2010 yılı Ocak-Mayıs doneminde en fazla ihracatı Renault yaptı

Turk otomotiv sanayisinde 2010 Yılı Ocak-Mayıs doneminde, bir onceki yıla gore, toplam otomotiv sanayi ihracatındaki artış yuzde 51,9, otomobil ihracatındaki artış ise yuzde 40,5 duzeyinde gercekleşti. Otomotiv Sanayii Derneği'nden (OSD) yapılan acıklamaya gore, 2010 yılı Ocak-Mayıs doneminde toplam pazar, 2009 yılının aynı donemine gore yuzde 3 artarak 225 bin 889 adet duzeyinde oldu. Yapılan acıklamada, OTV indiriminin 30 Eylul 2009 tarihinde sona ermesinden sonra, yılın son ceyreğinde otomobil talebinin yeniden hareketlendiği belirtildi. 2010 yılı Ocak ayında otomobil satışlarının bir miktar gerilemesine karşılık daha sonra artışın sureklilik kazandığı ve Mayıs ayında da talepteki hareketliliğin, firmaların yapmış olduğu kampanyalar ve kısmen rahatlayan kredi piyasalarının olumlu etkisine bağlı devam ettiği, pazarın Nisan ayına gore yuzde 11 oranında arttığı vurgulandı. Acıklamaya gore, Ocak-Mayıs doneminde, hafif ticari arac pazarındaki artış yuzde 15 duzeyinde gercekleşirken, aylık olarak talep artışı duzenli olarak devam etti. Nisan ayında ağır ticari arac pazarında başlayan hareketliliğin Mayıs ayında da devam etmesine bağlı olarak 2010 yılı Ocak-Mayıs doneminde ağır ticari araclar pazarı bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 21 oranında arttı. Ancak otobus pazarındaki keskin duşuş devam ediyor, bir onceki yıl aynı doneme gore 2010 Ocak-Mayıs doneminde duşuş yuzde 50 gibi onemli bir duzeyde bulunuyor. Acıklamada, yatırım malı olan ticari arac talebindeki artışların, gelecekle ilgili olumlu beklentilerin geliştiğini de gosterdiğine işaret edildi.

İHRACAT
2010 yılı Ocak-Mayıs doneminde, bir onceki yıla gore, toplam otomotiv sanayi ihracatındaki artış yuzde 51,9 artışla 331 bin 260 adet olarak gercekleşti. Otomobil ihracatı ise yuzde yuzde 40,5 artışla 200 bin 489 adete yukseldi. Ticari arac ihracatı yuzde 74 artışla 131 bin adet duzeyinde gercekleşirken, traktor ihracatı da yuzde 16 oranında artışla 4 bin 691 adet oldu. Bu donemde toplam uretim yuzde 46 artışla 445 bin 628 adede, otomobil uretimi de yuzde 34 artışla 257 bin 822 adede ulaştı.

''İHRACATTAKİ ARTIŞ URETİM RAKAMLARINA OLUMLU YANSIDI''
OSD Yonetim Kurulu Başkanı Kudret Onen de konuya ilişkin değerlendirmesinde, otomotiv sanayinin 2010 yılındaki gelişmelerinin genel olarak olumlu yonde devam ettiğini belirterek, ozellikle midibus ve otobus gibi yolcu taşıma araclarında talep daralmasının arttığını vurguladı. Ozellikle ihracattaki artışın uretim rakamlarına olumlu yansıdığını belirten Onen, ancak otobus ihracatının yuzde 21 daraldığını kaydetti. Onen, 2008 Ekim doneminden itibaren kuresel krizin olumsuz etkisini, ozellikle otomotiv uretim ve ihracatı uzerinde yoğun olarak gosterdiğini ifade ederken, 2010 yılı Ocak-Mayıs doneminde uretim ile birlikte ihracatın bir onceki yıla gore yuksek oranda artmış goruntu vermesinin kısmen ''baz etkisi''nden kaynaklanmasına rağmen uretimdeki artışa sureklilik kazandırdığını da belirtti.

AA