Yağız'ın 75 madalyası, 40 kupası bulunuyor ve "Dunyanın En Genc Uluslararası Ustası" unvanına sahip. Bu yeteneği daha fazla tanıtmak ve kendisine olan desteği arttırmak amacıyla Yağız ve ailesiyle goruştuk. Sorduğumuz sorulara verdikleri cevaplara gecmeden once size bu eşsiz yetenekten biraz daha bahsedelim.
Başta Almanya olmak uzere dunyanın onde gelen pek cok ulkesinden Yağız'a ve ailesine teklif yağıyor.

Bu ulkelerin satranc federasyonları, kendi ulkeleri adına yarışması icin Yağız'a vatandaşlık hakkı, iyi şartlarda eğitim gibi pek cok imkan sunuyor.
Yağız'ın "Dunyanın En Genc Uluslararası Ustası" unvanına sahip olduğundan bahsetmiştik. Şimdiki hedefi ise "Dunyanın En Genc Buyuk Ustası" olabilmek. Bu unvan, bir satranc oyuncusunun ulaşabileceği en yuksek seviye. Dunyadaki milyonlarca satranc oyuncusu arasından yalnızca 1500 oyuncu Buyuk Usta unvanına erişebildi.
Yağız, seneye Ekim ayına kadar bunu başarırsa bir rekor kırarak tarihe gececek.

Bunlar, Yağız'ın memur ebeveynleri Selahattin Erdoğmuş ve Gulsum Erdoğmuş'un karşılamakta zorlanacağı butceler. Bu nedenle Yağız'ın ve ailesinin bu konuda desteğe ihtiyacı var.
Mesela 12 yaşındaki Nijerya asıllı Amerikan Tani Adewumi icin ABD adeta seferber olmuş durumda.

Tani, Yağız'dan 1 yaş buyuk ve 250 puan aşağıda olmasına rağmen en genc Buyuk Usta adayı olarak reklamı yapılıyor, ciddi destek veriliyor. Her turlu turnuvada yarışabilmesi icin imkanlar sağlanıyor.
Hatta Tani icin Amerika'da bir bağış kampanyası duzenlenmiş. Hedef 50 bin dolar olmasına rağmen sadece 10 gunde 254 bin dolar toplanmış. Ulaşım, konaklama, akademik burs gibi yardımlar da cabası. Duzenli antrenorleri de bulunuyor.
Sizce bu kadar destek alan Tani, Yağız ile olan karşılaşmasında başarılı olabilmiş midir?

Tani de kesinlikle cok başarılı bir cocuk ancak Yağız 17'ye 4 gibi farklı bir skorla Tani'yi yenmeyi başararak ondan birkac gomlek ustun olduğunu gosterdi.
Haziran ayında Sırbistan acık turnuvasında uc Buyuk Usta yenen Yağız'ın kırmayı hedeflediği rekor, şu anda 12 sene 4 ay 25 gunle Hint asıllı Amerikan Abhimanyu Mishra'nın elinde.

Maalesef biliyoruz ki Turkiye'deki yetenekler yeterince destek goremedikleri icin koreliyor.

Bunları ve daha fazlasını Yağız'a ve ailesine sorduk: Satranca ilgin nasıl başladı Yağız?

"Satranc oynamaya 6 yaşında anaokuluna giderken başladım. Daha doğrusu orada bir oğretmenim sayesinde satrancı sevdim. Eve geldim, babama "Baba, bizim evde satranc takımı var mı?" dedim. O da olmadığını soyleyince cok uzuldum. Babamdan bir satranc takımı almasını istedim, o da beni epeyce oyaladıktan sonra bir satranc takımı aldı. Buyuk bir heyecanla onu acıp taşları dizdiğimi gorunce bana satranc oynamayı bilip bilmediğimi sordu. Ben de "Biliyorum." deyince oturduk, oynadık ve ilk maceramız boyle başladı. Sonra ben surekli evde annemle, babamla, ablamla cevremdeki insanlarla satranc oynamak istiyordum. Evdeki herkes surekli satranc oynama isteğimden bıktığı icin babam beni bir satranc kursuna yazdırmaya karar verdi ve biraz araştırma yaptıktan sonra beni Bursa Nida Satranc Eğitim Merkezi'ne yazdırdı ve burada ilk eğitimlerimi Ferhat Kuru oğretmenimden aldım."
Peki satranc tutkun derslerini etkiliyor mu?

"Satranc cok calışmayı gerektiren bir spor, surekli kendiniz satrancla ilgili bir şeyler yapmanız gerekiyor ve artık olaylar karşısında bakış acım cok değişmişti. Her olay karşısında farklı cozum yontemleri duşunmeye başlamıştım, bu da okuldaki derslerime olumlu yansıdı. Ozellikle matematik dersini cok seviyorum ve başarılı olduğumu duşunuyorum ancak Buyuk Usta olma yolunda satranca cok fazla zaman ayırdığım icin okulla ilgili ekstra calışmalar yapamıyorum."
Rekoru kırabilmen icin 2023 Ekim'ine kadar suren varmış. O zamana kadar neler yapabilirsen "Buyuk Usta unvanını en kucuk yaşta alan satranc oyuncusu" olabileceksin?

