Pandeminin etkileri teknoloji sektoru uzerinde devam ederken, dunya genelindeki ekonomik kriz fiyatları oldukca yukseltmiş durumda. Ulkemiz icin ise artan kur fiyatları ile birlikte bu durumda daha da vahim bir hÂl almış durumda. Ancak onumuzdeki donanım fiyatları cok daha ulaşılamaz bir noktaya ulaşabilir.
[h=2]3 nm uretim ile birlikte donanım fiyatları fırlayacak[/h] Yeni ekran kartları ve işlemciler hÂli hazırda ulaşılması guc rakamlara ulaştı. Ancak gelen raporlara gore donanım fiyatları onumuzdeki yıl da artmaya devam edecek. Yapılan iddialara gore en onemli cip ureticilerinden biri olan TSMC fiyatlarında onemli bir artış yapacak.
Tayvan merkezli şirket, onumuzdeki yıldan itibaren 3 nm uretim sureci ile birlikte fiyatlarında onemli bir artış yapmayı planlıyor. Bu durum ozellikle ust duzey ekran kartları ve işlemcilerin fiyatlarına oldukca olumsuz yansıyacak. Doğal olarak oyunseverler de bu durumdan olumsuz etkilenecek.
[h=4]Snapdragon 8 Gen 2 detaylı test sonucları ortaya cıktı![/h] AMD, NVIDIA ve Apple gibi markalara cip ureten TSMC bu anlamda oldukca guclu durumda. Ozellikle yeni nesil 3 nm uretim sureci soz konusu olduğunda TSMC’nin eli oldukca guclu. HÂl boyleyken TSMC elindeki bu gucu kullanarak fiyatları da onemli oranda yukseltebilir.
Hem AMD hem de NVIDIA, tedarik konusunda sırtını TSMC’ye yaslamış durumda. NVIDIA’nın yeni ekran kartları RTX 40 serisinde fiyat artışları net bir şekilde goruldu. AMD ise uretim surecinde 5 nm ve 6 nm teknolojisini kullanarak fiyatlarını biraz olsun daha duşuk tutmayı başardı.
Ancak gun sonunda her iki onemli ekran kartı ureticisi de TSMC’ye oldukca bağlı durumda. Gelecek yeni donanımlarda markaların 3 nm teknolojisine gecmesi ile fiyatlar da onemli oranda artacaktır. Eğer gelişmeler bu şekilde surmeye devam ederse gelecekte bizleri cok daha pahalı donanımlar bekliyor.
Bilgisayarlarda ust duzey donanım toplamak artık iyice hayal olarak gibi gorunuyor. Peki siz artan donanım fiyatları hakkında ne duşunuyorsunuz? Goruşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.