Gorulduğu uzere 30 saat kullanım bulunmakta ve normal acıp kapatmaları cıkarırsak 100 kere fazladan SSD acılıp kapanmış. Bunun sebebi Modern Standby. Modern Standby'da biliyorsunuz ki SoC ve RAM'de surekli voltaj var ve surekli arkaplanda birşeyler calışmakta cihaz uyku modunda olsa bile. Normal şartlarda SSD'ye guc gitmemesi gerekiyor bu kadar sık ancak coğu AMD tabanlı cihazda bu problemle karşılaştım. Evet şimdi DRIPS raporuna bakalım ki daha iyi anlayalım.
DRIPS dediği sistemin ne sıklıkla gorev yaptığı. Gorevler e-maillerinizi kontrol etmek, WU servisleri, WNS ve benzeri olabilir. WU, Windows Update, WNS ise Windows Notification Service'in kısaltmasıdır. DRIPS grafiğime bakarak 13 dakikalık uykumun başlangıcından itibaren bir dakika sonra akabinde dorder dakika ara ile toplam dort kez DRIPS yaptığını rahatlıkla gorebilmekteyim. Şimdi Event Viewer'a bakalım.
Evet gorduğunuz uzere 7:13:15 PM'de uyuma emri vermişim. Ustune basınca şu cıktıyı alıyorum,
Kod:Panoya kopyala
The system is entering Modern Standby Reason: 16777220. The system session has transitioned from 3 to 4. Reason Unknown BootId: 11
Ardından bir dakika sonra ve dorder dakika ara ile toplam dort kez(7:26:42 PM'deki uyarı kapak acılınca gelmiştir) DRIPS yaptığını Event Viewer ile kesinleştirdik. Şimdi arkadaşlar ufak bir hesaplama ile cihaz gunde 6 saat kullanılıyorsa ve geri kalan 18 saat uyuyorsa senede,
18*60/4=270count*365=98.355count eder.
Bu cok ciddi bir sayı bana kalırsa. SSD omrunu ciddi bir şekilde etkileyebilir. Bunu yaşamamak istiyorsak Modern Standby yerine Hibernate kullanabiliriz. Modern Standby yerine Hibernate kullanmak icin guc seceneklerinden kapak kapatıldığında ne olacağını sece girelim.
Ve bu şekilde yapılandıralım,
Hibernation Modern Standby aksine sistemi tamamen kapatır. Modern Standby yani S0 Low State konumunda CPU ve RAM'ler surekli calışmaktadır. Hibernation sistemdeki herşeyi SSD'ye kaydeder ve uyur. Dezavantajı ise uyanması daha fazla zaman alır. (3-4sn)
Umarım yararlı olmuştur. Bu arada ASUS ROG Strix G15 G513 sahipleri CrystalDiskInfo Power-on Count verilerini paylaşabilirse cok mutlu olurum. Herkese mutlu gunler.