bir delinin seyir defteri
BAS EGMEZ DAGLAR VE BASI DAGLARA DEGMEZ KUCUK TEPELERE
Yarim asirdir yarmadigi kanli topraklarda az dirsek yirtmadi yatagini bulan bu kizilirmak. Bir yol yurur, ama dogru, ama egri, yurur ya, yolundan geri donmez ya, sen ona bak. Onurun en guzeldir o akis. Insan icin seyir ve bakis da boyle olmali. Ey onume katip kovaladigim hafif kuru yongalar copler, arkamda surukledigim kucagima sigdiramadigim duygularinin tas kestigi kati yurekli kayalari.. Siz bilmezmisiniz ki sagimdam solumdan yikip surekledigim toprak parcasi benim parcam, akan kan benim kanim. Nasil dersiniz kanli kopuklu dalgalarin sahikasina varan sesimin bir ay isigi sesidir. Nasil dersiniz ki goz yaslarimin rengine kizil kirli renkler. Demir yurekli Divrigi eline uzanan topragimdan yolu gecen kizil maden daglarinin pasi. Benim goz yaslarim kizil akar usul akmaz. Ben o madenlerin bulasigini ayaklarimin okcesinde tasir ve yasarim. Gozumun damlalarinda bunyemi yikayip duruladigim calti suyunun kunyesi derler. Dunyam dunyasi hulyam kizil irmaklarin hulyasi.. Bakmayin firatin bir kolu olduguma.
Dere dediler yolun nere
Kizil irmagin oldugu yere
Degil,Firatin kisnedigi yore
Vurgunu oldugum yaredir yare
Ayagi Pir'lerimizin kanina batan, batikca kirli ihanet emellerine batan Rayber kekliginin kinalisi ,gagalarindaki kani silmede kizil kalsin. Ali Ser'den ictigin icin mi boyle otersin kinalim. Irmak baslarimda cok kuslar oter, cok pustlar bogulur ama bu topraklarda onurluda onursuzda dogulur. Egriler okyanusta dogrulur bakma yolu egri yurudugume. Batida batanlar bana dogulu demisler ama guneslerin en tazesi bendedir. Domurcuklar bende oynasir, tohumlar bende kaynasir ,basaklar bende olgunlasir. Altin rengimi gunesten aldim, ay deme bana gece aglarim.
Hangi irmak simetrik olarak yolu duz gitmis, hangi sesyircisi seyir eyleyip gormus ? Hayir hayir ben egride duz de aksam yonum onumdur geriye bakarim ama geriye akmam.Kizarim kopururum kiyilari yalar ama kendi derinligime dalar, siir gibi midye icinde de inciler olarak yatarim. Uyarma beni uykumdan ey dalgic.
Hic degilse cilginligin delilikten ustun bir kademe oldugunu bilmekteyim ve gizli akan goz yaslarimi kendim silmektiyim. Silecek mendilim bile yok. Kendi dalgalarimla yikarim kendi naasimi.
Siz soyu tukenen gocebe kizil toy kuslari, sizinde mi yonunuz irmaklar gibi one dogru, neden geri donmezsinizde beni kahirlara bogarsiniz?
Soyunuz mu tukendi suyunuz mu cekildi ?
Ben kendi kanimdan icerim
Canandan gecer canimdan gecmem
Ayagi kanli keklikten kacar
Turnalarimdan toylarimdan gecmem
Ne tukenen soyumdur
Nede cekilen suyum
Nehir olur akar
Sehir sehir gezerim
Vakitinde ye ic
Aldatma yok tehir yok
Her olum de dogum gibi vakitlidir...