Oncelikle selamlar, biraz uzun bir konu olacak şimdiden soyleyebilirim. Bu sene Eylul'de Kablonet aboneliğim bir yılını dolduracak. Bu bir yıllık sure cercevesinde gerek evin icerisinde 5-10M aralıkta internetin cekmemesi, gerek internet bağlantısının yavaş ve stabilize olmaması vb. gibi sorunlarım mevcut. Şimdi bu sorunumu ve bu soruna yonelik cozum onerilerinden ortaya cıkan sorunları detaylıca anlatıyorum. Eve ilk internet bağlanırken salona, yani bir diğer ucuna, bağlandı. Cunku masaustu bilgisayarım icin kablo cekecektim ve bunun cok uzak mesafede olmasını istemedim. Boyle olunca evin diğer bir yarısında, yatak odası ve cocuk odası, internet cekmemeye/bağlanmamaya başladı. Boyle de diğer yarısına interneti yuksek bir hızda kullanamıyorsunuz maalesef. Benim bu soruna yonelik cozum onerilerim yansıtıcı oldu. Fakat yaptığım piyasa araştırması sonucunda almak istediğim maliyeti duşuk yansıtıcıların ortalama 50 mb/sn olan bir internetin hızını 8 mb/sn hızlara kadar duşurduğunu kullanıcılardan oğrendim. Yine bu konuya bir diğer cozum onerim ise gecmişte TurkNet ve TTNET'ten kalan modemleri yanısıtcı olarak kullanmak. Netmaster modemimden ethernet kablosu ile cıkış alıp bu iki modemden birinin WAN portuna bağlayarak, kabaca anlattım, bu işi yapabileceğimi oğrendim. Ancak burada da her ne kadar ağın erişebilirlik noktasını arttırsa bile kaynak olarak sorunlu modem yani Netmaster kullanıldığı icin yine kopmalar, takılmalar, yavaşlamaların soz konusu olacağını oğrendim. Yine bir diğer onerim ise direkt olarak Netmaster modemi cıkarıp ZyXEL, TurkNet kullanırken kendim Teknosa'dan almıştım, marka modemi takmak fikri idi. Bu fikir de bu modemlerin hattan gelen interneti farklı kablo tipiyle bağanması sonucundan suya duştu. Şimdi size sormak istediğim şeyler sırayla şunlar: 1- Netmaster modemin kullandığı koaksiyel kablo bağlantısını, ZyXEL modemin kullandığı DSL kablo bağlantısına cevirebilir miyim? Eğer cevirebilirsem ana sunucu, yani direkt şebekeden gelen interneti kullanan ilk mode mi, ZyXEL yapıp yansıtıcı olarak Netmaster modemi kullansam ne kadar fayda sağlar? 2- Odamla modem arası en fazla 10 metre. Bu mesafeden sabah saatlerinde veya gece saatlerinde problem yok. Ama ev halkı kalkıp da kardeşim video veya online oyun oynamaya başladığı zaman benim kullandığım internet hızı feci şekilde cokuyor. Aşağıda sabah herkes uyuyorken, 10.30'da, yaptığım test ve dediğim gibi faal bicimde, 11.30'da, internet kullanılırken yaptığım testler var. Kısacası 24 mb/sn download 2 mb/sn upload olan interneti odamda net bicimde kullanamıyorum. *Ekstra soru: Masaustu bilgisayardan bahsetmiştim yukarıda. Eğer yapabilirsem bir modemi salona, yani evin internet cekmeyen ucuna, yansıtıcı olarak koyacağım. Bu modemin ethernet kısmından masaustu bilgisayara kablo ceksem olur mu yoksa ana modemden mi cekmem gerek. Eğer yansıtıcıdan cekebilirsem 6 metre kadar bir kablo tasarrufu yapacağım ve aşırı bir kablo kirliliğini onleyebilirim.
*İkinci yaptığım testin serveri Aksaray almış, aynı saatleer icerisinde server Ankara alıp yeniden test etim. Hızım daha da duştu
Dosya Ekleri

Hız testi 10.30.png 11,1 KB · Goruntuleme: 83

Hız testi 11.30.png 11,1 KB · Goruntuleme: 57