iPhone serisiyle akıllı telefon dunyasında zirvede yer alan Apple, uretim hattının onemli bolumunu Foxconn fabrikasına yoneltmiş durumda. Ancak Cin’de yer alan fabrika son gunlerde buyuk sorunlarla karşı karşıya.
[h=2]Foxconn, ozur diledi ve calışanlara 1400 dolar teklif etti[/h] Koronavirus etkisiyle birlikte son yıllarda bircok kez karantina uygulanan Foxconn, perde arkasında Apple’ı oldukca olumsuz etkiledi. Cin’in uyguladığı “koronaviruse karşı sıfır tolerans” politikası nedeniyle bircok Cin fabrikası bu surecte benzer sorunları yaşadı. Ancak son donemde Foxconn’da durumlar farklı.
Gectiğimiz gunlerde Foxconn fabrikasında işcilerin protesto girişimi, tum dunyanın gundemine oturmuştu. Oyle ki gelen goruntuler, işcilere uygulanan darp girişimlerini de gozler onune serdi. Yaşananlardan sonra imajının lekelendiğini duşunen Foxconn, ozur dileğini calışanlarına iletti. Aynı metinde ptorestoları bırakmaları halinde 1400 dolarlık ikramiye sozu verdi.
[h=3]Foxconn’da ne olmuştu?[/h] Apple, son yıllarda yaşadığı tedarik zincirinin de etkisiyle Cin’e olan bağlılığını giderek azaltmak istiyor. Uzun soluklu projeye gore Foxconn duzenli olarak uretimini azaltacak. Ancak koronavirus nedeniyle gectiğimiz ay uretim durduruldu. Hal boyle olunca iPhone 14 serisinin uretimi yine sekteye uğradı. Bunun uzerine Apple, Foxconn’a az ilgi goren standart modeller yerine yoğun bir ilgi goren Pro modellerine yonelme talimatı verdi.
[h=4]Foxconn ’dan Apple ’a mujdeli haber![/h] Ancak sorunlar bununla da bitmedi. Acığı kapatmak isteyen fabrika, işcilerin tatil sezonu oncesinde uretim hattında kalmasını istedi. Ancak calışanlar zorunlu kılınan bu duruma tepki gosterdi. Tepkiler karşısında şirket geri adım atmayınca Foxconn, protestolar ile karşı karşıya kaldı. Fabrika, tatil doneminde yoğun calışma istiyor. Oyle ki bu durumda calışanlar, evlerine gitmeden geceli gunduzlu fabrikada calışmak zorunda.
Yaşanan protestoların dozu giderek arttı. Oyle ki işciler bircok kez polisle karşı karşıya geldi. Gelen bilgilere gore fabrikanın guvenlik gorevlileri yatakhaneden kacmak isteyen calışanları yakalayıp acımasızca dovdu. Hala devam eden protestolara karşı Foxconn, ozur dileyerek oneri sundu. Gozler calışanlara dondu.