Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel resmi görüşmeler için Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Küba Başkanı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Küba’dan Türkiye’ye devlet başkanı düzeyindeki son ziyaret Fidel Castro tarafından belediye başkanlığım döneminde 1996’da gerçekleşmişti. Ben de 2015 senesinde Küba’ya Türkiye’den cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk resmi ziyareti yapmıştım. Sayın Devlet Başkanı’nın ziyareti ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 70’inci yıldönümüne denk gelmesi bakımından ayrı bir önem taşıyor.

Küba Devlet Başkanı Sayın Miguel Diaz-Canel’in ülkemize gerçekleştirdiği tarihî ziyaretin Türkiye-Küba ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Bölgedeki başlıca ortaklarımızdan Küba’yla iş birliği ve dayanışmamızı artırmayı özellikle önemsiyorum. Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkimiz dış politikamızın temel sütunlarından birini oluşturuyor. Küba ile iş birliği ve dayanışmamımızı artırmayı özellikle önemsiyorum. İlişkilerimizin gerçek potansiyelin altında kalmasında tek taraflı yaptırımların etkisinin bulunduğu aşikardır. Görüşmelerimizde iş birliğimizi kuvvetlendirmek yönünde güçlü ve karşılıklı iradeye sahip olduğumuzu görmek bizleri memnun etti. Değerli dostumla ticaret hacmimizi 200 milyon dolara çıkarma kararlılığımızı teyit ettik. Türkiye ve Küba koronavirüse karşı kendi yerli aşılarını geliştirmiş sayılı ülkeler arasındadır. Ortak aşı yatırımlarına girmeyi ikili görüşmelerimizde ele aldık.

KÜBA DEVLET BAŞKANI

Türk makamlarına ve Türk halkına bu cana yakın karşılama için çok teşekkür ediyoruz. Bizler için burada bulunmak bir onurdur. Bu ziyareti gerçekleştirmek bizim için çok önemli. Diplomatik ilişkilerimizin 70.yılına denk gelmesi açısında çok büyük önem taşıyor. İyi bir tempo oluşturduğumuzu düşünüyorum.

6 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez huzurunda iki ülke arasında 6 anlaşmaya imza atıldı.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Küba Devlet Başkanı Bermudez’in bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bermudez'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Bermudez'in tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Bermudez, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bermudez merdivenlerde Türkiye ve Küba bayrakları önünde poz verdi.

Karşılama töreninde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.

Karadan da teröristlerin tepesine bineceğiz