Gecenlerde konu acmıştım arkadaşlar, kimse el atmayınca iş başa duştu. Yaşlı evine kamera doşemek icin TurkNet ile iletişime gectim. Paketin yanı sıra Zyxel marka modemi de aldım. Bağlantı henuz eve gelmeden once modemi kendi evimde deneyeyim dedim. Tecrubelerim şu şekilde;
1- Cekim gucu acısından Zyxel daha iyi, dahili 4 antenin faydaları bariz gorulmektedir. Salonda bulunan Mi dağıtıcımın arayuzunden once Asus'tan gelen sinyal kalitesine baktığımda -63 DBm idi ve sinyal ışığı turuncu yani orta halli şeklinde yanmaktaydı. Zyxel marka modemi taktığımda -58 DBm değerini aldım ve sinyal rengi yeşile donmuştu, dağıtıcım uzerinden yaptığım hız testinin sonucları aynı cıktı.
2- Kurulum aşamasında Zyxel Asus'a gore bir hayli karışık geldi, Asus marka modemde hızlı kurulum ekranında internet hizmeti kullanıcı adı ve şifresini girmek icin alan bulunurken Zyxel marka modemde kullanıcı adı ve şifresi hızlı kurulum aşamasında değil, modem arayuzunde ağ bağlantıları sekmesinden ADSL veya VDSL sekmesinin duzenle kısmından girilmektedir. Bulabilmek icin kullanma klavuzunu okumak zorunda kaldım.
3- 5G teknolojisinde, modemler ile aramda takribi 2.5 metre bulunur halde aramızda 1 duvar varken Zyxel marka modemin 5G bağlantısını, 5G cekmesine rağmen gercekleştiremedim, ancak ve ancak modemin yanına gittiğimde veya arada duvar olmadığında bağlanabildim. Asus marka modemde ise 5G wifi bağlantısına arada duvar varken ve 3.5 metre uzaklıktan bağlantı sağlayabildim.
4- Asus marka modemin internete bağlanma suresi 2 dakikayı bulurken Zyxel ile bu sure 1 dakikaya kadar duşmektedir.
5- Zyxel marka modemin 2.4G wifi bağlantısı, evdeki 4 kullanıcı + 3 cihaz tarafından bağlanıldığı taktirde 2 kişinin interneti kullanamamasına sebebiyet verdi, kendi telefonum ve validemin telefonu ( Mi 10T ve Samsung S7 Edge ) internete bağlı olsa dahi internet erişimi yok sorunuyla karşılaştı. Arkadaşlar bunu duzeltmek icin modeme reset attım fakat sonuc yine aynı cıktı. Asus marka modemde hic bir sorun yaşanmadan tum cihazlar stabil bağlantı gercekleştirmiştir.
6- Asus marka modeli 2 yıldır kullanıyorum, herhangi bir guncellemeyi arayuzunden download seceneği ile yapabilmekteyim, Zyxel marka modemin arayuzunde bu secenek yok ve internetten download edip dosya goster seceneği ile yuklemeniz gerekmektedir.
7- Arayuz olarak kesinlikle Asus daha anlaşılır ve daha stabildir daha ayrıntılı ayarlara ulaşabilirsiniz, Zyxel arayuzu cok basite indirgenmiş lakin gorsel olarak renk ve şemalarda kaymalar mevcuttur. ( Konuyu acmadan once SS almak aklıma gelmediği icin gorsel ekleyemiyorum. )
8- Modem tuş ve yuva acısından Zyxel daha zengin, bir cok ethernet girişinin yanı sıra 1 adet USB 3.0 girişe de sahiptir, ayrıca wifi bağlantılarını tek basım ile acıp kapamak icin bir tuşu da mevcut. Bunları Asus'ta modem arayuzune girerek yapabilirsiniz.
Gelelim kendi oz eleştiri ve tavsiyeme; internetten araştırdığımda Zyxel'in Asus'a burun farkı attığını, ozellikle cekim gucuyle onde olduğunu duşunmuştum lakin kullanışlık acısından Asus'un daha iyi olduğuna kanaat getirdim. Surekli kopma ve internet erişimi problemi yaşamaktan ise biraz daha duşuk cekim gucuyle stabil interneti kullanmayı tercih ederim. Yaşadıklarım bunlar, ikisi arasında benim gibi kalanlar icin umarım yararlı bir karşılaştırma olmuştur. Ben Asus'u kullanmaya devam edeceğim, Zyxel de yaşlı evinde kameralar icin hizmet versin.
Zyxel VMG3625-T50B ve Asus DLS AC750 karşılaştırması
Ağ Donanımı0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Donanım ve Bilgisayar
- Ağ Donanımı
- Zyxel VMG3625-T50B ve Asus DLS AC750 karşılaştırması