Van Yuzuncu Yıl Universitesi (YYU) Edebiyat Fakultesi'nden mezun olan Meryem Duran, 3 yıl once Tuşba ilcesine bağlı kırsal Kolsatan Mahallesi'nde goreve başladı. Saray ilcesi Kepir Mahallesi'nde doğan 6 kardeşten en kucuğu olan Duran, kısa surede hem oğrencilere hem de mahalle halkına kendini sevdirdi. Kolsatan İlkokulu'nda cocukları geleceğe hazırlayan Duran, ders vermenin yanı sıra okulun diğer işlerini de ustleniyor. Temizlik gorevlisi ile temizlik yapan Duran, kış mevsiminde ise odun kırıp, sobayı yakarak oğrencilerine sıcak ortam hazırlıyor. 14 cocuğa ders veren Duran, oğrencilerle sosyal aktiviteleri de ihmal etmiyor. Azmi ve fedakarlığı ile dikkati ceken Meryem Duran'ın calışmaları sonrası, Tuşba Belediyesi de Kolsatan İlkokulu'na oyun parkı kurdu. İşini severek yaptığını anlatan Meryem Duran,
"Sabah erken saatlerinde personelimiz ile birlikte okula gelip sobamızı yakıyoruz. Daha sonra da derslerimize başlıyoruz. Cocuklarım gercekten cok terbiyeli. Oğrenci-oğretmen ilişkisini anlatmak ise cok zor. Birinin parmağına zarar gelse cok uzulurum. Zarar gormemesi icin de elimden geleni yapıyorum. Onlar da bunu gorduler. Cok vefalı cocuklar, onları cok seviyorum, onlar da beni seviyor. Ara tatile gittiğimde benim icin ağladıklarını gordum. Rabb ’im, onların yolunu acık etsin." dedi. Okulun hem yetkili muduru hem oğretmeni olan Duran,
"Gerek şartlar gerek zorluklar olsun; elimizden geldiğince ustesinden gelmeye calıştık. Kırsal mahallelerdeki cocukların gercekten eğitime ihtiyacı var. Oğrencilerimiz mutlu olduklarında, biz de kendimizi mutlu hissediyoruz. Onların gulumsemesi; bazen ilac gibi geliyor. 3 yıldır bu okulda gorev yapıyorum. Buraya ilk geldiğimde okulda bazı eksiklikler vardı. Sağ olsun Tuşba İlce Milli Eğitim Mudurluğu yetkilileri yardımcı oldular." diye konuştu.

İHA'nın aktardığına gore yıllar once kız cocuklarının okula gidemediği bir bolgede yaşadığını, ailesinin ise kendisine hep destek olduğunu aktaran Duran,
"Bolgedeki bu durum değişmeye başladı. Ailem okumam icin hep destek oldu ve cok guzel yetiştirdiler. Ben de olabildiğince bunu oğrencilerime yansıtmaya calışıyorum. Buradan tum oğretmenlerimizin 'Oğretmenler Gunu'nu de kutluyorum. Şehit olan oğretmenlerimize ise Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun." dedi.