Yurt Dışı Uretici Fiyat Endeksi (YD-UFE), ekimde aylık bazda yuzde 1,34 arttı.
Turkiye İstatistik Kurumu, ekim ayına ilişkin Yurt Dışı Uretici Fiyat Endeksi (YD-UFE) verilerini acıkladı.

Buna gore, ekimde YD-UFE aylık bazda yuzde 1,34, gecen yılın aralık ayına kıyasla yuzde 42,6, gecen yılın aynı ayına gore yuzde 103,79 ve on iki aylık ortalamalara kıyasla yuzde 101,19 arttı.

Sanayinin iki sektorunun yıllık değişimlerine bakıldığında, madencilik ve taş ocakcılığında yuzde 107,98, imalatta yuzde 103,72 artış oldu.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri goz onune alındığında, ara malında yuzde 112,88, dayanıklı tuketim malında yuzde 99,16, dayanıksız tuketim malında yuzde 95,98, enerjide yuzde 165,85, sermaye malında yuzde 96,16 yukseliş gercekleşti.

Sanayinin iki sektorunun aylık değişimleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakcılığında yuzde 0,17 azalış, imalatta yuzde 1,37 artış hesaplandı.

Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri goz onune alındığında, ara malında yuzde 0,82, dayanıklı tuketim malında yuzde 1,72, dayanıksız tuketim malında yuzde 1,5, enerjide yuzde 0,93, sermaye malında yuzde 1,97 artış belirlendi.
13 ALT SEKTOR YUKSEK DEĞİŞİM GOSTERDİ

Yıllık YD-UFE'ye gore 12 alt sektor daha duşuk, 13 alt sektor daha yuksek değişim gosterdi.

YD-UFE sektorlerinden tutun urunleri yuzde 71,78, giyim eşyası yuzde 72,17, metal cevherleri yuzde 84,82 ile endekslerin en az arttığı alt sektorler oldu.
Buna karşılık kok ve rafine petrol urunleri yuzde 165,85, diğer metalik olmayan mineral urunler yuzde 136,3, kimyasallar ve kimyasal urunler yuzde 129,34 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektorler olarak hesaplandı.

Aylık YD-UFE'ye gore 11 alt sektor daha duşuk, 14 alt sektor daha yuksek değişim gosterdi.

Aylık bazdaki değişimlere bakıldığında, YD-UFE sektorlerinden metal cevherleri yuzde 2,46, ana metaller yuzde 0,85, diğer mamul eşyalar yuzde 0,06 ile endekslerin en fazla azalış gosterdiği alt sektorler oldu. Buna karşılık başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipmanlar yuzde 5,86, bilgisayarlar ile elektronik ve optik urunler yuzde 5,86, diğer metalik olmayan mineral urunler yuzde 3,54 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektorler olarak kaydedildi.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala