Forex Nedir?

Forex, dunya genelinde bir doviz borsasıdır. Ayrıca merkezsiz, tezgah ustu bir piyasadır : Tokyo'da
bir turistin Yen ile dolar alması da forex piyasasının icerisindedir - uluslarası bir firmanın
milyonlarca euro'yu sterline cevirmesi de.Bu nedenle hafta sonları da dahil, gunun 24 saati calışan
likidite hacmi olarakta dunyanın en buyuk borsasıdır.

Piyasa katılımcılarının bircoğu yalnızca kendi parasını farklı bir pariteye cevirmek icin işlem yapar,
farklı ulkelerdeki calışanlarına maaş odeyen uluslararası firmalarda olduğu gibi.Fakat pazarın buyuk bir
bolumu de paritelerdeki spekulatif hareketlerden kÂr edinen işlemler yapmak icin piyasaya dahil olur.

Doviz paritelerindeki dalgalanmalar, global makroeknomik koşullara ve olaylara bağlıdır ayrıca,
yatırımcıların gelecek beklentilerine gore para akışı da etkilemektedir.Pazar biranlık yuksek kÂr fırsatları (zarar olasılığıyla beraber)
ve standart risk yonetim araclarıyla, yatırımcılar icin oldukca cezbedici olmaktadır.Diğer bir cezbedici yanıysa duşuk marjin oranlarıyla,
kaldıraclı yatırım yapabilmeleridir.

Forex piyasasında alım satım yapılan dovizlere "cift", işlemler sırasında baz alınan dovize "temel", cevrilen dovize de "karşıt" denmektedir.
Genellikle doviz kodları 3 harfden oluşur ve temel dovizle başlar : orneğin EUR/USD euro 'nun dolar karşısındaki değerini belirtir.

Her piyasada olduğu gibi forex piyasasında da alış ve satış değerleri arasında fark vardır.Pip olarak bahsedilen değer, paritedeki en kucuk
fiyatsal değişimi anlatır, genellikle 1/100 oranındadır.Major doviz pariteleri arasında, bir pazar yapıcı muşterilerin alış ve satış fiyatları
arasında genellikle 3 pip bulunur.

Pazar erişim seviyelerine ayrılır : en ustte buyuk kurumsal bankaların ve guvenilir satıcıların bulunduğu interbank pazarı bulunur, bu grup
coğunlukla keskin spreadler alır.Kucuk bankalar ve uluslarası şirketlerin ardından, hedge fonları ve yatırım yonetim firmaları gelir.
Perakende satıcılar bankalar ve brokerlar uzerinde, internet uzerinden satış yaparak forex piyasasında buyuyen bir alanı oluşturur.

Turkiye'nin Lider Forex Portalı