Merhaba,

Oncelikle konuyu ozellikle kripto para ile ilgilenen hemen hemen herkes az veya cok biliyorlardır, o sebeple bu konuyu ozellikle doviz ile en az riskle yatırım ve birikim yapmak isteyen fakat kripto paralardan pek anlamayanlar icin acıyorum.Bu yuzden konuyu okuyanların kripto para ile alakalı cok az bilgisi olabileceğini varsayarak hap gibi basit anlatmak istiyorum.

Dikkat! bu konuyu anlamak veya uygulamak icin uzman kripto para bilgisine sahip olmanıza gerek yoktur, temel ve basit anlatacağım bilgiler bile yeterlidir.

Giriş ;

Evet arkadaşlar, konuya ilk once stablecoin nedir bunu kısaca anlatarak başlamak istiyorum. Stable coin, adından belli olacağı uzere stabil, yani sabit coinlerdir. Bu coinler genel olarak 0,9 - 1,1 Dolar aralığında duran, coğunlukla 0,99 ile 1,01 Dolar aralığından ayrılmayan sabit ve dolar'a endeksli koinlerdir. Kısacası 1 sabit coin her daim 1 dolar dır diyebiliriz. Piyasanın guvenilir sabit coinleri ise tether, usd coin, binance usd, paxos standart gibi isimler ile anılan coinlerdir. Bu ay 100 dolar karşılığı 100 tether alırsanız, seneye 100 tether sattığınız zaman 100 dolarınız veya 100 dolar karşılığı TL'niz olmuş olur. Burada sabit coinlerin bitcoin ve diğer alt coinler gibi surekli değişkenlik gosteren, bugun 1 yarın 5 veya bugun 10 yarın 3 olmayacağını anlamış olduk, o zaman gecelim asıl mevzulara.

Gorsel 1 : Burada bazı onemli stable coinleri goruyorsunuz.

Bu kripto paraları alabildiğimiz yerli ve yabancı kripto borsaları mevcuttur. Yerlilere pek guvenemediğim icin yabancı kripto borsası kullanıyorum vedunya capında surekliilk 3 icinde olan, kendi coin ve stablecoin'ine sahip olan Binance tercihimdir. Binance secmemde etkili olan diğer unsurlar elbette esnek birikim, kilitli birikim ve staking sistemlerinin varlığıdır. Ayrıca piyasa var olan binlerce ( yaklaşık 6 bin ) coin mevcut. Binance guvenilir olduğundan ve artık kefil olmadığı coin'e işlem yaptırmadığından Binance uzerinden işlem yapılabilen coinler guvenilirdir diyebilirim. Kısacası cop bir coin gelip binance icerisinde al-sat icin kullanılamıyor, işlem gormuyor. Daha da guvenli olmadan ise esnek ve kilitli birikim ile staking icerisinde olamıyor. Buradan esnek ve kilitli birikim ve staking icin acılan coinler guvenlidir sonucu da cıkarılabilir. Hadi bunları bir tanımlayalım.

Esnek Birikim Nedir ?

En basit tanımı ile gunluk faiz getiren ve istediğiniz zaman paranızı geri cekebileceğiniz vadeli hesaptır diyebilirim. Binance ve bazı kripto borsaları tarafından tanınan bazı coinler icin vadeli hesap ( esnek birikim ) oluşturabilir,hicbir işlem yapmadan coinleriniz ile gunluk faiz kazanabilirsiniz. En başta stablecoinlerden bahsetmemin sebebine geleyim, bu esnek birikiminizi sabit 1 dolar olan stablecoinler ile yaparak neredeyse risk almadan kazanabilirsiniz. Guzel mi ? Dahası var, devam edelim.

Gorsel 2 : Burada esnek birikim faiz oranları ve bazı işlem yapılabilir coinleri gormektesiniz.

Kilitli Birikim Nedir ?

En basit tanımı ile baştan belirlenmiş belirli vadeler ile yatırılan, bu tarihlerden once cekilemeyen fakat esneğe gore daha yuksek getirisi olan vadeli mevduat hesabı gibi duşunebiliriz. İşte gelmek istediğim asıl mevzu burada başlıyor. Binance uzerinden kilitli birikim olarak coinlere gore 7 gun, 14 gun, 30 gun ve 90 gun şeklinde vade belirleyebiliyorsunuz. Daha guzel olanı ise 1 Dolar'a sabit Binance'ın kendi stabil coin'i ve piyasanın en guvenilir sabit coin'i olan tether ile kilitli birikim oluşturabiliyorsunuz. Bu sizebaşlıkta belirttiğim gibi Dolar'a %8,50 gibi astronomik bir faiz getirisi sağlamanızı sağlıyor.

Gorsel 3 : Burada kilitli birikim icin kullanılabilen bazı coinleri, vadeleri ve faiz oranlarını gormektesiniz.

Staking Nedir ?

Cok basit olarak ozetlemek gerekirse siz cuzdanınızda belirli bazı coinleri tutarsınız, coin madenciliği yapanlara kolaylık sağlamış olursunuz yani kriptoyu cozmeye calışıp coin kazanma amacı olan kişilerin şifreleri daha hızlı cozmesini sağlarsınız ve bunun karşılığında cuzdanınızda bulunan coin miktarı ile orantılı şekilde odul kazanırsınız. Ledger denen cuzdanlarda tutulan coinler ile soğuk staking mevzuları var, hic kafa karıştırmayalım ve o konulara girmeyelim. Kısacası Staking ( istifleme ) size faiz getirmez ama odul kazandırır. Binance donemlere gore bir havuz oluşturur ve herkes cuzdanındaki coinler ile bu havuza girebilir ve girdiği oranda coinine karşılık olarak bu havuzun odulune ortak olmuş olur. Coinlere gore odul miktarı değişkenlik gosterebilir. Burada ve kilitli birikimde ve hatta esnek birikimde dikkat etmeniz gereken konu ise bu yatırımı yapacağınız coin dir. Kısacası değer kaybedecek bir coin alıp, 90 gun kilitleyip coinin bu 90 gun icerisinde değer kaybedişini izlemeyin. Bunun icin stablecoin den bahsettim. Tabi hem coin yukselir, hem faizden kazanırım paramı katlarım derseniz orası başka.

