Arkadaşlar baştan belirtmemde fayda var, bu konu hassas olduğum ve değer verdiğim bir konudur, biraz ozeleştiri, biraz eleştiri, biraz farklı bir bakış acısı ile değişik bir yazı oldu ( beklemediğim ). O sebepten oturu, yazıdan ders cıkarmak amacı ile birşeyler alacağınızı umuyorum.
- Ya usta, seo ne demek ki ?
-- Diğer yazıları bekleyin lutfen...
- Hocam iyide burda şunu kastetmişsin...
-- Yazıda hic kimseyi kastetmedim. Tamamı hayal urunudur.
- Abi tamamda yazı biraz duz mu olmuş ne?
-- Farkındayım, amacımı en sonda belirttim. Kitabımıza giriş kısmı olsun...
Yıl 2009-2010 ulkemizde internet uzerinde yeni bir sektor yavaş yavaş kendini duyurmaya başlıyor. Seo Sektoru Her ne kadar yurt dışına gore ulkemizde bu sektor fazlası ile gel-gitli olsa da gunumuzun ve geleceğin olmeyen sektorlerinden birisi olacaktır.
Atalarımızın bir sozu gec olsun, guc olmasın. bu ifade bircok durum icin gecerlidir. Lakin internet sektorundeki kişi veyahut kurumlar bu sozu fazlası ile yanlış anlamışlar.(bizler dahil) Şoyle ki yıl 2007-2008 global webmaster forumlarında backlink sektoru BH sektorune (Black Hat) kadar duşmuş ve kalite durumları git gide azalmaktaydı. ( Bu sektorde hizmet veren kişi sayısının artması, kalite durumu ile her zaman ters orantılı, rekabet ile doğru orantılıdır, ne yazıkki bu sektor icin boyledir ) Oysa ulkemize bakacak olursak 2009 senesinin ortalarında bu sektor henuz yeni yeni cıkmaya başlamış, ulkemiz webmaster forumlarında bile bu sektore dair kategoriler 2011 senesinde acılmaya başlamıştır. ( gecikme durumu malum )
- Hocam iyide sende bu zamanlarda hizmet verdin ?
-- Yazı bir ozeleştiri zaten...
Bunu soylemek icin biraz gec oldu ama bir duşunceyi yazıya dokerken daldan dala atlama veyahut alakasız gibi gorunen fikirleri yazmak gibi bir huyum vardır. Lutfen bu durumun kusuruna bakmayın.
Backlink, seo icin kimisine gore buz dağının gorunen kısmı, kimisine gore ise ana kısmıdır. Ben ust bolumde backlink piyasasını ornek vermek amacı ile verdim. Aynı orneklemeler seo danışmanlığı, analiz hizmetleri gibi dallar icinde verilebilir elbette.
Uzun suredir bu sektorde olmam sebebiyle ve yaptığım işler gereği piyasadaki bircok sektordaşımla muhabbetim olmuştur. Bircoğu ilede samimiyetim mevcuttur. Arkadaşlar belki bu sozum biraz ağır olacak ama ne yazıkki Seo namına hicbir referansı olmadan Seo Seminerleri, konferansları, dersleri veren hatta kitap yazan kişilerle aynı ulkede Seo sektorundeyiz .
- Hocam iyide burda şunu kastetmişsin...
-- Hayır ! Hic kimseyi kastetmedim. Tamamı hayal urunudur.
Zaten ulkemizin en buyuk sorunu bu değil miydi ? İşin tozunu yutmuş kişiler teknisyenlikten yukselemezken, bir işin nasıl yapılacağını bilmeyen muhendislerin onlara emir verecek konumda, amirleri olması sanırım bu durumu ozetliyor. İnanıyorum ki, Seo sektorunde eğer bu durumu tersine cevirebilirsek gelişme hımızımız ve gelişmişlik oranımız cok daha fazla olacaktır.
- Ornekleme tam olmamış sanki ?
-- Aksine cuk oturduğunu duşunuyorum... Piyasaya yon veren kişilerin, topraktan gelmesi gerektiğine inanıyorum.
Cok fazla geriye gitmeye gerek yok ; 2 sene oncesine kadar bircok Seo Uzmanı hedef kelimelerin makale icerisindeki yoğunluk oranının %3-7 arasında olması gerektiğini, makalelerin ise minimum 200 kelimeden oluşması gerektiğini, dolayısı ile her makalede kelime / oran bazında 6-14 arasında hedef kelimesinin gecmesi gerektiğini belirtiyor ve bunu fazlası ile destekliyordu. Lakin Google bu arkadaşlara ve bu duruma inanıp o şekilde devam eden arkadaşlara cıkardığı o unlu guncelleme olan Penguen ile oyle bir darbe vurdu ki , sadece webmaster forumlarında web sitesi olan kişilerin %50 sinin web siteleri yerle bir oldu. Her ne kadar buna daha sonra bircok bahane uretilsede durum boyleydi.
Yine aynı zamanlarda bir mantıksızlık orneğini ise şoyle vermek isterim; Twitter bile karakter sayısını 140 ile sınırlamışken hangi akla mantığa gore bizim uzmanlarımız minimum 200 diye tutturdu ? Onemli olanın ziyaretcileri memnun etmek olması gerekmiyor muydu ? Bu işte cok buyuk mantık hatası vardı o zamanlar
Gunumuze tekrar donecek olursak, ustte de belirttiğim gibi bu durumların tersine cevrilmesi gerektiğine inanıyorum, gecmişte yapılan hatalardan ders alınması gerektiğine inanıyorum. Global pazarda milyon dolarlık Seo şirketleri var iken ulkemizde bu tarz şirketlerin cıkmaması, cıkabilecek olanların batması veyahut ayrılması bizleri derinden uzen konulardır. ( tabii bunun da sebepleri ayrıdır, onun icin ayrı konu gerekir )
Yazımın amacı biraz icimi dokmekti, uzun zamandır ilk defa bu konu uzerine bir paylaşım yapıyorum, ileride kısmet olursa alt konular icinde vakit buldukca paylaşım yapmayı duşunuyorum.
Son olarak ufak bir tavsiye:
Web sitesi acarken makinaların programlama dillerine gore değil, hedef kitlenize gore hareket etmeniz gerektiğine inanıyorum.
Okuyan arkadaşlara teşekkur ederim, surc-i lisan ettiysek affola
RDY
Kaynak: http://www.wiiv.net/gecmisten-gunumuze-ulkemizde-seo/