İftar Vakti

Ezan’a ne kadar vakit kaldığını sabırsızlık ile bekleyen oruc tutan kullanıcılarımıza mujde!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vermiş olduğu 2016 yılı imsakiyesinde belirlenen iftar vakitlerinden yola cıkarak hesaplamış olduğumuz iftara kalan sureyi İftar Vakti isimli mobil uygulamamız sayesinde kolaylıkla oğrenebilirsiniz.

Oruc Nedir?

İmsak vaktinden iftar vaktine kadar yemek, icmek ve cinsî butun munasebetten nefisten uzak durmak demektir. İmsak vakti, başka bir deyişle oruc yasaklarının başlama vakti, fecr-i sÂdik, yani tan yerinin ağarmasıdır. Bununla yatsı namazının vakti cıkmış, Sabah namazının vakti girmiş olur. Bu vakit ayni zamanda sahurun sona erip, orucun başladığı vakittir. İftar vakti ise, oruc yasaklarının sona erdiği, gunesin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte aksam namazının vakti namaz vakitleri girmiş olur.

Nasıl Yukleyebilirim?

Android uyumlu cihazınızdan google play store uygulamasını calıştırın. “İftar Vakti” kelimesini aratın ve MobIslam geliştiricisinin uygulamaları listesinden uygulamayı cihazınıza yukleyin.

Hemen indirmek ve iftarınızı acmak icin ezan okuma vaktine ne kadar zaman kaldığını bir an once oğrenmek etmek istiyorsanız;

https://play.google.com/store/apps/d...i.mobislam.com

İftar Ne Demektir?

Dinî bir kavram olarak iftar, orucu acmak, orucluya orucunu actırmak, başlanmış orucu bozmak veya hic oruc tutmamak anlamlarına gelmektedir. Genel olarak iftar oruca aykırı davranışta bulunma manasına gelmekle birlikte, yaygın olarak, oruclu kimsenin vakti gelince usulune uygun bicimde orucunu acması icin kullanılmaktadır.

İslÂm’ın beş esasından birisi olan oruc; imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemek, icmek ve karı-koca ilişkilerinden uzak durmaktır. İftar vakti ise, “Sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” Âyetinde de (Bakara, 2/187) belirtildiği gibi akşamdır. Herhangi meşru bir mazeret bulunmaksızın, iftar vaktinden once orucun bozulması helÂl değildir; bozan kişi gunah işlemiş olur. Ancak hastalık, duşkunluk, ihtiyarlık, zorlama, yolculuk gibi durumlarda orucun bozulmasına izin verilmiştir.

Hz. Peygamber, iftar vakti girdikten sonra, oruclunun iftarda acele etmesini ve oruclarını hurma veya tatlı bir şeyle, ya da su ile acmalarını tavsiye etmiştir (BuhÂrî, Savm, 45; Muslim, Sıyam, 48; Ebû DÂvûd, Savm, 21). Oruc acılırken dua etmek sunnettir. Hz. Peygamber, iftar esnasında yapılan duaların kabul edileceğini mujdelemiş ve kendisi de, “AllÂh’ım! Senin rızÂn icin oruc tuttuk, Senin verdiğin rızıkla orucumuzu actık, bizden kabul buyur; cunku Sen her şeyi işiten ve bilensin” şeklinde dua etmişlerdir (İbn MÂce, SıyÂm, 48; DÂrekutnî, II/185).

İftar konusunda Hz. Peygamber’in sunnetinden hareketle, İslÂm toplumlarının kulturel birikim ve farklılıklarından kaynaklanan ceşitli Âdet ve gelenekler oluşmuştur. Rasûlullah’ın “orucluya iftar ettiren kimse, onun alacağı kadar sevap kazanır; oruclunun sevabında da bir eksilme olmaz” hadisinden (İbn MÂce, SıyÂm, 45) hareketle, halkımız arasında iftar konusunda cok guzel gelenekler gelişmiştir

İftar Vakti Uygulamasının Temel Ozellikleri

Ezana ne kadar vakit kaldığını gorebilirsiniz.
Geri sayım sayacı eklenmiştir.
Alarm calabilme ozelliği
Telefon kapanıp acılmasında bile otomatik alarm calabilme ozelliği mevcuttur.
İftar vakti geldiği uygulama kapalı olduğu anda bile otomatik olarak acılıp alarm calabilmektedi

Ekran Goruntuleri