Elektrikli Qashqai ile X-Trail'i Turkiye'ye getiren Nissan'ın Turkiye CEO'su Charbel Abi Ghanem ile Nissan Avrupa Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Jordi Vila, Haberturk'e ozel bir roportaj verdi. Bu roportajda, şirketin Turkiye ile ilgili planlarına ilişkin dikkat ceken acıklamalar yer aldı. Gelin hep birlikte o acıklamalara yakından bakalım.
Nissan Avrupa Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Jordi Vila tarafından yapılan acıklamalarda, Nissan'ın Turkiye'de uretim yapabileceğine işaret etti. Bunu yeni bir fabrika uzerinden gercekleştirmek gibi bir planlarının olmadığının altını cizen Jordi Vila, Bursa'da bulunan Oyak-Renault fabrikalarının uretim icin kullanılabileceğini soyledi.
Peki Nissan, Renault'un Turkiye'deki fabrikasını kullanabilir mi?
Aslına bakacak olursak Renault ile Nissan'ı birbirlerinden ayrı duşunmek pek de mumkun değil. Zira Renault, Nissan'ın yuzde 43 gibi ciddi bir bolumune sahip. Nissan ise Renault'un yuzde 15'lik hissesini elinde tutuyor. Ayrıca Renault-Nissan-Mitsubishi arasında bir ittifak da var.
Renault, gectiğimiz aylarda bir acıklama yapmış ve Bursa'daki fabrikada Mitsubishi Colt uretimi yapacağını duyurmuştu. "Bizim Turkiye'ye doğrudan bir yatırım planımız yok. Fakat, ilerleyen donemde Nissan da Mitsubishi gibi bir adım atabilir" diyen Ghanem de aslında benzer bir tesis acmadan uretim kararını kendilerinin de alabileceğini ifade etmiş oldu. Hal boyle olunca Renault'un Nissan icin de uretim yapması, kimseyi şaşırtmayacaktır.
"Boyle dalgalı bir pazar gormedim" Nissan Turkiye CEO'su Charbel Abi Ghanem tarafından yapılan acıklamalarda daha cok sektore ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. "İlk defa Turkiye ’de bulunuyorum. Bu kadar dalgalı bir pazar gormedim acıkcası. OTV ’nin ne olacağını ya da dovizde dalgalanmanın nasıl olacağını ongoremiyoruz. Ongorulemez olduğu icin de ongormeye calışmıyoruz. Duruma hızlı ve cevik bir şekilde cevap vermeye calışıyoruz. Bu sayede de yonetilmeyecek şeyleri kontrol altında tutmuş oluyoruz." diyen Ghanem, Turkiye'deki durumu boyle değerlendirdi.
Nissan Turkiye, neden Avrupa'ya bağlandı?
Nissan, bundan bir sure once Turkiye ile ilgili onemli bir karar aldı. Bu karar kapsamında Nissan Turkiye, şirketin Avrupa bolumune bağlandı. Neden boyle bir şey yapıldığını acıklayan isim Nissan Turkiye CEO'su oldu. Charbel Abi Ghanem, "Turkiye, Nissan acısından cok onemli bir ulke. Turkiye, Avrupa ’nın bir parcası olarak goruluyor." dedi ve ekledi: Turkiye ’deki muşteri profili Avrupa'ya daha yakın ve alışkanlıkları da Orta Doğulu muşterilere gore daha Avrupalı. Aynı şekilde, Turk muşterilerin teknolojiye adapte olma alışkanlıkları da yine Avrupa'ya daha yakın.
Bu arada; Charbel Abi Ghanem'in yakın zamanda Togg ile ilgili konuştuğunu da belirtelim. "Togg, Turkiye'de elektrikli araclar icin buyuk bir katkı sağlayacak. Hem bizim icin hem sektor icin yolu acmış olacak diyebiliriz." diyen Ghanem, Turkiye'deki elektrikli ve hibrit otomobil pazarının yuzde 10 kadarına hakim olmak istediklerini belirtti.