Merhaba arkadaşlar. Onumuzdeki gunlerde laptop almayı planlıyoum ve araştırmalarıma başladım. Az oyun oynayan biri olsam da oyun performansı benim icin onemli. Oncelikle bazı sorularım var:

1/ ne yazık ki satın almadan once urunlerin hepsini mağazada gorme şansımız olmuyor. Bu sebeple de kullanılan ekran ve soğutma konusunda yeterli bilgiye her zaman ulaşamıyoruz. Aynı serilerin farklı varyantları arasında bazı farklar olduğu icin inceleme yazıları bile yeterli gelmeyebiliyor. En son laptop alımımda ekran ve soğutma konusunda cok kotu bir tecrubem var. "bu fiyata bu ekran kartı ve işlemciyi bulamam" diyerek aldığım cihazın soğutması hem sesli hem de cok yetersiz cıktığı gibi kullanılan ekranın renk kalitesi de cok kotuydu. (6 bit renk derinliği var ve ekranın renk kalitesi cok kotu) sonradan oğrendiğime gore maliyetten kısmak adına cok adi bir ekran kullanılmış.

Benim buradaki ilk sorum şu: Ureticiler kullanılan ekranın modeli konusunda yeterli bilgi vermiyorlar. Aynı serinin farklı varyantlarında farklı paneller kullanabiliyorlar. Ve oğrendiğime gore orta seviye bazı Gaming laptoplarda kotu panelle karşılaşma az rastlanan bir durum değilmiş. Bu bilgiye erişebileceğim bir kaynak var mı? Kullanılan panelin marka ve model bilgisine?

2/ bazı laptoplar ne yazık ki tek kanal bellek kullanıyorlar. Bunun işlemci performansına ne kadar etkisi olur diye araştırma yaptığımda bulduğum sonuclar daha eski işlemciler ve daha duşuk bellek bant genişliğine sahip olan RAM'ler hakkında oluyor. Sorum şu: Araştırdığım laptoplarda işlemciler Core i5-12500H- Ryzen 7 6800H- Core i7-12700H ayarında oluyor. 4800 MHz DDR5 bellek tek kanal olursa 38.4 GB/sn bant genişliğine sahip oluyor. Bu işlemci icin oyunlarda ciddi bir darboğaz oluşturur mu? (harici grafik birimi calışırken) burada 3600 MT/sn ’lik DDR4 ile 6000 MT/sn ’lik DDR5 bellek kıyaslanmış ve 12900K'da bile ciddi bir fark gozukmemiş (ama cift kanal):

DDR4 vs. DDR5: The Best Memory for PC Gaming

Tek kanal ile gelen bellekleri upgrade ile cift kanal yapmam gerekecek gibi duruyor ama bu ek masraf demek. 4800 MHz DDR5 bahsettiğim işlemcilerde ortalama % kac FPS duşuşune sebep olur?

3/ Monster gibi markalar hangi anakartı ve BIOS'u kullanıyor? İleride yazılımsal destek alma konusunda problem oluşur mu?

4/butun laptoplarda fan ayarları kendi Windows uzerinde calışan yazılımları tarafından mı yapılıyor? BIOS'tan ayar imkÂnı yok mu? Neden? Cunku bazen gelen guncelleme ile yazılım calışmaz hale gelebiliyor; surekli elle eski surume gecmek gerekebiliyor. (yaşadığım bir sorun)

Sorularımdan sonra incelediğim modellerden bahsedip yorumlarınızı almak istiyorum.

1/ ASUS ROG STRIX G15 G513rm serisi laptoplar

RTX 3060 ve Ryzen 7 6800H ile geliyorlar. Fiyat olarak uygunlar;

Burada da farklı model numaraları altında bir suru secenek var.

A/ ilk sorum farklı model numaraları ile ilgili. G513RM-HF265, G15 G513RM-HF267 gibi bir suru model var. Bu cizgiden sonra gelen harflerin anlamı nedir ve bu modeller arasında ne gibi ufak farklar bulunuyor? Araştırmama gore g Gaming, 5 diagonal inc, 13 13.6 inc anlamına gelirken rm anakart revizyonunun ismi anlamına geliyor. Bu durumda yurt dışı inceleme sitelerinde gorduğum RW modelleri ile arasında anakart revizyonu farkı bulunuyor? Peki RW mi Rm'deki anakart mı daha iyi? Aradaki farklar neler? Ayrıca sonlardaki HF265, HF267 gibi ibareler ne anlama geliyor?