GM(Buyuk Usta) duzeyinde 2600 uzeri iki antrenor ile duzenli eğitimler almam gerekiyor (Hazirandan bu yana ders almadım). 2-3 ayda bir de 2700 uzeri, dunyanın en iyilerinden biriyle en az 7'şer gunluk kamplar almam gerekiyor (Boyle bir organizasyona hic katılmadım) Ve her ay duzenli en az 1 ya da 2 uluslararası duzeyde kaliteli, ortalaması yuksek kapalı-acık turnuvalarda oynayarak ELO ve NORM(puan ceşitleri) kazanmam gerekiyor. (Ağustos'tan bu yana turnuva oynamadım) Gorduğunuz gibi Yağız'ın onunde zorlu bir surec var. Şimdi de babası Selahattin Bey'e onemli bir konuyu soralım: Yağız, Turkiye'de yeterince destek goruyor mu?

"Yağız'ın başarılı olmasını isteyen, bununla ilgili iyi dilek, temennide bulunan, şampiyonalarda hayır dualarını, başarı dileklerini eksik etmeyen, Yağız'ı arayıp soran bircok satrancsever abisi, ablası, arkadaşı ve hocaları var. Tum bunlar da Yağız'a moral, motivasyon oluyor ve başarısına pozitif katkı sağlıyor. Bu cok guzel ancak eğitim-kamp-turnuva planlamalarını yapabilmek icin ciddi bir maddi guce sahip olmak gerekiyor ki Yağız memur bir ailenin cocuğu, bu nedenle bu finansal guce sahip değiliz. Bu bağlamda bugune kadar bu imkanlar Yağız'a henuz sağlanmadı, gereklilikleri sağlamak adına Turkiye Satranc Federasyonu ve Spor Bakanlığımızın kurumsal desteğinin yanında satrancsever iş insanlarımızın da sponsorluk desteğine ihtiyacımız var."
Başta Almanya olmak uzere diğer ulkeler Yağız'a ne gibi tekliflerde bulundu? Bu iceriği okuyan bazı kişiler "Gitsin, hayatını kurtarsın" gibi yorumlarda bulunacaktır, bu kişilere cevabınız nedir?

"Yağız şu ana kadar hep ulkemiz adına yarıştı. Bursa Buyukşehir Belediyesi sporcusu aynı zamanda, farklı kişi/kurumlar aracılığıyla Avrupa ulkelerinin Yağız'la ilgili duşuncelerini Yağız'la ilgili yapabileceklerini goruştuk, değerlendirdik ama biz aile olarak farklı bir ulke adına yarışma fikrine hic sıcak bakmadık. Nihayetinde unutulmamalı ki Yağız henuz 11 yaşında bir cocuk ve bu ulkede dunyaya gelmiş, buyumuş, yetişmiş ve Yağız Kaan Erdoğmuş olmuş. Bir TURK evladıdır, bunun gururunu ailesi ve ulkesine de şampiyonalarda defalarca İstiklal Marşı okutarak yaşatan bir sporcudur. "Gitsin, hayatını kurtarsın." diyen kişilere de belki cevabımız 11 yaşında bir cocuğun ailesi olmamız nedeniyle biraz duygusal olabilir ama biz Yağız'ın ağzından farklı bir ulke marşını duymak, sırtında farklı bir ulke bayrağı gormek istemiyoruz. Olacaksa ulkemizde olsun, olmayacaksa da ulkemin de evladımızın da canı sağ olsun."
Bazı cocuklar icin bağış kampanyası duzenleniyor. Yağız'ın yendiği oyunculardan biri olan Tani icin 254.000 dolar toplanmış. Yağız icin de bağış kampanyası duzenlendi mi, duzenlemeyi duşunuyor musunuz?

"Evet, Yağız'ın chess.com organizasyonunda oynadığı 12 yaşındaki Amerikalı Tanitoluwa Adewumi icin Amerika'da boyle bir kampanya yapılmış galiba. Daha once de Yağız'ın gecmeye calıştığı GM(Buyuk Usta) Abhimanyu Mishra icin yapıldığını duymuştum. Yağız icin boyle bir şey yapılmadı, yapmayı da ben şahsen duşunmuyorum. Yapıldığında zaten bu necip milletin Yağız'a sahip cıkacağından hic şuphem yok ancak ben Yağız'ın ihtiyaclarının Genclik ve Spor Bakanlığı ile Turkiye Satranc Federasyonu başta olmak uzere devletimizin ilgili kurumlarıyla ve hayırsever iş insanlarımızın katkı ve destekleriyle Yağız Kaan'ın Turk ve dunya satrancına damgasını vuracağına inanıyorum."
Biz de Webtekno olarak Yağız'a ve ailesine bu surecte başarılar diliyoruz.

Umarız ki seneye Ekim ayında kendisinin rekor kırdığı haberini de yapabiliriz.