Merhabalar, size yeni fark ettiğim ve bu sayede 30 GB yer kazandığım bir ayardan bahsedeceğim. Eğer siz de benim gibiyseniz bu yontemle windowsun gereksiz bir şekilde işgal ettiği diskimizin boyutunu geri kazanabiliriz.

Oncelikle bunu nasıl yapacağız? Cok basit. Windows'un bir ozelliği var bu ozelliğin adı Hazırda Beklet.

Hazırda Bekletin işlevi nedir; Hazırda beklet windowsun uyku moduna giren bilgisayarlar icin oluşturduğu bir ayrıcalıktır. Hazırda bekleme, uyku modundan daha az guc kullanır ve bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, bıraktığınız noktaya donersiniz (ancak uyku modu kadar hızlı olmaz). Kısacası bilgisyarınızı uyku modunda bırakıyorsanız bu ayar sizin icin gecersiz oluyor.

Fakat ben AMD'nin sunmuş olduğu guc yonetimi planlarından Yuksek Performans guc planını kullandığım icin benim bilgisayarım asla uyku moduna girmiyor. Bu nedenle bu ozellik benim bilgisayarımın diskini boşu boşuna işgal ediyor. Oyle az bir GB'da değil 34 GB işgal ediyordu bende. Sizde ne kadar işgal ettiğini buradan gorebilirsiniz.

Bu menuye ulaşmak icin, Bilgisayar bolumune gitmelisiniz yani disklerinizin gorunduğu kısıma. C: Diskinize sağ tıklayın ve "Ozellikler" sekmesine tıklayın. Acılan pencerede ise "Ayrıntılar" butonuna tıklamanız gerekiyor. Acılan menude "Sistem ve ayrılan" kısmına girdiğinizde hazırda bekleme dosyasının ne kadar olduğunu gorebilirsiniz.

Peki bundan nasıl kurtulacağız? Cok basit hemen anlatayım..

Hazırda bekletme modunu devre dışı bırakma
1. Klavyedeki Windows tuşuna basarak Başlat menusunu veya Başlat ekranını acın.
2. Cmd araması yapın. Arama sonucları listesinde, Komut İstemi'ne sağ tıklayın ve ardından Yonetici Olarak Calıştır'ı secin.
3. Kullanıcı Hesabı Denetimi tarafından istendiğinde, Devam'ı secin.
4. Komut istemine "powercfg.exe /hibernate off" yazın ve ardından Enter tuşuna basın.
5. exit yazın ve ardından Komut İstemi penceresini kapatmak icin Enter tuşuna basın

Artık bu ozelliği kapatmış olduk. Eğer benim gibi uyku modunu kullanmıyorsanız, bu adımları izleyerek windowsun boş yere işgal ettiği diskinizi kurtarabilirsiniz.

Bu ozelliği geri acmak icin ise,

Hazırda bekletme modunu etkinleştirme
1. Klavyedeki Windows tuşuna basarak Başlat menusunu veya Başlat ekranını acın.
2. Cmd araması yapın. Arama sonucları listesinde, Komut İstemi'ne sağ tıklayın ve ardından Yonetici Olarak Calıştır'ı secin.
3. Kullanıcı Hesabı Denetimi tarafından istendiğinde, Devam'ı secin.
4. Komut istemine "powercfg.exe /hibernate on" yazın ve ardından Enter tuşuna basın.
5. exit yazın ve ardından Komut İstemi penceresini kapatmak icin Enter tuşuna basın.

Bu ozelliği kapatmanın adımlarını ise orjinal Microsoft sitesinden aldım.
Kaynak