Merhaba, bildiğiniz uzere ASUS marka yonlendiricilerde (router) Asuswrt-Merlin'in ucuncu parti Firmware'i kullanılırsa yonlendiriciye, en guvenilir DNS protokollerinden birisi olan, DNS-Over-Tls (dot) sunucusu eklenebiliyor ve coklu OpenVPN istemcisi kurulabiliyor. Halihazırda yonlendiricimde bir tane reklam engellemesi yapan Dot ve 4 tane VPN istemcisi kurulu. Yerel ağda kayıtlı olan her aygıta DHCP'den farklı farklı DNS sunucuları eklenebilse de bunlar UDP 53. portu kullanan şifresiz ve guvensiz DNS protokolu oluyor. Keza VPN'nin kendi DNS protokolu de Dot değil. Dot'un en buyuk dezavantajı, varsayılan olarak TCP 853. port kullanıldığı icin ISS'lerin bu porta kolayca engel getirebilmesidir. Mesela Vodafone mobil internet; Cloudflare, Google, Quad9, AdGuard (bir ara bu da engelliydi) gibi kimi sunucular haric butun reklam engellemesi yapan ve 853. portu kullanan Dot sunucularına engel getirmiştir. Yarın obur gun, sabit internet sağlayıcılarımızda da bu engellemenin olmayacağını kimse garanti edemez.

İşte bu nedenle yonlendiricinin WAN ayarına eklediğim Dot sunucusunun DNS sorgularını, kendi ISS'm yerine halihazırda calışan OpenVPN istemcisine yonlendirip yonlendiremeyeceğimi oğrenmek istedim. Hobi olarak bu gibi konuları merak ediyorum, yani Network'un calışma prensiplerine hakim değilim, bu yuzden bana yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.