Gorsel 4 : Burada Staking icin alınabilecek bazı coinler, ortalama odul yuzdeleri ve minimum havuza giriş miktarları gosterilmiştir.

Peki Ama Neden ?

Bu aslında sorulacak en guzel sorudur. Bu soruyu sormadan hemen once bir gorsel daha gorelim mi ? Hadi o zaman.

Gorsel 5 : Burada ulkemizin 8 onemli bankasının 1,000 USD olarak girilen ve 32 gun suren doviz hesaplarına verdiği %0,10 ve %0,60 oranlarında değişen guncel faiz oranlarını goruyorsunuz. Burada 32 gun vurgusunu tekrarlamak ve bazı bankalara gore doviz miktarı artınca faiz oranının duştuğunu hatırlatmak istiyorum.

Gorunduğu uzere maalesef TL'ye guven olmadığı, %40-50 gercek hissedilen enflasyon olduğu ulkede yani paranın yılda %40-50 değer kaybettiği ulkede %12 enflasyon acıklanıp, TL'ye %8 civarı faiz veriliyor. Faizler surekli indirildi ve maalesef enflasyon oranının altında kalan bu oran ile kazanmıyor, aksine kaybediliyor. Doviz'e cevirip bankaya guvenip doviz mevduatı yapsanız yukarıda belirtildiği gibi cok komik miktarlarda kazanc sağlayabileceksiniz. Kilitli birikim hesabına stabil coinler ile 90 gunluk vadede %8,50 kazanılabildiğini ben gostereyim, siz gorun bilin ama isterseniz kullanmayın tabiki ama varlığını bilin.Bankanın %0,10 faiz verdiği aynı miktara %8,50 vermek nasıl oluyor diyebilirsiniz, onunda bir mantığı var. Binance sizden alıp daha yuksek yuzdeler ile borc veriyor ve bir şekilde donuşum gercekleşiyor,kısacası alan memnun satan memnun. Faiz haramdır muhabbetine hic girmeyelim, evet haramdır herkes biliyor yani ilk defa yoruma yazacak olan kişi bunu keşfetmedi baştan belirteyim.Ayrıca burada bir ticaret donduğu icin tam kelime anlamı olarak faiz sayılmayabilir, neyse derine inmyelim.

Ortalama Hesaplama ;

100,000 USD ile bankalardan %0,10 oranı ile 92 gun sonunda 20,16 usd kazanc elde edersiniz, %0,60 oranı ile 120,96 usd kazanc elde edersiniz. Stabil olan binance usd coin ile ise %8,50 oran ile 90 gun sonunda 2095,89 usd gelir elde edebilmeniz mumkun. Ayrıca 2 gun cebinize kalıyor ama bu mantıkla hesaba dahi katmaya gerek gormuyorum cunku arada zaten korkunc bir fark var. Neyse, geleyim en can alıcı cumleye.

* Yukarıda belirttiklerim hicbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir, sadece bir hesaplama ve kendi fikirlerimdir. Yapacağınız yatırım tamamen sizin sorumluluğunuzdadır ve sizi bağlar.

Binance Uye olmak İcin İse ;

Refsiz oyle dumduz beni uzup kırarak ; Tıklayınız..

Referansım ve tebessum ile ; Tıklayınız..
( Harcadığınız komisyonun %10'u size geri verilir, %10'u bana elenir şekilde. )

Bu arada cok şık isterseniz detaylı isterseniz basit kullanışlı bir mobil uygulaması mevcut, her daim cebinden takip edebiliyorsun. Kesinti, komisyon ve bazı oranlara hic değinmediğimi fark ettim, komisyon dediysem al-sat yaparken komisyon binde 1 ve eğer hesabınızda azıcık binance coin tutarsanız %25 indirim alıyorsunuz, %,0,075'e iniyor. Kısacası direk buyuk yatırım yapmadan once odeyeceğiniz komisyon kadar duşuk bir BNB ( Binance Coin ) hesabınızda bulundurun ki indirim alabilin.

Referansım ile uye olup, 100,000 USD değerinde binance stabil coin veya tether alırsanız hesabınız ufak miktar binance coin varsa 75 dolar kesinti olur, REF linki ile bu komisyonun %10'u size geri veriliyor, diğer %10'u yani 7,5 dolar'ı bana veriliyor, bende size şimdiden eğer 680 bin TL'lik işlem yapacaksanız bu 7,5 dolar icin teşekkur etmiş olayım dostlar. Kısacası win to win olmuş oluyor, ben referanssız uye olmuştum zamanında ve odediğim komisyonun %10'u geri gelmiyor, keşke bir ref bulsaymışım diyorum.

Hepinize bol kazanclar diliyorum, herkes yarınını duşunsun ve bir şekilde birikim yapmaya calışsın, bir oneri alacaksanız ilk once bunu almanızı tavsiye edebilirim. Kotu bir pandemi sureci yaşadık ve tum dunyaya neler olduğunu gorduk. Tedbir ve tedarikli olmakta fayda var. Bir sorunuz olursa her daim bana DM ve Skype 'dan ( betahouse89 ) ulaşabilirsiniz. Hayırlı gunler dilerim.