Netflix ’in 2017 yılında yayınladığı bilim kurgu dizisi Dark, konsepti ve ozellikle senaryosuyla buyuk bir beğeni toplamıştı. Diziyle birlikte adını tum dunyaya duyurmayı başaran yaratıcı ekip, gectiğimiz gunlerde yine Netflix ’te “1899” adlı yeni bir diziyle daha karşımıza gelmişti.
Fakat gectiğimiz gunlerde 1899 dizisi hakkında carpıcı bir iddia ortaya atıldı. Brezilyalı yazar Mary Cagnin, 1899 dizisinin; kendisinin yıllar once yayınladığı cizgi romanından calıntı olduğunu one surdu.
SPOILER UYARISI: 1899 ’u henuz izlemenler icin bu icerik SPOILER niteliği taşıyabilir. 1899, 6 yıl once yayımlanan cizgi romandan calıntı olabilir:
Cagnin, Twitter ’da yaptığı paylaşımda cizgi romanı ve dizi arasında karşılaştırmaya yer verdi. Paylaşılan gorsellerin bazıları, dizinin gercekten de tam olarak cizgi romanın bir uyarlaması olduğuna işaret ediyordu.
Sozlerine “Şoktayım. 1899 dizisinin 2016 ’da yayınlanan cizgi romanım Black Silence ile aynı olduğunu oğrendim.” diyerek başlayan Mary, cizgi romanındaki piramit ve dizideki piramit tasvirini şoyle gosterdi:
Fakat tek benzerlik elbette bu değildi:
“Kara Piramit. Gemi/gemi icindeki olumler. Cok uluslu ekip. Garip ve acıklanamayan şeyler. Gozlerdeki semboller ve ne zaman gorundukleri… Hepsi orada.
Yazılan kurallar. Onları cağıran sesler. Gizemli olumleri de dahil olmak uzere karakterlerin kişisel dramaları gibi ince olay orgusu ayrıntıları…”
İyi de Netflix ya da yapımcılar, bu cizgi romanı nasıl “calmış” olabilir? Yazarın acıklaması şu şekilde:
“Merak ediyor olmalısınız: Bu nasıl mumkun olabilir? 2017'de Brezilya buyukelciliği tarafından Avrupa'da cok unlu ve etkili bir uluslararası fuar olan Goteborg Kitap Fuarı'na davet edildim.
Panellerde bulundum ve Black Silence cizgi romanını sayısız yayıncıya ve sektordeki insanlara dağıttım. Calışmalarımın onlara ulaştığını hayal etmek zor değil.
Sadece fiziksel cizgi romanı teslim etmekle kalmadım, aynı zamanda cevrilmiş versiyonun İngilizce olarak da sunulmasını sağladım.

Cok ağladım. Hayalim her zaman calışmalarımla ulusal ve uluslararası duzeyde tanınmak olmuştur. Boyle bir şeyin olduğunu gormek gercekten kalbimi kırıyor. Brezilya'da işimizi gostermek ve bununla tanınmak icin cok az fırsatımız olduğunu biliyoruz.
Bircok cizgi roman sanatcısının asla sahip olmadığı bir fırsata sahip oldum: calışmalarımı uluslararası bir izleyici kitlesine gosterebilmek. İnsanlara dersler verdim. Olay orgusu hakkında konuşuldu. Bunu bolgedeki etkili insanlara sundum. İş ciddi.
Black Silence kısa bir calışma, neredeyse bir kısa hikÂye. Dizinin 12 saatlik uyarlamasında tum bu “referansları” sulandırmak cok kolay ama yarattığımın ozu orada."
Yazar, diziyi ve cizgi romanını herkesin karşılaştırması icin yayınladı: Mary, tum bu sozlerinin ardından doğrulamayı okuyuculara bırakmak icin cizgi romanının dijital kopyasını da paylaştı. Cizgi romana bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz (106 sayfa PDF).
Yazarın acıklaması ses getirdi, ancak Netflix ’ten hala acıklama yok: Mary ’nin sosyal medyada yaptığı bu carpıcı paylaşım, iki gun icinde 325 bin beğeni, 75 bine yakın Retweet ve 18 bine yakın alıntı Tweet aldı. Sosyal medyada hızla dolaşıma girmeyi başaran iddialar hakkındaysa Netflix tarafından henuz bir ses gelmedi.