B/ RW ve Ryzen 7 6900Hx'li olan modelin incelemesinde diyor ki (kaynak: Asus ROG Strix G15 review (2022 G513RW - AMD Ryzen 9 6900HX)) “1080p 300Hz olanlarda 3ms with 300 nit 100% sRGB colors kullanılırken, 1440p olanlarda 240Hz 3ms with 300+ nit parlaklığında 100% DCI-P3 renk gamına sahip paneller kullanılıyor”. İncelenen ornekte chi MEI CMN1540 panel kullanılmış. Bunun detaylarına ulaşamadım.

C/en onemli sorulardan biri de bu modellerin hangileri tek kanal hangileri cift kanal bellek kullanıyor ve bunu nereden/nasıl oğreneceğiz?

2/ Monster T7 v20.5

Tulpar T7 V20.5 17,3" Oyun Bilgisayarı | Monster Notebook Notebook modellerine en yeni nesil işlemci ve ekran kartlarını kullanan Monster'ın, adını Turk mitolojisinden alan dizustu bilgisayar serilerini inceleyin!
www.monsternotebook.com.tr




İkinci adayım Monster T7 v20.5 17, 3" ‘un cift kanal 32 GB, 500+1000 GB M.2 SSD ve Windows 11 Home'lu hali. Butceyi 30 bin belirlemişken bu 37 bin TL'ye geliyor ama hem RAM hem M.2 hem de Windows 11 lisansı ile bir daha Upgrade'e ihtiyac duymuyor. 16 GB RAM ve 500 GB SSD uzun sure goturmez; keza FreeDOS bir sistemse Windows lisansı almam gerekiyor. (11 yerine 10 alıp tasarruf sağlayabilirim belki) ilerleyen donemde RAM ve M.2 SSD fiyatlarının ucuzlayacağını da pek sanmıyorum. Bunları alırsam bir daha upgrade yapmam.

Bir diğer guzel şey ise bugun Monster mağazasında ekranı ve fan sesini inceleyebilmiş olmam. Bu noktalarda da bir problemim yok. (ASUS ROG STRIX G15 alırsam daha once gormediğim, incelemediğim bir cihaz gelecek)

Tek bir sorum var o da Monster'ın guvenilirliği. Olumlu yorumlar da okudum olumsuz yorumlar da. Fiyat/performans acısından daha iyi bir secenek goremiyorum. (performans derken sadece işlemci ve ekran kartından bahsetmiyorum; yeterli RAM ve SSD kapasitesi de kullanım acısından onemli) Monster konusunda genel duşuncelerinizi merak ediyorum.

3/ ASUS TUF Gaming FA507rm

https://www.akakce.com/laptop-notebook/en-ucuz-asus-tuf-gaming-fa507rm-hn052a32-ryzen-7-6800h-32-gb-1-tb-ssd-rtx3060-15-6-full-hd-notebook-fiyati,2081024842.html

ROG STRIX'li olan modele gore daha yuksek RAM (inşallah cift kanallıdır) ve 1 TB M.2 SSD ile geliyor. Ancak bu modeli hic incelemedim. TUF A15'lerde de ASUS 3 farklı panel kullanıyormuş ve ne yazık ki bir tanesi 65% SRGB'lik panda panel. Fanların ses seviyesi hakkında da bilgim yok.

Bu model hakkında bilgisi veya kullanıcı deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.

Cok uzun yazdım biliyorum ancak ne de ureticiler ne de satıcılar yeterli bilgi veriyor; bu yuzden de haliyle bir suru soru cevapsız kalıyor. Mesela hangi anakartlar kullanılıyor falan gibi konular tamamen muallakta ve oralara hic giremiyorum bile.

Okuyan ve yanıtlayacak olanlara şimdiden teşekkur ederim.