta hic link-building yapmamak en iyi SEO tekniğidir demiş olsak dahi abartmamış oluruz. Ozellikle Penguen ve Panda guncellemeleriyle beraber SEO ’nun tanımı da değişti ama bu konuya sonraki makalelerde değineceğim.

Alıntıdır. Yazarına katıldığım icin sizde gorun istedim.
Her hakkı http://b2p.org/kacinmaniz-gereken-10-seo-teknik/ Adresinde saklıdır

adsense paylaşımı iyi değilmiş en iyisi paylaşmamak.